Guardian'a göre Gülen düşman ilan edildi

Türkiye’deki “14 Aralık” operasyonuna ilişkin olarak yurt dışında haber ve yorumlar sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Guardian'a göre Gülen düşman ilan edildi

Türkiye’deki “14 Aralık” operasyonuna ilişkin olarak yurt dışında haber ve yorumlar sürüyor. Guardian gazetesince yayınlanan bir makalede Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın “engelsiz güce ulaşabilmek için basını bastırdığı” iddia ediliyor ve Gülen Hareketinin “halkın bir numaralı düşmanı ilan edildiği” öne sürülüyor.



İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, “14 Aralık” operasyonunu eleştiren bir yoruma yer verdi. Robert Ellis imzasını taşıyan makalede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “engelsiz güç” hedefine ulaşabilmek için “medyayı bastırdığını” iddia ediliyor.



“Türkiye’de yaygın gazeteci gözaltıları kınanıyor ancak Erdoğan’ın umurunda değil, eleştirisel bir basın yeniden seçilmesine en büyük engel” spotunun kullandığı yorumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın operasyondan iki gün önce yaptığı konuşmaya dikkat çekilerek “14 Aralık” gözaltılar için “sürpriz değil” deniliyor ve Gülen hareketinin “şimdi halkın bir numaralı düşmanı” ilan edildiği savunuluyor.



“17 Aralık” yolsuzluk soruşturmasından sonra polis ve yargıda başlayan görev almalarına dikkat çekildiği yorumda  Türkiye Gazeteciler Sendikası’na dayanarak,  geçen yıl Gezi Park olayları sırasında 845 gazetecinin işini kaybettiği yazılıyor ve “Şimdi sıra Gülen medyasında” ifadesine yer veriliyor.



“GÜLEN HAREKETİ AKP’NİN İKTİDARA GELMESİ ARAÇSAL OLDU”



Yorumda  “Gülen hareketi, AKP’nin iktidara gelmesi ve Türkiye üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmasında araçsal oldu ancak şimdi Erdoğan eski müttefikine karşı tutum aldı” değerlendirmesinin de yapıldığı yorumda şu savlar da dile getiriyor:



“Erdoğan’ın amacı, Haziran’daki seçimlerde parlamentoda,  anayasanın icra yetkileri olan bir başkanlık ve engelsiz güç yönünde değiştirilmesine zemin hazırlayacak üçte iki bir çoğunluğu elde etmektir. En büyük engel de eleştirisel bir basın.”



“ERDOĞAN’IN UMURUNDA DEĞİL”



Brüksel’in basına yönelik “14 Aralık” baskını kınarken operasyonun “Türkiye’nin bir parçası olmayı hedeflediği Avrupa değerleri ve standartlarına aykırı olduğunu” söylediğine dikkat çekildikten sonra “Öyle görünüyor ki  bu Erdoğan’ın umurunda değil” deniliyor. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin