İşte, Türkiye'nin en çok kazanan ilk 10 yazarı!

Forbes Türkiye, en çok kazanan yazarları açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
İşte, Türkiye'nin en çok kazanan ilk 10 yazarı!

Forbes Türkiye, Mayıs sayısında Türkiye’nin 'En Çok Kazanan Yazarlar'ını sekizinci kez sıraladı.



Özer Turan imzası ile yayınlanan liste Türk okurunun tercihleri ve yazarların üretkenliği konusunda ilginç verilerle dolu.



Ahmet Ümit, Elif Şafak, Zülfü Livaneli gibi listenin üst sıralarında yer alan çok satan yazarlar, yılı romansız geçirdi. Geçen yıl yedi ismin aştığı 1 milyon lira telif sınırını bu yıl sadece dört yazar aşabildi. 2014’te Türkiye’nin en çok kazanan 20 yazarının toplam telif geliri önceki yıla göre yüzde 18 azalarak 12,3 milyon liraya indi. Zirvede ise bu yıl yeni bir isim var: Uğur Koşar. İki yılda 400 bin adetlik satış rakamına ulaşan “Allah De Ötesini Bırak” kitabının yazarı, 2014’te toplam 800 bine yakın kitap sattı ve 1,7 milyon lira telif geliri kazandı. 



Koşar’ın kitapları ilk bakışta dini kitaplar gibi görünse de esasında kişisel gelişim kategorisinde de değerlendirilebilecek kitaplar. Koşar’ın 2014’te üç kitabı birden 100 bin adet barajını aştı. Yazarın 2013’te çıkardığı “Allah De Ötesini Bırak” kitabı 290 bini 2014’te olmak üzere toplamda 400 bin adet baskıya ulaştı. “Bana Allah Yeter” 230 bin, “Rabbin İçin Sabret” ise 117 bin adet basıldı. Yazarın diğer kitapları da toplamda 120 bine yakın basıldı. Sonuç olarak Koşar, 2014’te en çok satan (757 bin), en çok ciro yaratan (11,3 milyon lira) ve en yüksek telif gelirini (1,7 milyon lira) elde eden yazar oldu. 



2013 romancılar açısından tam bir patlama yılı olmuştu. En çok kazanan yazarlar listesinde ilk 10’da görmeye alışık olduğumuz yazarların birçoğu yeni kitaplarıyla okuyucu karşısındaydı.



Elif Şafak, Ahmet Ümit, Zülfü Livaneli, Ayşe Kulin, Canan Tan, İskender Pala, Sinan Yağmur… 2014 ise tam tersine bazı romancılar için “nadas” yılı olarak geçti. Ahmet Ümit, Zülfü Livaneli ve Elif Şafak yeni kitap çıkarmadı. Elif Şafak listeye ancak son basamaktan tutunabildi. Ümit ve Livaneli’nin eski kitaplarının tekrar baskıları sahiplerini listede tutmaya yetti. İki yıl önce yollarını ayırdığı Everest Yayınları’na dönen Ayşe Kulin 1,5 milyon liralık telif geliri ile listenin en çok kazanan romancısı oldu. Bu çıkışta Kulin’in bu yıl her biri 150 bin baskı adedine ulaşan iki roman çıkarması etkili oldu. 



Yılı kazançlı kapatan yazarlardan biri Orhan Pamuk oldu. 19 yıl boyunca çalıştığı İletişim Yayınları’ndan 2013’te Yapı Kredi Yayınları’na transfer olan Pamuk, yeni yayın evindeki ilk romanıyla kendisi için doğru bir karar verdiğini anlamış olsa gerek. İletişim Yayınları’nda daha mütevazı bir satış grafiğine sahip olan Pamuk’un son romanı “Kafamda Bir Tuhaflık” bir ay içinde 180 bin adet baskıya ulaşarak önemli bir çıkış yakaladı. Aralık ayında piyasaya çıkan kitap, 2015’te yapıldığı için araştırmaya dahil edilmeyen, 40 bin adetlik ek baskıyla toplamda 220 bin adet rakamına ulaştı. 



İşte, Türkiye'nin en çok kazanan ilk 10 yazarı!


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin