ELEKTRONİK HABERLEŞME KANUNU TASARISI TBMM'DE

Elektronik haberleşme sektörünün düzenlenmesi, denetlenmesi ve bu sektörde faaliyet gösterenlerin hak, yetki ve yükümlülüklerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanan Elektronik Haberleşme Kanunu Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Google Haberlere Abone ol
ELEKTRONİK HABERLEŞME KANUNU TASARISI TBMM'DE

Tasarıyla elektronik haberleşme hizmetlerinin yürütülmesi, elektronik haberleşme altyapı ve şebekesinin tesisi ve işletilmesi, geliştirilmesi, yeni elektronik haberleşme şebeke ve hizmetlerin teşvik edilmesi hususları ile ilgili politika, hedef ve ilkelerin tespiti, kaynakların etkin ve verimli kullanılması amaçlanıyor.

Kayıp, kaçak, çalıntı cep telefonlarının haksızlığa yol açmaması için hizmet dışında bırakılması ve bu telefonların kontrol altına alınması amaçlanan yasa tasarısında, AB ülkeleri ile uyum çerçevesinde Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde bir veri tabanı oluşturularak yasal olmayan cep telefonlarının hizmet dışı kalması ve ekonomik değerlerinin sıfırlanması öngörülüyor.

Tasarıya göre, her türlü elektronik haberleşme cihaz, sistem ve şebekelerinin kurulması ve işletilmesine müsaade edilmesi, gerekli frekans, numara, uydu pozisyonu ve benzeri kaynak tahsislerinin yapılması ile bunların kontrolü devletin yetki ve sorumluluğu altında olacak.

Telekomünikasyon Kurumu; elektronik haberleşme sektöründe rekabete aykırı davranış ve uygulamaları resen veya şikayet üzerine incelemeye, soruşturmaya ve rekabetin tesisine yönelik gerekli tedbirleri almaya, görev alanına giren konularda bilgi ve dokümanların sağlanmasını talep etmeye yetkili olacak.

Uydu pozisyonu ile ulusal çapta verilecek frekans bandı kullanımını içeren ve sınırlı sayıda işletmeci tarafından yürütülmesi gereken elektronik haberleşme hizmetlerine ilişkin yetkilendirme politikası esasları Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Tarife, her türlü elektronik haberleşme hizmetinin sunulmasında ilgili mevzuat ve düzenlemelere aykırı olmayacak şekilde işletmeciler tarafından serbestçe belirlenecek.

Tasarıya göre kamulaştırılan taşınmazın mülkiyeti Hazine'ye, kullanma hakkı kamulaştırma bedelini ödeyen işletmeciye ait olacak. Kullanma hakkı, ilgili işletmecinin yetkilendirme süresi ile sınırlı olacak.

Telekomünikasyon Kurumu, ulusal numaralandırma planı hazırlayacak ve plana uygun olarak numara tahsis işlemlerini yapacak. Kurum, numara tahsis ve kullanımını koşullara bağlayabilecek.

Elektronik haberleşme hizmetleri ile ilgili olarak abone veya kullanıcılara tahsis edilen frekans, numara ve hat kullanımı ile internet alan adları gibi intifa ve kullanım hakları hiçbir şekilde haczedilemeyecek.

Yabancı devletlerle yapılan anlaşmalara dayanılarak kurulmuş ve kurulacak telsiz cihaz veya sistemleri, bu anlaşmalardaki özel hükümlere tabi olacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin