Fuat Avni manşetler böyle çıkacak demişti. Gazeteler Bank Asya baskınını nasıl gördü?

TMSF'nin Bank Asya'ya el koyması gazetelere nasıl yansıdı?

Google Haberlere Abone ol
Fuat Avni manşetler böyle çıkacak demişti. Gazeteler Bank Asya baskınını nasıl gördü?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi.



Kurul, son toplantısında, Bank Asya’nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi.



Bank Asya’nın Bankacılık Kanunu kapsamında “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartını ihlal ettiğini belirleyen Kurul, bankanın yüzde 63’lük imtiyazlı payının, TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.



BDDK, Bank Asya’nın, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara ilişkin belirsizlik yarattığını tespit etti.



Kurul, Banka Asya’dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015’e kadar iletilmesini istedi. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, ocak ayının sonuna kadar ek süre verdi. 2 Şubat’a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. Bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusunda Kuruma bilgi de vermeyen banka, böylece yüzde 63’lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yarattı.



Bankacılık Kanunun “kuruluş şartlarını” belirleyen ilgili maddesindeki “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartının ihlal edildiğini belirleyen Kurul, imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Bankacılık Kanununun 18. maddesine göre yüzde 63’lük imtiyazlı payın temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.



TMSF'den açıklama



Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF),  Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin, "TMSF sadece yönetime el koydu.Bank Asya rutin bankacılık faaliyetlerine devam etmektedir" açıklamasını yaptı.



TMSF yetkililerince yapılan açıklamada, fonun sadece yönetime el koyduğu vurgulanarak, "Bank Asya rutin bankacılık faaliyetlerine devam etmektedir" denildi.



Bankanın genel müdürlüğünde inceleme



BDDK'nın kararının ardından Bank Asya'nın Ümraniye'deki genel müdürlüğüne gelen TMSF yetkilileri, polis nezaretinde binaya girdi. Banka görevlileri ve bazı avukatlar da polis ekiplerinin kontrolünün ardından binaya alındı. 



Çevik kuvvet ekiplerinin önlem aldığı genel müdürlük binası önündeki cadde, polis bariyerleri çekilerek trafiğe kapatıldı. Ellerinde Türk bayrakları ve çeşitli dövizler bulunan bazı kişiler ve banka çalışanları, genel müdürlük binası önünde toplandı. 



TMSF yetkililerinin bankanın sabahtan itibaren rutin faaliyetlerine devam edebilmesi için gerekli tedbirleri almak amacıyla inceleme yaptığı öğrenildi. 



Bank Asya'ya el konulacağını Twitter fenomeni Fuat Avni, tweet'leriyle duyurmuştu.



Fuat Avni baskının ardından hükümete yakın gazetelerin bugünkü manşetleriyle ilgili "Havuz medyası yarın yönetime değil de hisselere el konulmuş gibi yalan manşetlerle çıkacak. Havuz medyasının yalan manşetleriyle halkta bankanın fona devredildiği havası oluşturulacak" iddiasında bulunmuştu.



TMSF'nin Bank Asya'ya el koyması hükümete yakın gazetelerden Akşam'a 'Bank Asya'ya el konuldu', Güneş'e 'Batık bank', Sabah'a 'Bank Asya'ya TMSF operasyonu', Takvim'e 'Hava are you', Türkiye'ye 'Bank Asya TMSF'de, Yeni Akit'e 'TMSF, Bank Asya'ya el koydu', Yeni Şafak'a 'Gereği yapıldı' başlıklarıyla haber oldu.



"Fuat Avni manşetler böyle çıkacak demişti. Gazeteler Bank Asya baskınını nasıl gördü?" Galerisine Göz At


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin