Dolar medyada da yükseldi

Medya Takip Merkezi’nin, Ekonomi Gazetecileri Derneği için yaptığı medya analizi, Ağustos ayının ekonomi başlıklarını ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol
Dolar medyada da yükseldi

7 Haziran’daki genel seçimin ardından yaşanan siyasi belirsizlik, ekonomi gündemini de etkisi altına aldı. Partiler koalisyon şartlarını olgunlaştıramayınca, siyasi çevrelerinin yeni gündemi bu kez “yeniden seçim” oldu. Buna istinaden oluşturulan seçim hükümetiyle 1 Kasım seçimlerine hazırlanan Türkiye, ekonomide yaşanan küresel ve yerel tehditleri de kontrol altına almak istiyor. 



Medya Takip Merkezi, hazırladığı raporla ekonomi basınının Ağustos ayı gündemini ele aldı. Rapora göre, en çok konuşulan konular arasında “Dolar Kuru” başlığı 92 bin 12 haberle listenin zirvesine oturdu. Koalisyon hükümetine yönelik beklentilerin zayıflaması ve gündemdeki yeniden seçim, döviz kurlarını olumsuz etkiledi. Listenin ikinci sırasında “İhracat” başlığı 52 bin 450 haberle yer alırken; ağırlıklı olarak ihracattaki gerilemeye ilişkin değerlendirmeler sayfalara yansıdı. “Vergi” konusu 51 bin 327 haberle üçüncü sırada yer alırken, onu faiz, büyüme, istihdam gibi kavramlar takip etti. 



Merkez Bankaları da basının ilgi gösterdiği konular arasında yer aldı. T.C Merkez Bankası’nın hakkında 23 bin 857 haber yapılırken, ABD Merkez Bankası’na (FED) dair haber sayısı ise 22 bin 490 olarak gerçekleşti. FED’i takip eden Dünya Bankası ise 5 bin 467 haberle listede yer buldu. Listeye giren konular arasında, enflasyon, istihdam, işsizlik, altın ve asgari ücret de yer aldı.



Medya Takip Merkezi’nin Ağustos ayı raporunda listenin ilk sırasında, 4 bin haberle Star Medya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sancak yer aldı. Sancak, uğradığı silahlı saldırıyla gündemi belirledi. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 2 bin 276 haberle ikinci, Aydın Doğan bin 868 habere konu olarak üçüncü sıra yer aldı. Ünlü işadamı Ethem Sancak, bin 684 haberle dördüncü, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise bin 258 haberle beşinci oldu. 



Geçici seçim hükümetinin zirve ismi Nihat Zeybekçi…



MTM Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı rapora göre, siyasette kurulamayan koalisyondan sonraki adım olan yeniden seçim kararı ekonomi notlarına da yansıma gösterdi. Seçim hükümetinin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 10 bin 651 haberle listenin ilk sırasında yer aldı. Listenin ikinci sırasında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, geçici hükümette Başbakan Yardımcılığını üstlenerek 7 bin 551 habere konu oldu. Seçim hükümetinde yeniden Maliye Bakanlığı’na getirilen Mehmet Şimşek, 5 bin 170 haberle üçüncü olurken, Ali Babacan 4 bin 812 haberle listenin dördüncü sırasında yer aldı. Babacan, AK Parti 3 dönemlik bakanlar listesinin seçim kabinesine giremeyen isimler arasındaydı. 



Zirvedeki isim Şemsi Bayraktar…



Ağustos ayı raporuna göre, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 4 bin 247 haberle zirvede yerini belirledi. Bayraktar, üreticiden tüketiciye piyasadaki değişim ve dalgalanmalarla ilgili kamuoyunda açıklamalarıyla yer buldu. G20 Türkiye konferansında konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, “kur savaşları” olarak adlandırdığı bir dönemden geçildiğine işaret ederek,  “G20 liderlerinin bizlere yol göstermesine ihtiyacımız var. Kısacası, deniz dalgalı, kaptanlara, dümende ihtiyacımız var.” sözlerini ekledi. Hisarcıklıoğlu, 3 bin 864 haberle listenin ikinci sırasında yer aldı. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken 3 bin 158 haberle üçüncü, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay bin 470 haberle dördüncü sırada yer aldı. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Opak ise 902 habere konu oldu. 



B20 Türkiye konferansı için TOBB ev sahipliğine başladı… 



Ekonominin dünya devlerini buluşturan G20’nin iş kolu olan B20 Türkiye Konferansı Ankara’da toplanmaya başladı. Ev sahipliğini TOBB’un üstlendiği bu konferansta 60 ülkeden finans dünyasının öncü isimlerinin katılımlarıyla açıldı. Gündemi belirlemeyi devam eden TOBB 10 binden fazla haberle listenin ilk sırasında yer alırken, 5 bin 614 haberle TZOB Türkiye Ziraat Odaları Birliği listenin ikinci sırasında yerini aldı. MÜSİAD 5 bin 578 haberle üçüncü, KOSGEB 5 bin 43 haberle dördüncü oldu. Türkiye İhracatlar Meclisi bin 970 haberle beşinci sıradayken, TÜSİAD - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği de bin 650 haberle altıncı oldu. ATO Ankara Ticaret Odası bin 645 haberle listede yedinci oldu.  TÜMSİAD Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği ise 2 bin 112 haberle sekizinci sıradaydı. AKSON, TÜRKONFED, TÜGİAD listede yerini alanlar arasında.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin