Gazeteci örgütleri tutuklu gazetecilere özgürlük istedi!

DİSK Basın-İş, ÖGC ve TGS JİNHA editörü Zehra Doğan’ın tutuklanmasına karşı açıklamalar yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteci örgütleri tutuklu gazetecilere özgürlük istedi!

JİNHA editörü Zehra Doğan, gazetecilik faaliyetleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle "örgüt propagandası" ile suçlamasıyla Nusaybin’de çıkarıldığı mahkemece dün (23 Temmuz) tutuklandı.



DİSK-Basın İş Zehra Doğan ve tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) Yönetim Kurulu, Doğan’ın tutuklamayı kınarken, dayanışma mesajlarını iletti.



Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Doğan’ın tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildiğinde serbest bırakılması çağrısı yapmıştı. Sansürün kaldırılmasının yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada da Doğan’ın tutuklanmasıyla cezaevindeki gazeteci sayısının 34’e çıktığını ve OHAL nedeniyle bunun artmasından endişe duyduklarını belirtti.



DİSK Basın-İş: Tüm gazeteciler serbest bırakılsın



DİSK Basın İş,  geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamada askeri darbelere de, olağanüstü hallere de, otoriterleşmeye de karşı olduğumuzu duyurduğunu hatırlattı:



“Ancak iktidar daha olağanüstü hal kararı alınmadan yine basın üzerinde baskı uyguladı. RTÜK bir kalemde çok sayıda televizyon kanalını kapattı. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü keyfi olarak çok sayıda gazetecinin sarı basın kartını iptal ettiğini, daha da edeceğini duyurdu. Leman dergisine daha matbaadayken el konuldu. Çok sayıda gazeteci hakkında gözaltı kararı olduğu iktidara yakın basın organları tarafından yazılıyor.



“Tüm bu hengame içinde Jinha editörü Zehra Doğan Mardin’de tutuklandı. Doğan’a daha önce tutuklanan ya da hakkında dava açılan birçok gazeteciye olduğu gibi sosyal medya paylaşımları nedeniyle örgüt üyeliği ve propagandası suçlaması yöneltiliyor.



Resmi Gazete’de yayınlanan Olağanüstü Hal Kararnamesi 12 Eylül günlerini hatırlatıyor. Bu karnameyle basın ve ifade özgürlüğünün daha da gerileyeceği, daha çok gazetecinin tutuklanacağı endişesi yaşıyoruz.



“Zehra Doğan ve tutuklu tüm gazeteciler derhal serbest bırakılsın. Olağanüstü Hal Kararnamesi geri çekilsin, basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılsın. Ne darbe, ne OHAL! Demokrasi, barış, emek ve insan haklarına saygı duyulan bir hayat istiyoruz.”



ÖGC: Meslektaşlarımızın yanındayız



ÖGC, Zehra Doğan’ın 22 Temmuz’da gözaltına alındığını hatırlattı ve tutuklama sürecine dair bilgi verdi. Dayanışma mesajlarını iletti



“Doğan, Nisêbîn'de görev yapan DİHA Muhabiri Bilal Güldem ile birlikte çalıştığını söyleyen tanık ifadeleri gerekçe gösterilerek tutuklandı. Tanık ifadelerinde, "Cejno olarak bildiğim, adının Bilal Güldem olduğunu sizlerden öğrendiğim şahsın yanındaki kısa boylu, burnunda hızma olan bir bayan bahsettiğim şahıstır. Bu şahsın açık kimliğinin Zehra Doğan olduğunu burada sizlerden öğrendim. Şahsın ismini bilmiyorum, gazetecidir" şeklindeki ifadeleri Doğan'ın tutuklanmasına gerekçe gösterildi.



“Diğer 9 tanık da hemen hemen birbiriyle aynı ifadeleri verdi. Savunmasında gazeteci olduğunu ve hakkındaki suçlamaların hepsinin gazetecilik faaliyeti olduğunu belirten Doğan, Türkiye Gazeteciler Sendikası'na üye olduğunu, ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan sorulması durumunda gazeteci olarak görülmesinin anlaşılacağını ifade etti. Güldem'in de benzer tanık ifadeleri ile tutuklanıp serbest bırakıldığını hatırlatan Doğan, bu tanık ifadelerinin kendisinin tutuklanması için suç sayılamayacağını ifade etti.



“Doğan, ayrıca hakkında beyanda bulunan tanıkları tanımadığını ve tanıkların kendisini fotoğraflardan teşhis ettiğini, bu nedenle suçlamaları kabul etmediğini dile getirdi.



“Mahkemede konuşan avukatlar da sosyal medya paylaşımlarının örgütü destekler nitelikte görülemeyeceğini ve gazetecilik faaliyetlerinin de suç sayılamayacağını dile getirdi. Mahkeme heyeti tanık beyanlarını esas alarak Doğan'ın "kaçma şüphesi" bulunduğu gerekçesiyle "Örgüte üye olmak" iddiasıyla tutukladı. Doğan, Mardin E Tipi Cezaevi'ne götürüldü.



“JINHA Editörü Zehra Doğan gerçekleri yazdığı için gözaltına alınıp tutuklandı. Biz Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) olarak meslektaşımızın tutuklanmasını kınıyor ve derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Muhabirleri sürekli engellenen, haber sitesi sansürlenen JINHA’nın yanında olduğumuz belirtiyoruz. Her zaman dediğimiz gibi ÖGC olarak sürekli doğruları ve gerçekleri yazan meslektaşlarımızın yanında olup haklarını savunmaya devam edeceğiz."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin