'En değerli mücevherimiz her zaman gazete olacaktır'

Vuslat Doğan Sabancı, Kristal Elma Yaratıcılık Festivali'nde yazılı basın ve dijital medya üzerine konuştu.

Google Haberlere Abone ol
'En değerli mücevherimiz her zaman gazete olacaktır'

25'inci Kristal Elma Yaratılık Festivali kapsamında "Karanlık Odadaki Gerçeklik, Medyanın Geleceğini Tanımlamak" konulu panele Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Hürriyet Yönetim Kurulu Üyesi Kai Diekmann, Google Güney Avrupa Ortak Proje Çözümleri Direktörü ve Hürriyet Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Beatrice De Clermont Tonnere katıldı. 



Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün yönettiği panelde, yeni medya ile değişen haber içerikleri, genç kuşağın beklentileri tartışıldı.



"Karanlık Odadaki Gerçeklik, Medyanın Geleceğini Tanımlamak" konulu panelde 1966 yapımı, yönetmenliğini Michelangelo Antonioni'nin yaptığı "Cinayeti Gördüm" (Blow-Up) filmine ithafen dinleyicilere tenis topu dağıtıldı. Panel öncesinde sahneye çıkan iki pandomim sanatçısı, filmde yer alan "hayali tenis maçı" sahnesini canlandırdı. Panelde kullanılan soft-ball ve hard-ball metaforlarını anlatmak üzere yapılan temsilin ardından sahneye çıkan gazeteci Ertuğrul Özkök, sunumuna "Hergün önümüze milyonlarca gerçek olup olmadığınız bilmediğimiz haberler geliyor. Bugün oynadığımız topların ne kadarı hard-ball, ne kadarı soft-ball'dur?" diye sorarak başladı.



VUSLAT DOĞAN SABANCI: "EN DEĞERLİ MÜCEVHERİMİZ HER ZAMAN GAZETE OLACAKTIR"



Hürriyet'in, "Hürriyet Dünyası" olarak adlandırılmaya başladığını ifade eden Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, "Hürriyet ne oldu da Hürriyet Dünyası'na dönüştü? Oysaki Hürriyet, Hürriyet Dünyası'nın bir parçası. Şimdi sadece tek bir mecrayla ilgili değil, bir dünyayla ilgili konuşuyoruz. Artık topluluklar oluşturuyoruz. Eskiden gazetede günde 1.5-2 milyon okuyucuya ulaşırdık. Ama şimdi digital ve mobil gelişmelerle sadece haberi değil, içeriği de servis ediyoruz ve sonra iletişime geçiyoruz. Hürriyet, bugün sadece haber içeriği ile bütün internet kullanıcılarının yüzde 50'sine ulaşıyor, internet grubu olarak ise yüzde 70'ine ulaşıyoruz. Google, Facebook, Microsoft'tan sonra en büyük internet grubuyuz. Bu yıllar öncesinde hayal bile edemeyeceğimiz bir şeydi. Ama bizim en değerli mücevherimiz, işimizi en iyi yaptığımız nokta, vitrinimiz halen ve her zaman gazete olacaktır" diye konuştu.



VUSLAT DOĞAN SABANCI: "GEZİ PARKI'NDA OLANLARI ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ"



Yeni nesli anlamak için çaba gösterdiklerini ifade eden Vuslat Doğan Sabancı, "1990 kuşağı, Gezi Parkı'nı anlamaya çalışıyoruz. Bu farklı bir dünya. Onların yaşamlarına girmemiştik, fakat dönüşmeli ve gençleşmeliyiz" dedi. 



GELECEKTE BAŞARILI OLMAK İSTİYORSAK, YENİ DİNLEYİCİLERİMİZİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYABİLMELİYİZ



Panelde, Silikon Vadisi'ndeki deneyimlerini anlatan Bild Gazetesi Genel yayın Yönetmeni ve Hürriyet Yönetim Kurulu Üyesi Kai Diekmann, Google Güney Avrupa Ortak Proje Çöümleri Direktörü ve Hürriyet Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Beatrice De Clermont Tonnere, yeni medyadaki değişime ve digitalleşmenin getirdiği yeniliklere vurgu yaptı. Yeni okuyucuların farklı tüketim alışkanlıklarına sahip olduklarını altı çizen Kai Diekmann, "Müziğin plaklara bağlı kalamayacağı gibi gazetecilik de kağıda bağlı kalamaz. Hala evimde Madonna plaklarım var ama plakları artık kullanmıyorum, oysaki halen evimde Madonna müziği dinliyorum. Yeni izleyicilerin farklı alışkanlıkları olacak. Biz gazete okuyarak, haberi kağıt üzerinde tüketerek, büyüdük. Fakat haberi tüketme şekli değişiyor. Yeni izleyiciler ilgi duyduklarını farklı bir ekosistemde, facebook, twitter gibi sosyal ağlarda buluyor. Eğer gelecekte başarılı olmak istiyorsak, yeni dinleyicilerimizin beklentilerin karşılayabilmeliyiz" diye konuştu. (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin