Eylül'de siyaset gündemi hareketli geçti! En çok hangi parti ve lider konuşuldu?

MTM, eylül ayında siyaset dünyasında en çok konuşulan konuları derledi.

Google Haberlere Abone ol
Eylül'de siyaset gündemi hareketli geçti! En çok hangi parti ve lider konuşuldu?

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) Eylül ayı raporuna göre, siyasetin gündemine Adli Yıl açılış törenine hükümetin katılmaması damga vururken; Nato Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin yapılması, CHP'nin olağanüstü kurultaya gitmesi, IŞİD'in elindeki 49 Türk vatandaşının sağ salim kurtarılması, siyasi gündemde yoğun yer alan diğer başlıklar oldu.



Medya Takip Merkezi, Eylül ayında siyaset gündeminde öne çıkan konuları sıraladı. İşte Eylül ayının siyaset gündeminde yer alan konu başlıkları.



Adli Yıl Açılışı



Eylül ayının başında gerçekleştirilen Adli Yıl Açılış Töreni’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Hükümet’in katılmaması, gündem başlıklarından biri oldu. Açılışta konuşma yapan Yargıtay Başkanı Ali Alkan, konuşması sırasında yargıya müdahale konusuna değindi.



Nato Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi



Nato Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Birleşik Krallık’ın batısındaki Galler’in Newport şehrinde yapıldı. Zirve’de Ukrayna’daki kriz ve IŞİD’in oluşturduğu tehdit masaya yatırıldı. Ayrıca uluslararası dinlemeler Zirve’nin gündeminde yer alan konuların arasındaydı.  Obama ile Erdoğan, 15 ay aradan sonra zirve kapsamında bir araya geldiler.  İkili arasında gerçekleşen görüşmede Irak’ta tüm kesimleri kucaklayan bir hükümetin kurulmasının önemine dikkat çekilerek, Suriye ve Filistin meseleleri de ele alındı.



CHP’nin 18. Olağanüstü Kurultayı



Parti içindeki muhalefetin isteğiyle CHP’de olağanüstü kurultaya gidildi. ATO Congresium’da gerçekleştirilen 18. Olağanüstü Kurultay’ı, yaklaşık 10 bin kişi canlı olarak izledi. Yapılan oylamada Kılıçdaroğlu, 740 oyla 3. kez parti lideri seçilmesiyle gündeme geldi.



IŞİD’in elindeki 49 Türk vatandaşının kurtulması



Obama’nın IŞİD’i yok edecek üç adımlı stratejisini açıklamasına saatler kala, Ankara’da olağanüstü güvenlik toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, IŞİD’e karşı oluşturulacak uluslararası koalisyona Türkiye’nin nasıl katkı sağlayacağı üzerinde duruldu. Hükümet’in IŞİD ile ilgili olarak gündeminde olan bir diğer mesele ise, IŞİD tehdidinden kaçan Suriye vatandaşlarının sınıra yığılarak Türkiye’ye sığınmalarıydı. Göç dalgaları hükümet ve askerlik kanadının başlıca gündemini oluşturdu.



IŞİD’ tarafından rehin alınan 49 Türk vatandaşının 101 gün sonra serbest bırakılması, eylül ayına damga vuran gelişmeler arasında yer aldı. Rehineler MİT tarafından teslim alındı. 



Torba Yasa Meclis’ten geçti



148 maddeden oluşan Torba Yasası, 231 kabul, 17 ret oyuyla kabul edildi. Yasa,  maden işçilerinin çalışma şartlarından trafik cezalarına, emeklilik haklarından öğretmen atamalarına kadar birçok düzenlemeyi içeriyor. CHP, 2’si internet ile ilgili olan 4 maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.



69. Birleşmiş Milletler Zirvesi



Cumhurbaşkanı Erdoğan, 69. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları için gittiği New York’ta Suriye konusunda tampon bölge oluşturulması, uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve uluslararası toplumun sığınmacılara kapılarını açması konularını gündeme getirdi. Erdoğan’ın, BM Zirvesi’ne katılan liderlere verdiği resepsiyonda Obama ile yüz yüze gelmesi, Eylül ayının siyaset gündeminin dikkat çeken noktaları arasında yer aldı. BM Zirvesi için ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kaldığı otelde ABD Başkan Yardımcısı Biden’le görüştü. Obama’nın da telefonla katıldığı toplantıda ABD ve Türkiye arasında teröre karşı ortak strateji ve ortak mücadele konularında görüş birliği sağlandı.



AKP en çok haber olan parti oldu



MTM’nin araştırmasına göre ayın çok haber olan partisi 129 bin 67 haberle Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. Cumhuriyet Halk Partisi ise 105 bin 788 haberle ikinci sırada yer aldı. CHP’yi 31 bin 886 haberle Milliyetçi Hareket Partisi, 22 bin 476 haberle de Halkların Demokratik Partisi izledi.



Eylül'de siyaset gündemi hareketli geçti! En çok hangi parti ve lider konuşuldu?



 



 



 



 



 



 



 



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ayın en çok konuşulan siyasi ismi oldu



MTM, ayın en çok haber olan siyasi isimlerini listeledi. Araştırmaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 121 bin 118 haberle ayın en çok konuşulan siyasi isimler arasında ilk sırada yer aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 77 bin 29 haberle ikinci sırada olurken; onu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu izledi.



Eylül'de siyaset gündemi hareketli geçti! En çok hangi parti ve lider konuşuldu? - Resim : 2


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin