Flaş iddia! Netflix, dizilerini yayından mı kaldırıyor?

RTÜK kararı sonrası Netflix'in bazı dizileri yayından kaldırdığı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol
Flaş iddia! Netflix, dizilerini yayından mı kaldırıyor?

t24 yazarı Füsun Sarp Nebil, geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe giren RTÜK yönetmeliğiyle alakalı Netflix'in atmaya başladığı adımları kaleme aldı.



Netflix'in çok sayıda diziyi yayından çektiğini belirten Nebil, ''Netflix karar verirken acele mi davranıyor? Netflix Orijinal İçerik Başkan Yardımcısı Cindy Holland, 1 yıl önce verdiği bir röportajda, Netflix yenileme / iptal etme kararlarının, dizi yayına başladıktan sonraki 4 hafta içindeki izlenme sayısı ile verildiğini söylemiş'' dedi.



Füsun SARP NEBİL / T24



Netflix dizileri ekrandan erken mi çekiyor?



Yaklaşık 3 haftadır hastalıklarla uğraşıyoruz (kayınvalidemin kalp kapakçığı ameliyatı ve yoğun bakıma kadar kaldırılan babam). O nedenle yazamadım. Ama birçok olay var yazılması gereken. Bu ara biraz daha sık yazmaya çalışacağım bütün bunları.



İlk konumuz, “Yayın Akışlı Video” diye tanımlayabileceğimiz, yeni video platformları ile ilgili haberler ve gelişmeler. Biz şimdilik PuhuTV, BluTV, kısmen Amazon TV ve Netflix'i biliyoruz. Ancak bu dünya kaynıyor. Mesela eylülde Disney+ geliyor. Henüz Türkiye’de de başlar mı, ya da ne zaman başlar bilemiyoruz. Ama geleceğine eminim.



Geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe giren RTÜK yönetmeliği de diğer bir önemli gelişme. Onu da bir yazımızda detayları ile anlatmaya çalışacağız.



Bir de film seçmelerinizde dikkatinizi çekmek istediğim birkaç dizi var. O nedenle birkaç film seçimi yazısı yayınlayacağım.



Şimdi bu yazımızda yayın akışı platformlarına bir göz atalım..



Netflix çok sayıda diziyi yayından çekiyor



Netflix [1], sürekli genişleyen video kütüphanesinde temizliğe başladı. İlk olarak, şubat ayında 2 Marvel serisi olan The Punisher (Cezalandırıcı) ve Jessica Jones iptal edildi. Iron Fist, Dare Devil, Luke Cage gibi diğer Marvel dizileri de ondan daha önce iptal edildiği için, bu beklenen bir gelişmeydi. Arkasından Friends'in (Arkadaşlar) ve Office'in ABD'de yayın iptali geldi.



Şimdi de iptal edilen diğer filmler arasına, Stranger Things, Sense8, Gypsy, Nightflyers,The Get Down, Designated Survival ve OA gibi popüler olduğu sanılan başkaları katıldı. Amerikalı bir uzman



"Netflix artık evlerdeki en büyük eğlence, Office yoksa başka bir şey buluruz"



diyor. Yani seyircilerin klasik TV programlarından iptal edilen bir diziye üzülmesi gibi bir durum olmayacak, çünkü geride daha pek çok başka dizi ve film var.



Ama yine de soru şu; neden bazı dizileri kaldırıyor?



Orijinal içeriğe ağırlık vermek mi?



Araştırmalara göre bugün yaş gruplarına göre değişmekle birlikte Netflix kullanıcıları arasında yüzde 67-78 arasındaki grubun lisanslı içerik seyrettiği kaydediliyor.



Ama “orijinal içerik” seyircilerinin artmakta olduğu da kaydediliyor. Zaten haberlere bakılırsa, Netflix orijinal (yani kendi yaptığı) içeriğe eğileceğe benziyor. Not olarak hatırlatalım; Netflix seyircilerinin yüzde 83'ü ABD dışından. Orijinal içerik ise (Türkiye’deki Muhafız örneği gibi), Netflix’in bu çok uluslu müşteri portföyüne hitap edecek yerli dizileri desteklemesi anlamına geliyor.



Gerçi bunu da bir tartışmak lazım. Muhafız içinde Kapalıçarşı, Adalar ve İstanbul panaroması gibi bize özgü ayrıntılar taşısa da, bana göre, “Yerli Türk içeriği”nden ziyade, batı dünyasının vampirli, bir yerleri ele geçirmeye çalışan şeytanı güçlerinin bir taklidinden ileri gidemedi. Ama Netflix bu yapımın dünya çapında önemli miktarda seyirci yakaladığını düşünüyor. O nedenle de 2. sezonu yapıldı. Arkasından gelen Beren Saat’li dizi de içinde Göbeklitepe gibi unsurlar içeriyor gözüküyor ama anladığımıza göre yine kurgusal bir şeyler anlatılıyor.



Daha doğrusu Netflix bunları alıyor. Ben de kendilerine teknoloji ile ilgili yerel bir dokümanter önerisi yaptım. Çok sayıda başvuru olduğunu da biliyorum (benim yaptığım Netflix röportajı sonrası bile 3-4 kişi benden temas bilgisi istedi). Ama Netflix Türkiye’de şu ana kadar, daha çok bu tür uçar-kaçar şeyler yapıyor. Katkı anlamında henüz “turistlere merak saldıracak panaromik görüntüler” söylenebilir.



Rakipler dizileri Netflix’den çekiyor mu?



Geçen ay Netflix yayınladığı bir açıklamada orijinal içeriğe yöneleceklerini şöyle ifade etti:



"Disney film listemizden, Friends, Office ve bazı diğer lisanslı içerikler ABD ve bazı ülkeler için çıkarılıyor. Böylece orijinal içeriğe daha fazla bütçe ayırabileceğiz."



Nielsen raporuna göre, 2018 yılında Friends ve Office'in ABD'de dakika olarak en çok izlenen diziler olduğu kaydediliyor. 9 Temmuz’da, Netflix'in ABD’de Friend lisansını kaybettiği anlaşıldı. Bunun nedeni WarnerMedia’nın ABD'de HBO Max'da yayınlanmaya başlayacak olması. Office'in iptalinin nedeni ise yayın haklarının NBC Universal'e geçmesi oldu. Marvel iptallerine bakıldığında ise, Disney+ isimli benzer platformun devreye girmesi ile aynı günlerde olması dikkati çekti.



Yazının devamını okumak için TIKLAYIN


Etiketler t24 RTÜK Netflix dizi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin