ESMER, NEW YORK'TA EN İYİ BELGESELCİ SEÇİLDİ

Yönetmen Pelin Esmer, Toroslar’daki 9 kadının yaşamını anlatan "Oyun" adlı filmi ile 5 yıl önce Robert de Niro ve Martin Scorsese’nin kurduğu New York Tribeca Film Festivali’nde "en iyi yeni belgeselci" ödülünü aldı.

Google Haberlere Abone ol
ESMER, NEW YORK'TA EN İYİ BELGESELCİ SEÇİLDİ

TRIBECA Film Festivali’nde ödül alan filmlerin çoğunluğunu savaş ve politika temalı filmler oluşturdu. Irak’ta Amerikan askerlerinin gizlice çektiği görüntülerden oluşan "War Tapes" adlı film en iyi belgesel ödülünü alırken, 1982’deki Falkland Savaşı ile ilgili Arjantin filmi "Blessed by Fire", en iyi sunum belgeseli ödülüne layık görüldü.

KADINLARIN OYUNU

Müslüman ülkelerde ya da Müslümanlarla ilgili çekilen 2 film, daha önemli ödüller aldı. Bugüne kadar Mısır’da çekilen en pahalı film olarak kabul edilen "The Yacoubian Building"’in yönetmeni Marwan Hamed, "en iyi yeni sunum belgeselcisi" ödülünü aldı. İran’da 2003’de meydana gelen depremi anlatan "Voices of Bam" filmine ise belgesel özel ödülü verildi.

Festivalde "en iyi belgeselci" ödülünü alan Pelin Esmer, ilk filmi "Koleksiyoncu" ile de birçok ulusal ve uluslararası ödül aldı. Esmer’in yeni belgeseli "Oyun", Mersin’de Toros dağları’ndaki bir köyde yaşayan, günlerini tarlada, inşaatta, evde ve bitmek tükenmek bilmeyen işlerde çalışarak geçiren 9 kadın üzerine kurulu. Belgeselde kadınlar, hem günlük yaşamları içinde görüntüleniyorlar, hem de kadın olmanın sorunlarını yansıtan "Kadının Feryadı" adlı bir tiyatro oyununu sahnaya koymaya çalışıyorlar. Film, Türkiye’de de eleştirmenlerden ve köşe yazarlarından büyük övgüler almıştı.

Oyun, geçen şubat ayında İtalya’da 17. Trieste Uluslararası Film Festivali’nde de "En İyi Belgesel" ödülünü kazanmış, San Sebastian ve Sao Paulo festivallerinde en iyi yeni yönetmen, Montpellier Film Festivali’nde de en iyi belgesel ödülüne aday gösterilmişti.

Tribeca Festivali, 11 Eylül saldırılarının ardından, yıkılan Dünya Ticaret Merkezi çevresindeki Tribeca bölgesine hareket getirmek amacıyla ünlü aktör Robert de Niro ve yönetmen Martin Scorsese tarafından kurulmuş, önemli ve saygın bir festival olarak kabul ediliyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin