Doğan Medya Center baskınına 3'er kez müebbet istendi

Hürriyet ve CNN Türk'ün yayınını durdurmak için 15 Temmuz gecesi baskın düzenleyen askerlere yönelik iddianame tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol
Doğan Medya Center baskınına 3'er kez müebbet istendi

15 Temmuz darbe girişim sırasında Hürriyet, hurriyet.com.tr, CNN Türk ve Kanal D’nin bulunduğu Doğan Medya Center'a darbeci askerler tarafından baskına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 19 sanık yer aldı.



Hürriyet.com.tr ve CNN Türk'ün yayınını durdurmak için 15 Temmuz gecesi baskın düzenleyen askerlere yönelik iddianame tamamlandı. Savcı, zanlılar için 3 kez müebbet istedi.İddianamede 'baskın gecesi' ayrıntılı bir biçimde yer aldı.



Havaya ateş ederek 'Asker yönetime el koydu' diye bağırdılar



Darbeci askerlerin saat 03.00’da Doğan Medya Center’ın açık otoparkına indikleri anlatılan iddianamede, “Şüpheliler ellerindeki uzun namlulu silahlar ile havaya ateş ederek, ‘Genelkurmay yönetime el koydu. Asker yönetime el koydu’ şeklinde bağırmışlardır” ifadeleri yer aldı. 



'Açın kapıyı yoksa vururum'



Bu sırada güvenliklerin kapıları kilitlemeye çalıştıkları ancak darbeci askerlerin silahlarını güvenlik görevlilerine doğrultarak, “Açın kapıyı yoksa vururum” şeklinde tehdit ettikleri de iddianamede yer aldı. Darbeci komutanın binadan içeri girerken erlere, “Kıpırdayan olursa vurun” dediği ifadeler dikkat çekti. 



'Bu kapı açılmazsa sizi öldüreceğim'



Darbecilerin Doğan Medya Center bahçesinde gruplara ayrılarak CNN Türk ve Hürriyet binasına yöneldikleri anlatılan iddianamede,  sanık Yüzbaşı Süleyman Ahmet Kaya’nın emrindeki erlerle Hürriyet binasına yöneldiği anlatılan iddianamede, gazete binasının giriş kapılarının kepenklerle kapalı olması ve camlarının kurşun geçirmez olduğunu öğrenince sinirlenen sanık Kaya’nın havaya ateş ederek silahını güvenlik görevlilerine doğrulttuğu ve, “Bu kapı açılmazsa sizi öldüreceğim” dediği belirtildi.



Doğan Medya Center baskınına 3'er kez müebbet istendi



Murat Yetkin: Biz gazeteciyiz. Silahımız yok!



Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Murat Yetkin’in darbeci Yüzbaşı Süleyman Ahmet Kaya’nın yanına giderek, “Askerlerin silahlarını indirmelerini, kendilerinin gazeteci olduğunu, silahlarının olmadığını, kimseye zarar vermeyeceklerini ve buraya neden ve ne hakla geldiklerini sorduğu” belirtilen iddianamede, Kaya’nın ise, “Darbe var yönetime el koyduk” dediği anlatıldı. 



Personele ateş açtılar



CNN Türk binasında darbeci askerler ile mücadele eden Hüseyin Ulaş’ın Hürriyet binası ile iletişim kuramayınca binanın önüne geldiği anlatılan iddianamede, “Ulaş’ı gören şüpheliler ‘Gel buraya’ diye bağırmışlardır. Müşteki Hüseyin Ulaş’ın geriye dönmesi üzerine arkasından iki el ateş açmışlardır” ifadeleri kullanıldı. 



Bir vatandaş şehit oldu



Bağcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memurlarının ve vatandaşların Doğan Medya Center’a gelmeye başlamasıyla Yüzbaşı Kaya’nın erlere rehin tuttukları personeli serbest bırakmaları yönünde emir verdiği anlatılan iddianamede, “Süleyman Ahmet Kaya polislere, ‘mühimmatımız var. Çatışırız’ diye bağırmıştır. Polis memurlarının teslim olun çağrılarına Kaya, polis ve vatandaşın üzerine ateş ederek cevap vermiştir. Kaya’nın yaptığı atışlar sonucu Vedat Bağcerci isimli vatandaşımız yaşamını yitirmiştir” denildi. Yaşanan çatışma sonrası darbecilerin sıkıştığı anlatılan iddianamede, 17 darbecinin destek amaçlı helikopter ile gazeteye geldiği ancak polisi yoğun ateşi sonrası binanın çatısına inemeyen helikopterin uzaklaştığı anlatıldı. Sanık Süleyman Ahmet Kaya’nın bir odaya saklandığı ve teslim olmadığı belirtilen iddianamede Kaya’nın polis tarafından ayağından vurularak gözaltına alındığı ifade edildi.



'Yaptığınız anayasal suç'



CNN Türk Haber Koordinatörü Ali Güven’in binaya giren erlere, “Yaptıklarının anayasal suç olduğunu ve yetkililerin açıklama yaptığını” anlattığı sırada darbeci Yüzbaşı Erdal Şeker’in erlere, “Dinlemek yok” diye emir verdiği de iddianamede anlatıldı.



Kanal D ve Cnn Türk ortak yayına girdi



Darbe girişiminin duyulmasının ardından Kanal D’nin kendi yayını keserek CNN Türk ile ortak yayına girdiği anlatılan iddianamede darbeci askerlerin kanalı basması ve yapılan tehditler sonucunda Kanal D’nin saat 03.55’ten itibaren dizi yayınlamaya başladığı anlatıldı.



Başak Şengül stüdyoya kilitlendi



Darbecilerin CNN Türk canlı yayının yapıldığı 3. Kata çıkmasını engellemek için çalışanlar tarafından haber merkezi girişine set çekildiği anlatılan iddianamede, o sırda canlı yayında olan Başak Şengül’ün olduğu stüdyonun kapılarının da kilitlendiği belirtildi.  



Vatandaşı içeriye Nedim Şener aldı



Nedim Şener’in darbeci askerlerin üstüne yürüyerek, “Çıkın buradan burası bizim evimiz” diye tepki göstermesi üzerine askerlerin Şener’e silah çekerek, “Vururuz. Dışarı çık” diye tehdit ettiği iddianamede yer aldı. Şener’in darbeci askerler ile çıkan tartışma sonrası aşağı indiği ve darbe girişimini engellemek için gelen ancak içeri giremeyen vatandaşların binaya girmesi için kapıları açtığı anlatıldı.



885 G3 Mermisi



İddianamede Doğan Medya Center’a gelen darbeci askerlerin üzerinden çıkan mühimmat da anlatıldı. İddianameye göre askerlerin üzerinden, 14 adet G3 piyade tüfeği, 10 adet hücum yeleği, 5 adet çelik yelek, 3 adet kompozit başlık, 52 adet G3 şarjörü ve bu şarjöre basılı 885 adet G3 mermisi ile 4 adet sarsılmaz şarjörü. (Damla GÜLER / HÜRRİYET)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin