Engellilerle en çok hangi kanallar ve gazeteler ilgilendi?

Medya Takip Merkezi, engelliler ve süreğen hastaların gazeteler, dergiler ve TV kanallarında ne kadar gündeme geldiğini araştırdı.

Google Haberlere Abone ol
Engellilerle en çok hangi kanallar ve gazeteler ilgilendi?

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan engelliler ve süreğen hastaların gazeteler, dergiler ve TV kanallarında ne kadar gündeme geldiğini araştıran Medya Takip Merkezi (MTM), 3 Aralık Engelliler Günü'ne özel, 'medyanın engellilere ilgisi' raporunu yayınladı. 



Toplumda hala, istihdam, eğitim, ulaşım gibi temel sorunlarla karşı karşıya kalan engelliler, bir diğer yandan spor, kültür/sanat, müzik, eğitim gibi birçok alandaki başarılarıyla dikkat çekiyor. Onların sorunlarını dile getirme ve seslerini duyurmadaki etkin araçlardan biri olan medyanın, engellilere ne kadar ilgili olduğunu araştıran MTM, ilgili haberleri mercek altına alan bir rapor yayınladı. 



ENGELLİLERLE İLGİLİ KONULARI EN FAZLA SAYFALARINA TAŞIYANLAR; HÜRRİYET, MİLLİYET, SABAH, HABERTÜRK VE POSTA



Araştırmanın sonuçlarına göre, son bir yıl içerisinde gazete ve dergiler, engellilerden yüzde 13 daha fazla söz etti. Basına, 65 bin 535 haber ve yazı ile konu olan engelli vatandaşlar, yüzde 64 oranında yerel basın aracılığıyla gündeme gelirken; ulusal basın, engellilere 12 bin 13 haber ve yazı ile yer verdi. TÜİK verilerine göre, kadınların yaklaşık 13'ü, erkeklerin ise, yaklaşık yüzde 11'i engelli. Ortalamada yüzde 12'ye ulaşan engelliler ile ilgili konuları, sayfalarına en fazla taşıyan yayınlar, Hürriyet, Milliyet, Sabah, Habertürk ve Posta oldular. MTM'nin basın raporuna göre ayrıca, araştırma dönemi boyunca engelliler bin 346 köşe yazısına konu edilirken, 24 bin 810 kez haberin manşetinde yer aldı. 



ENGELLİ HABERLERİNE EN ÇOK STV, TGRT VE TRT HABER YER VERDİ



Ocak-Kasım 2013 dönemini kapsayan araştırmada, TV kanallarının son 1 yılda engelliler ile ilgili konulara yüzde 33 oranında daha fazla yer verdiği belirlendi. MTM'nin raporuna göre, görsel medyada engelliler 8 bin 169 habere konu edilirken, bu haberler 416 saat süreyle ekranlardan izleyicilere ulaştı. 



Engellileri en fazla ekranlarına taşıyan kanallar ise, STV Haber, TGRT Haber ve TRT Haber olurken, bu haberler yüzde 90 oranında haber bültenlerde yayınlandı. MTM Medya Takip Merkezi'nin 2 bini aşkın gazete, dergi ve TV kanalları üzerinden hazırladığı haber takip sonuçları şu şekilde;



"Hürriyet bin 866, Milliyet bin 620, Sabah bin 534, Habertürk bin 526, Posta bin 245, Türkiye Gazetesi 810, Anayurt 765, Zaman 718, Adana İlk Haber 637."




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin