Financial Times'a göre Türkiye ile İsrail arasında umutlar tükendi

Gazete, 2 ülke arasında uzlaşı umutlarının tükendiğini düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol
Financial Times'a göre Türkiye ile İsrail arasında umutlar tükendi

Tüm eleştirilere rağmen Gazze operasyonunu sürdüren İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerde yaşanan gerginlikler, yabancı medyanın dikkatini çekiyor. Financial Times gazetesi, iki ülke arasında uzlaşı umutlarının tükendiğini düşünüyor.



İngiliz gazetesince yayınlanan analizde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP grup toplantısına boynunda "kefiye" olarak bilinen Filistin atkısıyla çıktığına dikkat çekiliyor ve "Türkiye ile İsrail arasında uzlaşı umutlarının tükendiği" yorumu yapılıyor. BBCTürkçe tarafından yansıtılan haberde "Bu yılın büyük bir kısmında, aralarında Erdoğan'ın da bulunduğu her iki ülkeden etkin isimler, 2011'de derecesi düşürülen diplomatik ilişkilerin yeniden inşasını, 'kaçınılmaz' olarak tanımlıyordu" dedikten şöyle devam ediyor:



"Fakat, İsrail sularındaki tesislerden Türkiye'ye petrol boru hatları üzerinden enerji işbirliği beklentilerini doğuran bu yakınlaşma, Türkiye'nin İsrail'i Gazze'ye yönelik saldırılarından dolayı sert bir şekilde kınamasının ardından gündemden de düştü."



Başbakan Erdoğan'ın muhalifleri "İsrail'e hizmet etmek ve uluslararası komplonun parçası olmakla, İsrail'i de 1948'den bu yana soykırım ve katliam girişiminde bulunmakla suçladığını" yazan gazete, haberinde Erdoğan'ın "İsrail ile normalleşmenin mümkün olmadığı" sözlerine ve "Barbarlıkta Hitler'i geçtiler" ifadesine yer veriyor.



Buna karşılık İsrail hükümetinin, Erdoğan'ı "Yahudi karşıtı ifadelerinden dolayı eleştirdiği, İsraillilere Türkiye'ye seyahat etmemeleri uyarısında bulunduğu ve diplomatik temsil seviyesini de düşürüp diplomat ailelerini çektiği" anımsatılıyor.



FT, ABD Başkanı Barack Obama'nın, 2013 yılında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Mavi Marmara baskınındaki ölümlerden dolayı özür dilemeye ikna ettiğini, geçen yılın sonunda da, tazminat ödenmesi için yürütülen müzakerelerin neredeyse tamamlanmak aşamasına geldiğini anlattığı haberinde şunları da yazıyor:



"ABD, anlaşmayı özellikle Orta Doğu'daki iki müttefiki arasındaki ilişkilerin yatışması ve yakın işbirliğine gidecek yolunun açılması için önemsiyordu. Türk yetkililer de, ülkenin giderek artan enerji ihtiyacının karşılanması için İsrail açıklarındaki gazdan faydalanma isteklerini dile getiriyorlardı."



Financial Times gazetesi, yazısını ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi John Bass'ın "Türkiye'de otoriterleşme yönelimi olduğu" yönündeki sözleri ve Erdoğan'ın dış politika danışmanı İbrahim Kalın'ın da Twitter'da paylaştığı "İsrail'in bir haftada 300'den fazla Filistinliyi öldürmesi bazıları için sorun değil. Ama Başbakan'ın bu katliamı kınaması sorun oluyor." sözleriyle sonlandırıyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin