FRANSIZ TARİHÇİLER İSYAN ETTİ: TARİHİ BİZE BIRAKIN

Fransa'da muhalefetteki Sosyalist Parti'nin sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifine tarihçiler karşı çıktı.

Google Haberlere Abone ol
FRANSIZ TARİHÇİLER İSYAN ETTİ: TARİHİ BİZE BIRAKIN

"Parlamentoların tarihi yazamayacağı, tarihin tarihçilere bırakılması gerektiği" yolunda, daha önce "Tarih İçin Özgürlük" adıyla bildiri yayımlayan tarihçiler, Sosyalist Parti'nin yasa teflini sert bir biçimde eleştiren ve bu teklifin geri çekilmesini savunan yeni bir bildiri hazırladı.

Yeni bildiride, "derin bir biçimde şoke olduklarını" belirten tarihçiler, bu tür bir yasa teklifinin ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirttiler ve "Tarih öğretmenleri bu yasa teklifiyle rehin alınacaklar" ifadesini kullandılar.

Bildiride, "daha önce bu tür bir yasa teklifi verilmeyeceği yolunda söz veren milletvekillerinin, yine aynı yolu tercih etmesinin de ayrıca şoke edici bir durum olduğu" vurgulandı.

Yeni bildiriye imza atanlar arasında Jean-Pierre Azema, Elisabeth Badinter, Marc Ferro, Jacques Julliard, Pierre Nora, Mona Ozouf, Jean-Pierre Vernant ve Pierre Vidal-Naquet gibi ünlü tarihçiler bulunuyor.

Sosyalist Parti'nin Mecliste 18 Mayısta görüşülecek teklifi, sözde soykırımın inkarının suç sayılmasını öngörüyor. Teklifin yasalaşması için Senatoda da kabul edilmesi gerekiyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin