Gazetecilerden 'şaibeli seçim' boykotu!

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından yapılan seçim protesto edildi.

Google Haberlere Abone ol
Gazetecilerden 'şaibeli seçim' boykotu!

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından yapılan 'Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri Seçimi' BYEGM'nin yanlı ve taraflı davrandığı iddiasıyla boykot edildi. 



Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) adına aday olan Yılmaz Karaca, Mehmet Ali Dim ve Kemal Kapaklı’nın yaptıkları ortak açıklamada, "Sonucu önceden belirlenmiş bir seçim fiyaskosu yaşanmaktadır. Skandallarla dolu olan bu seçimi boykot ediyoruz ve başlattığımız hukuk mücadelesiyle mutlaka yargıdan döneceğine inanıyoruz" denildi. TGF'den "Kamuoyuna duyuru" başlığıyla yayınlanan açıklama şöyle:



195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun’a göre Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Anadolu Gazete Sahipleri içinden seçilecek ve BİK Genel Kurul Üyesi olarak görev yapacak 3 temsilcinin seçiminde tam bir fiyasko yaşanmaktadır.



İlk toplantısı bugün yapılan ve çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle yarına (31 Ocak 2015) ertelenen seçimin öncesinde yaşanan hukuksuzluklar şöyledir:



1)    Basın İlan Kurumu, BYEGM’ne 15 Aralık 2014 tarihi itibariyle yazı yazarak bu seçimin sadece resmi ilan alan gazetelerin sahiplerinin katılımıyla Ocak ayı içinde yapılmasını istemesine rağmen, ne yazık ki, BYEGM ancak 24 gün sonra 9 Ocak’ta bildirim yaparak seçim takvimini açıklayabilmiş ve Resmi İlan alan 1180 gazetenin isimlerini yayınlamış, itiraz için 3 gün müddet vermiş, kesin listenin ise 14 Ocak’ta yayınlanacağını duyurmuştur. BYEGM çeşitli defalar yazılı olarak uyarmamıza rağmen bir türlü itirazlar sonrası kesinleşen gazete listeleri yayınlanmamış, seçime 12 saat kala yani dün akşam yayınlanan gazete listelerinden anlaşılacağı üzere bazı illerde resmi ilan almayan gazeteler de ilave edilerek, gazete sayısı yaklaşık 1300’e çıkarılmıştır.



2)    Seçimde sadece faal basın çalışanlarının, yani basın işkolunda ve fikir işçisi kadrosunda yer alan kişilerin vekaleten oy kullanabilecekleri, sürekli basın kartı sahibi ya da emeklilerin oy kullanamayacakları yazılı ve sözlü olarak açıklanmış olmasına rağmen, açıklanan listede sürekli basın kartı taşıyan ve şu anda faal olmayan kişilere de vekalet verildiği açık ve net olarak görülmektedir.



3)    Yoğun kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı bir dönemde vekalet yazıları gazetelere kargoyla gönderilmiş, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bir çok gazete sahibine ya hiç ulaşmamış ya da geç ulaşmıştır. Bunun yanında bazı bölgelerde de gazete sahibinin imzası olmayan vekaletler BYEGM’ne başka kişiler tarafından imzalanarak gönderilmiştir. Yıllardan beri uygulanmakta olan vekaletname şeklinin değiştirilmesi ve ekinde istenen imza sirküsü örneğinin bu defa istenmemesi, bu gibi sahteciliklere çanak tutmuştur.



4)    Ayrıca, BYEGM binasında BİK Genel Kurul Üyeliği için aday olan bazı kişiler ve onların destekçisi konumunda olan bazı siyasi kimlikli kişilerin de katıldığı toplantılar yapıldığı duyumlarına inanmak istemesek de; yayınlanan hazirun listesinde çeşitli gerekçelerle yer alması engellenen 100’den fazla gazete sahibi ve vekilinin oy kullanma hakkının elinden alınması, bir temizlik operasyonu yapıldığı izlenimini vermektedir.



SON SÖZ



Bütün bu hukuksuzluklardan anlaşıldığı üzere, birilerinin bu seçimi kazanması için alınan emri yerine getirir pozisyonda hareket eden BYEGM yetkilileri, kendi açıkladıkları seçim takvimine uymayarak birçok skandala imza atmış oldular.



Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri seçimine Türkiye Gazeteciler Federasyonu adına aday olan Yılmaz Karaca, Mehmet Ali Dim ve Kemal Kapaklı olarak; bu denli taraflı ve kayırmacalı bir düzenek karşısında, gazete sahipleri  ve temsilcilerini kilometrelerce uzaklıktan getirip şaibe bulaştırılmış bu seçime  alet etmemek adına  sonucu önceden belirlenmiş bu seçimi boykot etme kararı aldık.



Şurası iyi bilinmelidir ki, bu seçim yargıdan geri dönecektir. Usulsüzlükler ve skandallarla dolu bu fiyasko seçimin başlattığımız hukuk mücadelesiyle er geç iptal edileceğine inanıyoruz.



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin