ERGENEKON SAVCILARI: DİNK SORUŞTURMASI İLERLETİLMEDİ

Kafes Eylem Planı'yla ilgili iddianamenin ekindeki belgede yer alan değerlendirmede Hrant Dink, Rahip Santaro ve Zirve Yayınevi cinayetlerinin Ergenekon'un işi olduğu belirtildi

Google Haberlere Abone ol
ERGENEKON SAVCILARI: DİNK SORUŞTURMASI İLERLETİLMEDİ

Azınlıklar hedef alınarak hükümetin zor durumda bırakılmasının hedeflendiği belirtilen 'Kafes Eylem Planı'yla ilgili iddianamenin ekindeki belgede yer alan değerlendirme Türkiye'yi sarsan Hrant Dink, Rahip Santaro ve Malatya'daki Zirve Yayınevi cinayetleriyle ilgili "Belirtilen bu üç eylemin de Ergenekon terör örgütü amaçları doğrultusunda yapılan eylemler olduğu değerlendirilmektedir" denildi. Belgede Dink cinayetiyle ilgili şu saptama da yer aldı: "Ogün Samast'ın (Dink davasında tetikçi olarak yargılanıyor) beyanları doğrultusunda Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'le birlikte bir kısım şahıslar daha yakalanmış, fakat bu soruşturmada daha ileriye gidilememiştir."


'Kafes eylem planı' iddialarına ilişkin üçü tutuklu 33 sanık hakkında açılan davanın iddianame ekleri, DVD ortamına kaydedilerek avukatlara dağıtıldı. Klasörlerde Emekli Korgeneral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral Mehmet Fatih İlgar’ın da aralarında bulunduğu 33 sanıkla ilgili savcılık ifadeleri, mahkeme sorguları, soruşturma evrakı, dilekçeler ve çeşitli yazışmalar yer aldı.

Türkiye'yi sarsan cinayetler
Klasörlerde en dikkat çeken belge 'Kafes eylem planı’nın teyidine yönelik yapılan çalışmalar' isimli belge oldu. Bu belgede eylem planında 'operasyon' olarak bahsedilen 'Rahip Santora, Hrant Dink ve Maltaya'daki Zirve Yayıncık'ta üç Hristiyanın katledilmesiyle ilgili' olaylar tek başlık altında toplandı ve özetle şu değerlendirmeler yapıldı:

Samast'ın geceleri
- Rahip Santora olayının faili 16 yaşındaki Oğuzhan Akdin isimli kişidir. Hrant Dink cinayetinin falinin de 17 yaşındaki Ogün Samast olduğu görülmüştür. Samast'ın beyanları doğrultusunda olayın azmettirici ve planlayıcısı olarak Yasin Hayal ve Erhan Tuncel ile birlikte bir kısım şahıslar daha yakalanmış, fakat bu soruşturmada daha ileriye gidilememiştir. Samast'ın tutuklu bulunduğu cezaevinde geceleri, kullanıldığını söyleyerek bağırıp çağırdığı, ve diğer koğuşlarda bulunan tutukluları da uyutmadığı da basından öğrenilen bilgiler arasındadıdr. Dink'in avukatı Erdal Doğan cinayetten hemen sonra medyaya yapmış olduğu açıklamalarda Dink'in ölmeden önce Veli Küçük tarafından tehdit edildiğini, Küçük adamlarının Dink'in davalarına süreklmi geldiklerini belirtmiştir. Hayal'in gönüllü avukatlığını Ergenekon soruşturması kapsamında hakkında işlem yapılan Fuat Turgut yapmaktadır. Zirve Yayıncılığa yönelik menfur saldırıda oda olayın azmettirici ve planlayanlarının yakalanan kişilerden ibaret olduğu görülmüştür."

Belgede bu üç olay ile ilgili yapılan değerlendirmede şöyle denildi: “Bu üç olay ele alındığında yapılış tarzları ve sonuçları itibariyle özellikle ülkemizde yaşayan azınlık ve gayrimüslim vatandaşların dehşete düşmesini ve ülkemizde güvenle yaşayıp yaşamadıkları soruları gündeme getirmiştir. Ülkemizde güvenlik güçlerinin gayrimüslim ve azınlıklara yönelik yapılan saldırıları önleme konusunda zaafiyet içerisinde olduğu, hükümetin de aynı şekilde bu tür eylemlere duyarsız kaldığı ve bu eylemleri gerçekleştiren odaklarla işbirliği halinde olduğu düşüncesi oluşturulmaya çalışarak, hükümetin iç ve dış kamuoyunda zor durumda bırakılmaya çalışıldığı ve ülkede kaos ortamının hazırlanılmasının amaçlandığı açık bir şekilde görülmektedir."

Sivil memur gizli tanık olmak istedi
İddianame eklerindeki ilginç bilgilerden biri de davanın sanıklarından olan Mayın Filo Komutanlığında sivil memur olan Tanju Veli Aydın’ın, yürütülen 'Ergenekon' soruşturması kapsamında gizli tanık olarak ifade vermek istediğini belirtir dilekçe oldu. Aydın’ın bu talebi davanın sanığı olması nedeniyle kabul edilmedi.


(Radikal)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin