'GELECEKTE DAHA İNTERAKTİF GRAFİKLER HAKİM OLACAK'

Zaman Gazetesi’nin ev sahipliğinde bu yıl altıncısı düzenlenen artı 1T Tasarım Günleri, üçüncü gününde Amerika’nın en ünlü gazetelerinden Denver Post Gazetesi’nde grafik editörlüğü yapan JeffGoertzen’i ağırladı.

Google Haberlere Abone ol
'GELECEKTE DAHA İNTERAKTİF GRAFİKLER HAKİM OLACAK'

40 ülkede 100’den fazla gazeteye danışmanlık yapan JeffGoertzen, Denver Post gazetesindeki çalışma sistematiği ile ilgili bilgiler verdi. Denver Post’ta yaptıkları tasarımlardan örnekler gösteren Goertzen, infografik yapan kişinin ayni zamanda haber de yapabileceğinden bahsetti.


Dört grafik muhabiri olduğunu söyleyen JeffGoertzen, “Grafik muhabirleri, infografiği yapmakla kalmıyor, aynı zamanda alana gidip bilgi topluyor, haberi yazıyor ve yazdığı haberin tasarımını da yapıyor” dedi. İnfografik için birçok program kullandıklarını söyleyen Goertzen, Illustrator, Photoshop, İndesign hatta Excel bile kullandıklarını kaydetti.


“Tasarım departmanında çalışmak, bütün birimlerle irtibatlı olmayı gerektiriyor” diyen Goertzen, bir muhabir ya da editörün tasarımcıya kullanacağı grafikte gerekli bilgileri rakamları vermesi gerektiğini ifade etti. Grafiklerin görsel kısmını çok önemsediğini belirten Goertzen, “Bir tasarımı okuyucuya daha anlaşılır kılmak için, grafiğin nasıl kullanılacağına iyi karar verilmeli. Gazetede kullandığımız grafiklerde belli bir renk skalası kullanıyoruz. Bu da kafa karışıklığını önlüyor” diye konuştu.


Tasarım yaparken,metinleri azaltıp kategorize ettiklerini anlatan Goertzen, grafiklerin yalın tutulması gerektiğinin altını çizdi. Grafikte önemli olanı mesajı net bir şekilde iletmek olduğunu vurgulayan Goertzen, “Gelecekte bizi çok daha interaktif grafikler bekliyor” dedi.


“İnfografik yaparken okuyuculara saygılı olunmalı”


Muhabirler haberleri kâğıda dökerken, tasarımcının görsel bir hikâye yazdığını söyleyen Goertzen, yapılan tasarımın gazeteciliğin haysiyetinin koruması için, ikna edici ve doğru olması gerektiğini anlattı.“Grafik yapmak için bilgiye ihtiyaç var” diyen Goertzen, tasarımcının elinde fazla bilgi olmadan grafik olmayacağını, tasarımcının olmayan gerçekler üzerinden varsayımlar gerçekleştiremeyeceğinin altını çizdi. “İnfografik yaparken okuyuculara saygılı olunmalı” gerektiğini aktaran Goertzen, bu sebeple araştırmayı haber muhabirinin eline bırakmadan, genelde grafik sanatçısıyla beraber olay mahalline bizzat gidip bilgi aldığını söyledi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin