ELLE VE MARIE-CLAIRE'İN ARAP EDİSYONLARI ORİJİNALİNDEN OLDUKÇA FARKLI

Arap ülkelerinde magazin dergisi okumak zor iş! Tüm dünyada kadınlar tarafından en çok okunan magazin dergileri Elle ve Marie-Claire’in Arap edisyonları Batı’daki halinden biraz farklı. İşte o farklar...

Google Haberlere Abone ol
ELLE VE MARIE-CLAIRE'İN ARAP EDİSYONLARI ORİJİNALİNDEN OLDUKÇA FARKLI

Arap ülkelerinde magazin dergisi okumak zor iş! Tüm dünyada kadınlar tarafından en çok okunan magazin dergileri Elle ve Marie-Claire’in Arap edisyonları Batı’daki halinden biraz farklı. Kapak kızlarının dekoltelerini fotoğraf programlarıyla kapatan ve uygun bulmadıkları haberlere sansür getiren Arap yayıncılık dünyası, Arap kadınlarının magazin keyfini engelliyor.
Dubai ve Lübnan’dan sonra Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de satılmaya başlanan Elle magazin dergisinin, 35 bin kopyası anında tükendi ancak derginin diğer ülkelerdeki edisyonlardan epeyce farklı olduğunu gören Arap kadınları oldukça şaşırdı. Mesela Suudi Kadın Futbol Takımı oyuncuları derginin Riyad edisyonunda uzun pantolonlu ve uzun kollu formalarla gösterildi.
Marie-Claire’in uluslararası baskılarından sorumlu olan Laurence Hembert Wermus,Arap ülkelerinin magazin dergileri için iyi bir pazar olduğunu, Arap kadınlarının bu tür magazin dergilerini okumayı çok sevdiğini ve satışların iyi olduğunu söylüyor.

Dubai, Lübnan farkı
Arap editörlerin bu türlü ‘sansürcü’ yaklaşımlarını doğru bulmadıklarını ancak bu coğrafyanın kültürel yapısını anladıkları için müdahale etmediklerini söyleyen Wermus, “Arap ülkelerinde magazin dergisi okumak kolay iş değil” diyor. Yasaklanmak istemedikleri için her türlü sansüre boyun eğen kadın magazin dergilerinin Arap çalışanları da sansürden memnun değil ancak durumu kabullenmişler. Arap ülkelerinin her birinde sansür uygulaması farklılıklar içeriyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde kadınların dizleri ya da dirsekleri görünebilirken, Lübnan’da bu kadarının görünmesi bile yasak. Dergilerin görsel tasarımcıları photoshop programlarıyla modellerin etek ve kol boyunu uzatıp, göğüs ve sırt dekoltelerini kapatıyor.
Hamam, havuz ve deniz çekimleri, bikini ve mayolu fotoğraflarsa onları en çok zorlayan çalışmalar oluyor. Dergilerin yüzde 80’i ülkedeki ofislerde o ülkede çalışan gazeteciler tarafından hazırlanırken yüzde 20’si Fransız orijinal edisyonla birebir aynı oluyor.
Arap ülkelerinde sansür çok sıkı işliyor ve kurallara uymayan dergi ve gazeteler uyarı bile yapılmadan kapatılabiliyor. Her türlü baskıya rağmen Arap kadınları magazin dergilerine büyük ilgi gösteriyor. Abonelik sistemi gelişmiş, bayilerdeki satışlar da pek çok Avrupa ülkesinden fazla. Bu durum Arap kadınlarının gerçek hayatta yaşayamadıklarını magazin dergilerinde okuyarak doyuma ulaşması şeklinde yorumlanıyor. (afp) www.radikal.com.tr


 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin