DÜNYANIN ÖYKÜSÜ DERGİSİ BUGÜN BAYİLERDE

Füruzan’ın yayın danışmanlığını, Özcan Karabulut'un genel yayın yönetmenliğini yaptığı iki aylık öykü ve eleştiri dergisi Dünyanın Öyküsü bugün okurlarıyla buluştu.

Google Haberlere Abone ol
DÜNYANIN ÖYKÜSÜ DERGİSİ BUGÜN BAYİLERDE

Heyamola Yayınları tarafından çıkarılan dergiyle ilgili diğer ayrıntılar ve ilk sayının içeriği şöyle:


 


Çalışma Gruplarından Beslenen Bir Dergi


DÜNYANIN ÖYKÜSÜ DERGİSİ BUGÜN BAYİLERDE

Dünyanın Öyküsü dergisini diğer edebiyat dergilerinden ayıran en önemli özelliği, Türkiye sınırlarının dışına da taşan 27 kentte çalışma gruplarının olması. Derginin, Türkiye’deki 25 kentin yanı sıra yurtdışında Lefkoşa ve Moskova’da da çalışma grupları bulunuyor. Öyküye gönül veren insanların oluşturduğu bu çalışma gruplarıyla bir yandan derginin yurt içinde ve dışında geniş kitlelere ulaşması hedeflenirken, diğer yandan öyküyle ilgili hem yerel hem de uluslararası çalışmaların öyküseverlere ulaşması mümkün olacak.

 


Zengin İçeriğiyle Kaynak Niteliği Taşıyor


Dünyanın Öyküsü, adına uygun olarak çok sayıda öykücüye yer açıyor. Aralarında öykünün usta isimleri kadar yola yeni çıkan isimler de var. Derginin bu ilk sayısında ikisi yabancı toplam 13 öykü yer alıyor. Öykü seçimindeki tek ölçüt ise “iyi ve kaliteli” edebiyat.


 


İlk Sayının Sürpriz İsmi Atilla Dorsay


Sinema eleştirisi denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Atilla Dorsay, “Müze Memuru Mithal’la Şişman Ayten” adlı ilk öyküsüyle Dünyanın Öyküsü’nde.


 


Edebiyatın Diğer Türlerini Konuk Ediyor


Dünyanın Öyküsü bir öykü-eleştiri dergisi olmakla birlikte edebiyatın diğer türlerine de sayfalarını açıyor. İlk sayının konuk türleri ise şiir ve anı. Ferruh Tunç’un “Tatil Ödevi” adlı şiiri ile Deniz Kavukçuoğlu’nun “Erdal Öz’ü Yaşamak” adlı anı yazısı bu sayıda yer alıyor.


 


Köşe Yazıları


Dünyanın Öyküsü’nün her sayısında köşe yazıları olacak. Kuramsal, eleştirel ya da güncel yazıları kaleme alan Adnan Binyazar, Emin Özdemir, Nursel Duruel, M. Sadık Arslankara, Feridun Andaç, A. Ömer Türkeş, Ömer Lekesiz ve Mehmet Zaman Saçlıoğlu ilk sayının köşe yazarları arasında.


 


Yazılar, Yorumlar, Söyleşiler, Soruşturmalar ve Atölyeler


Öykünün ilgi alanına giren yazılarıyla Semih Gümüş, Işıl Özgentürk, Sevinç Özer, Birsen Karaca, Asuman Susam, Birgül Oğuz, Birsen Ferahlı, Şükran Yücel, Ayşe Sarısayın, Sibel K. Türker, Murat Özyaşar ve Ayşegül Çelik de ilk sayının yazarları arasında yer alıyor. Dünyanın Öyküsü, öykünün ve eleştirinin ilgi alanına giren yazı ve yorumları; öykücülerle yapılan söyleşileri; öykü eleştirileri; yapıtı odağına alan soruşturmaları ve atölye çalışmalarıyla öykü ve eleştiriyi farklı boyutlarıyla içeriyor.


 


Füruzan’la Söyleşi


Dünyanın Öyküsü’nün ilk söyleşisi usta yazar Füruzan’la yapıldı. Özcan Karabulut’un sorularını yanıtlayan Füruzan, “Fethi Naci, dikkatli, donanımlı, önemli bir eleştirmenimizdi. Edebiyata verdiği titiz emeği, çalışkanlığı ve dünya görüşü saygıdeğerdir. Bu benim açımdan da böyle düşünüldü, düşünülmekte. Sait Faik’in ve benim romanlarımı başarısız bulmuş olması bu bakışımı değiştirmez,” diyor.


 


İnci Aral’ın Kaleme Aldığı 14 Şubat Dünya Öykü Günü Bildirisi Dünyanın Öyküsü’nde


Kendisini 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nün mimarı ve mirasçısı olarak gören Dünyanın Öyküsü, 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nü çeşitli etkinliklerle beş büyük kentte kutluyor. Bu yıl İnci Aral’ın kaleme aldığı 14 Şubat Dünya Öykü Günü bildiri metnine derginin ilk sayısında yer veriliyor.


 


Dünyanın Öyküsü, 12. Uluslararası Ankara Öykü Günleri’ni Gerçekleştiriyor


Dünyanın Öyküsü şubat ayında, 1996-2006 döneminde geniş bir coğrafyayı dolaşan Ankara Öykü Günleri’ni yeniden başlatıyor. 12. Ankara Öykü Günleri yaklaşık seksen yazarın katılımıyla uluslararası düzeyde gerçekleştiriliyor. Ankara Öykü Günleri’nin Onur Ödülü sahibi Adnan Binyazar, Onur Konuğu ise Alman Yazar İmre Török.


 


Dünyanın Öyküsü Öykü Ödülü


Dünyanın Öyküsü, öykü edebiyatına yeni yazarlar kazandırmak amacıyla 2012 yılından başlayarak her yıl bir öykü ödülü verecek. Daha önce öykü kitabı yayımlanmamış yazarların kitap bütünlüğüne ulaşmış, yayıma hazır dosyalarıyla katılabilecekleri ödülde yaş sınırı olmayacak. Yarışmanın seçici kurulu şu isimlerden oluşuyor: Füruzan, Nursel Duruel, Semih Gümüş, Ömer Türkeş ve Özcan Karabulut.


 


“ÖYKÜYÜ YÜKSELTMEK İÇİN ÇIKIYORUZ”


DÜNYANIN ÖYKÜSÜ DERGİSİ BUGÜN BAYİLERDE - Resim : 2Derginin genel yayın yönetmeni Özcan Karabulut sunuş yazısında, Dünyanın Öyküsü’nün çıkış amacını ve ilkelerini şöyle ifade ediyor:


 


“Öykücülüğümüzün ve öykü dergiciliğimizin birikimine dayanarak…


Ankara Öykü Günleri’nin, “İnsan öyküsüyle var!” sloganıyla yola çıktığımız 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nün mimarı ve mirasçısı olarak…


Telif haklarına saygılı bir anlayışla…


Eleştiri ve öykünün ilgi alanına giren yazılarıyla, konuk türleriyle, odağına yapıtı alan soruşturmalarıyla…


Bütün dünyadan öykülerle, Dünyanın Öyküsü’yle… 


Yenisi, genci, ustası, eleştirmeniyle…


‘İyi’ edebiyatla okuru buluşturmak…


Unutulmuş, değeri yeterince bilinmemiş veya edebiyatımızın kilometre taşı olmuş öykülerle / öykücülerle canlı bir öykü belleği oluşturmak… Sözcükleriyle, dilleriyle, sesleriyle, bakış açılarıyla, yazdıklarıyla “ben de varım”, “bir de bu var” diyen öykücülere sayfalarını açmak…


İlk öykü dosyalarını ödüllendirmek ve kitaplaştırmak…


Kültürler ve diller arasında köprü olmak…


Hayatımızdaki dayatmalara karşı öykücüleri eylemli kılmak, yaratma özgürlüğüyle insanların özgürlük taleplerini örtüştürmek…


Atölyeleri, öykü’forumları, çalışma gruplarıyla öykücülerin yaşadıkları her yere ulaşmak, edebiyat ortamını canlı tutmak…


…muhalif bir tür olan, ele avuca sığmayan öyküyü yükseltmek için çıkıyor!”


 


Ayrıntılı bilgi ve iletişim için:


 


tr-tr.facebook.com/pages/DünyanınÖyküsü/177896642286040


editor@dunyaninoykusu.com


www.dunyaninoykusu.com


 


KÜNYE:


Heyamola Yayınları adına sahibi


Ömer Şükrü Asan


 


Yayın Danışmanı


Füruzan


 


Genel Yayın Yönetmeni


Özcan Karabulut


 


Yazı İşleri Müdürü


Ömer Şükrü Asan


 


Editör:


Fidan Solmaz


 


Görsel Tasarım


Didem İncesağır


 


Grafik Uygulama


Murat İlhan


 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin