ECONOMIST'TEN TÜRK DIŞ POLİTİKASI YORUMU

The Economist dergisi, Türkiye'nin, Hamas elindeki İsrailli asker Gilad Shalit sorunu gibi insani konularda yaptığı arabuluculuk girişimlerini yourmladığı bir analiz yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
ECONOMIST'TEN TÜRK DIŞ POLİTİKASI YORUMU

Türkiye'nin dış politikasının yurt dışında ilgi uyandırmayı sürdürüyor. The Economist dergisi, Türkiye'nin, Hamas elindeki İsrailli asker Gilad Shalit sorunu gibi insani konularda yaptığı arabuluculuk girişimlerine dikkat çektiği analizinde "Bazen Türkiye gerçekten Batı ile Doğu arasında bir köprüdür" derken Batı'ya da sitem etti. Dergi, Türkiye'nin İran politikasından rahatsız olan Batı'nın, Türkiye, İran'ın "casusluk" iddiasıyla yakaladığı Batılıların serbest bırakılmasını sağlayınca, "hiç şikayet etmediği"ni vurguladı.
İngiliz The Economist dergisi, "Büyük Arabulucu" başlıklı analizinde Türkiye'nin son dönemde Batı ile İran gibi ülkeler arasındaki bazı sorunların çözümü için yaptığı girişimlere dikkat çekerek"Bazen Türkiye gerçekten Batı ile Doğu arasında bir köprüdür" yorumunu yaptı.
Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin İsrailli komandoların Mavi Marmara gemisindeki dokuz Türkü öldürmesinin ardından iyice kötüleşmesine rağmen Türkiye'nin İsrailli asker Gilad Shalit'in serbest bırakılması için Hamas nezdinde "lobicilik" yapmayı sürdürdüğünü yazdı.
Dergi, Türkiye'nin İsrail ile yaşadığı sorunun, Batı'da ılımlı İslam'ı Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında doğuya kaydığı yönündeki endişeli yorumlara neden olduğunu belirttiği analizinde şöyle devam etti:
"İran ile sıcak ilişkiler konusundaki kaygı özellikle büyük. Ancak, Nisan 2007'de Türkiye, İran tarafından yakalanan, İngiliz Kraliyet Donanması 15 denizcisinin serbest bırakılmasında arabuluculuk yaptığında hiç kimse, şikayet etmemişti. Aynı biçimde Fransa, Mayıs ortasında Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bizzat devreye girmesi ile İran tarafından casusluk suçlaması ile tutuklanan Fransız öğretmen Clotilde Reiss'in serbest bırakılmasını temin etmesinden çok mutlu oldu."
The Economist, Türkiye'nin İran, Irak, Afganistan ve Orta Asya'dan kaçan binlerce siyasi mültecinin ilk durağı olduğunun altını çizerken de bunların arasında İran'da zina yaptığı iddiası ile taşlanarak idam edilme durumuyla karşı karşıya bulunan Şakine Aştiani adlı kadının savunmasını üstlenen İranlı avukatı Mohammed Mostafei'nin bulunduğuna işaret etti.
Mostafei'nin ölüm tehditlerini aldıktan sonra Türkiye'den kaçarak Norveç'e gittiği de belirtilen analizde şöyle denildi:
"Şimdi Türkiye, sessizce müvekkilinin sorunu ile de ilgileniyor. Aynı zamanda bir yıl kadar önce Irak sınırına yakınlarında yürürken "casusluk' şüphesiyle göz altına alınan ve o zamandan beri Tahran'ın adı çıkmış, Evin cezaevinde berbat durumda olan üç Amerikalının serbest bırakılması için İran'a baskı yapıyor."
İngiliz dergisi, "Türkiye'nin arabuluculuk yetenekleri Afrika'da bile heyecan yaratmış bulunuyor" da dediği analizinde Davutoğlu'nun bir süre önce Botswana'nın Namibya ile olan toprak sorununun çözümü için kendisinden yardım istediğini açıkladığını da anımsatarak "Gururu okşanmış olsa da, Sayın Davutloğu, bir kerecik afallandığını itiraf etti" diye yazdı. ANKA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin