Erdoğan'dan eşcinsel hakları tweetine dava

Erdoğan, attığı bir tweet nedeniyle lezbiyen, gay, biseksüel, trans (LGBT) aktivisti Levent Pişkin'e 50 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan eşcinsel hakları tweetine dava

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, attığı bir tweet nedeniyle lezbiyen, gay, biseksüel, trans (LGBT) aktivisti Levent Pişkin'e 50 bin liralık manevi tazminat davası açtı.



Erdoğan dilekçesini 10 Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden 6 gün önce 4 Ağustos'ta vermiş.



Dilekçesinde Erdoğan'ın avukatı, Pişkin'i "Erdoğan hakkında kara propaganda yapmak ve basın açıklamaları düzenleyerek konuyu başka yere çekmekle" suçluyor.



Erdoğan'ın kişilik haklarının zedelendiği savunulan dilekçede, tweetin atıldığı 17 Temmuz tarihinden itibaren yasal faizi işlemek üzere, 50 bin liralık manevi tazminat talep ediliyor.



BBC Türkçe'ye konuşan Levent Pişkin, manevi tazminat davasını beklediğini ancak yine de talep karşısında şaşkın olduğunu söylüyor.



Tebligatın eline bugün geçtiğini belirten Pişkin, tazminata hükmedilirse ne olur sorusuna "Allah korusun" cevabı veriyor ve söz konusu meblağı ödemesinin mümkün olmadığını söylüyor. Pişkin bu durumda icra takibi başlatılabileceğini ifade ediyor.



Hakaret davası açılmasına sebep olan tweet, Erdoğan'ın partisinin Ankara il başkanlığının 2013 yılında verdiği iftar yemeğinde "Alevilik Hz Ali'yi sevmekse ben dört dörtlük bir Aleviyim. Çünkü Hz Ali'yi çok seviyorum" sözleri üzerine atılmıştı.



Kendisi de hukuk mezunu olan ve anayasada LGBT haklarının tanınması için kampanyalar yürüten aktivist Pişkin, "Erdoğan'dan dört dörtlük ibneyim, ibneliği sizden öğrenecek değiliz açıklaması bekliyorum. Öptüm #AnayasadaLGBT" ifadelerini içeren bir tweet atmıştı.



Erdoğan Pişkin'e hakaret davası açmış, mahkeme Pişkin'i 2 ay 15 gün hapse mahkum etmiş, hapis cezası 1500 lira para cezasına çevrilmiş ve hükmün açıklanması geri bırakılmıştı.



Bianet'in haberine göre Pişkin ceza aldığı davadaki ilk savunmasında "Bunu bir ibne olarak söylüyorum, ibnelik hakaret değil, cinsel yönelimdir. Ben bir eleştiri sundum, yoksa kendime hakaret etmiş olurdum” demişti. Mahkeme ise Pişkin’i hakaret suçundan suçlu bulmuştu.



Pişkin Anayasa Mahkemesi'ne ifade özgürlüğünün ihlali iddiasıyla dava açmaya hazırlanıyor.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin