Financial Times'dan ilginç Gül yorumu!

Financial Times, Gül'ün TBMM'deki konuşmasının Erdoğan'a bir "yanıt" olarak görüldüğünü savundu.

Google Haberlere Abone ol
Financial Times'dan ilginç Gül yorumu!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün TBMM'nin açılışında siyasette "iddialı" olduğunu ima eden bir konuşma yaptığı yorumları yapılıyor. Financial Times gazetesi, Gül'ün konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "yanıt" anlamına gelen ifadeleri ve Cumhurbaşkanının siyasette hala iddialı olduğunun işaretlerini gördü. 



İngiliz gazetesi, Cumhurbaşkanı Gül'ün TBMM'de yaptığı konuşmayı değerlendirdiği haber analizinde Gül'ün Türk toplumunun kutuplaşmasına karşı uyardığına, Gezi Park olaylarında ölenleri andığına ve ifade özgürlüğünün öneminde israr ettiğine dikkat çekerek konuşmasının "yaygın biçimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir yanıt" olarak görüldüğünü belirtiyor.



Analizde Gül'ün görev döneminde son defa parlamentonun açılışına yaptığına dikkat çekildikten sonra şöyle deniliyor:



"Yönetime aternatif bir yaklaşım gibi gözüken bir tutum ortaya koymakla kalmadı aynı zamanda kendisinin hala siyasette iddialı olduğu hissini verdi. Konuşmasının sonuna doğruda da "milletimizin hizmetinde olmaya devam edeceğim' de dedi." 



GÜL İLE ERDOĞAN'IN YAKLAŞIMLARINDA "TEZAT"



FT, analizinde Gezi olaylarına ilişkin Gül ile Erdoğan'ın yaklaşımları arasında gördüğü farklılıklara vurgu yaptıktan sonra şu değerlendirmeyi de yapıyor:



"Sayın Gül'ün, AB'ye, Türk dış politikasının "çekim merkezi' olarak vurgu yaptığı uzlaşıcı konuşması ile Sayın Erdoğan'ın daha hırçın tarzı arasındaki tezat, Türkiye gelecek yılda ilk kez cumhurbaşkanının doğrudan seçileceği seçimler öncesi belirsiz bir iktidar geçişine doğru ilerlediği için özellikle anlamlı."



"GÜL FARKLI DÜŞÜNDÜĞÜ ALANLARI GİDEREK DAHA AÇIK ORTAYA KOYUYOR"



Başbakan Erdoğan'ın "gözünün cumhurbaşkanlığında olduğunu ancak şimdiye kadar cumhurbaşkanlığının yetkililerini artırma çabasının sonuçsuz kaldığı" yorumunu da yapan gazete, Türkiye'de Gül ile Erdoğan arasındaki "bir rol değişiminin" Rusya'daki Putin ile Medvedev arasında yaşananlara muhtemelen benzemeyeceğini de düşünüyor. FT, Gül ve Erdoğan için de şu savları da dile getiriyor:



"Paylaştıkları siyasi geçmişleri nedeniyle hiç kimse karşı karşıya geleceklerini öngörmezse de Sayın Gül, Başbakan'dan farklı düşündüğü alanları giderek daha açık ortaya koyuyor ve bu Salı günkü konuşmasında en üst noktaya vardı."



FT, analizinin son bölümünde destekçilerinin Gül'ün konuşmasında aynı zamanda hükümete nerede düzeltmeleri düşünmesi gerektiğine ilişkin dostane tavsiyelerde bulunduğunu söylediklerine dikkat çektikten sonra Gül'ün "demokratikleşme paketini" övdüğüne de işaret etti. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin