Ekranda açıkladı! 8 yaşındaki Durmuş'tan 'trafik terörüne dur' diyecek icat!

'Bir Fikrin mi Var? Gençler'in bu haftaki kazananı 8 yaşındaki Durmuş Talha Çelik oldu...

Google Haberlere Abone ol
Ekranda açıkladı! 8 yaşındaki Durmuş'tan 'trafik terörüne dur' diyecek icat!

Türk televizyonlarının tek girişimcilik programı ‘Bir Fikrin mi Var?’ yeni yayın döneminde de 360 TV ekranlarında izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor.



‘Bi Fikrin mi Var?’ın ilk beş programında girişimci ruha sahip, okul çağındaki 20 dahi çocuk ‘Bir Fikrin mi Var? Gençler’ adı altında yarışıyor.



Cumartesi akşamı ikinci bölümüyle ekrana gelen programda küçük mucitler, yine birbirinden ilginç projeleriyle hem jüriyi hem de izleyenleri kendilerine hayran bıraktı.



Ekranda açıkladı! 8 yaşındaki Durmuş'tan 'trafik terörüne dur' diyecek icat!



Gecenin birincisi ise Neomidyum mıknatısların eş kutupların birbirlerini itmesinden faydalanarak geliştirdiği ‘Mıknatıslı Araba’ projesi ile trafik kazalarını en aza indirmeye çalışan 8 yaşındaki Durmuş Talha Çelik oldu.



Türkiye’nin kanayan yarası olan ölümlü trafik kazalarını en aza indirmeyi hedefleyen projesini Çelik, ‘’Çok güçlü mıknatıslar olan Neomidyumlar araçların farklı bölgelerine yerleştiriliyor. Böylece eş kutupların birbirlerini itmesi sonucu kazalarda çarpışmanın etkisini en aza iniyor’’ sözleriyle anlattı.



Ekranda açıkladı! 8 yaşındaki Durmuş'tan 'trafik terörüne dur' diyecek icat! - Resim : 2



11 yaşında ama üniversitede öğrenim görüyor



Yarışmada dikkat çeken bir diğer isim de Ahmet Muhammet Yusuf Kırdemir oldu. Kırdemir, 11 yaşında olmasına ve 6. sınıfa devam etmesine rağmen üniversitede, Astronomi ve Uzay Bilimleri ile Fizik Bölümü’nde özel olarak öğrenim görüyor. Küçük dahi programda, ‘Eğlenceli Su’ adını verdiği projesiyle atık suların değerlendirilebileceğini anlattı. Kırdemir, ‘’Oluşturduğum mekanizma atık sulardaki tuzu ayrıştırıyor ve suyu içilebilir hale getiriyor. Geride kalan tuzu ise hayvanlara küspe olarak yedirmeyi veya elektriğe dönüştürmeyi tavsiye ediyorum’’ dedi.



Ekranda açıkladı! 8 yaşındaki Durmuş'tan 'trafik terörüne dur' diyecek icat! - Resim : 3



Mama öğütücü ile sokak hayvanlarının karnı doyacak



‘Bir Fikrin Mi Var? Gençler’ de ayrıca 10 yaşındaki Dora Aldemir fabrika bacalarından çıkan atıl ısıyı peltier sayesinde elektriğe dönüştürebilen projesiyle yarıştı. Aldemir projesini ‘’Bu sayede hem hava kirliliğini önleniyor hem de elektrik tasarrufu sağlanıyor’’ sözleriyle tanıttı. 15 yaşlarındaki iki kız arkadaş Eylül Akarçay ve Senem Özkök ise mama öğütücü tasarlayarak, sokaklardaki ve barınaklardaki hayvanlara beslenme konusunda yardımcı olmayı hedeflemişlerdir. Barınaklardaki besinlerin yetersiz olduğunu düşünen gençlerin yaptıkları mekanizma kuru ekmek ve tavuk suyunu birleştirerek hayvanların yiyebileceği bir hale getiriyor.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin