'Gazeteci haber yazarken kendi fikrini, genel doğrularmış gibi sunmamalı'

Hürriyet Okur Temsilcisi, meslektaşlarını uyardı.

Google Haberlere Abone ol
'Gazeteci haber yazarken kendi fikrini, genel doğrularmış gibi sunmamalı'

Hürriyet gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, gazeteci meslektaşlarına önemli uyarılarda bulundu.



Bildirici, Hürriyet okurlarından gelen eleştirileri derlediği köşesinde, 'yorumlu haberlere' yönelik gelen tepkiler için 'Okurlar haklı' dedi ve ". Haber ile yorumun ayrılmasının temel ölçütlerinden biri, başlığın nesnel olmasıdır. Gazeteci haber yazarken kendi fikrini, genel doğrularmış gibi sunmamalı" ifadelerini kullandı.



İşte, Bildirici'nin o yazısı:



"Hürriyet internetteki “Hahamdan Muhammed Ali’ye veda töreninde Türkiye hakkında densiz sözler” başlığı, Orkun Koparan adlı okurun dikkatini çekmiş.



Gönderdiği e-postada “Siz haberi yazın, başlığa yorum yazmayın, Amerikalı hahamdan ‘densiz sözler’ ne demek? Ne olduğuna biz karar verelim. Siz gazetecilik yapıp haberi verin yeter” diyordu.



Benzer bir eleştiri de okurlarımızdan M. Refik Ünlü’den geldi. O da internetteki “M. Ali’nin eski sevgilisinden büyük ayıp” başlığına itiraz ediyordu:

“M. Ali’nin sevgilisi ayıp etmiş. Haberinizden bunu anlıyoruz. Siz gazeteciyseniz haberi verirsiniz, ayıp mı, çirkin mi değil mi buna okuyucu karar verir. Siz kalkıp da hazırladığınız haberin ayıp mı, çirkin mi, hainlik mi olduğuna karar verip okuyucu yönlendirmezsiniz.”



Okurlar haklı. Haber ile yorumun ayrılmasının temel ölçütlerinden biri, başlığın nesnel olmasıdır. Başlıkta içerik ile ilgili suçlayıcı nitelendirmeler yapılamaz. Ayrıca kime göre ayıp, kime göre densiz? Biz gazeteciler, haberi okuyan okurların da en az o haberi yazan bizler kadar zeki ve birikimli olduğunu kabul etmeliyiz. Haberi okuyan okur, eğer o sözlerde bir densizlik varsa zaten anlayacak, kendince değerlendirmesini yapacaktır."



Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN...



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin