'Dizi ihracatından kimler kazanıyor?'

Ali Eyüboğlu, dizi ihracatının etkilerini köşesine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
'Dizi ihracatından kimler kazanıyor?'

Milliyet Gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu, bugünkü köşe yazısında, Türk dizilerinin ihraç edildikleri ülkere olan etkilerini ve bundan kimlerin kazanç sağladıklarını kaleme aldı.



Ali EYÜBOĞLU / MİLLİYET



Dizi ihracatından kimler kazanıyor?



Yeni pazarlar arayan çikolata ve şekerleme sektörünün Arjantin’e bir yıldaki ihracat artışı ne kadar biliyor musunuz? Yüzde 326...



Bu müthiş artışın sebebini ve konunun benim gibi magazin yazarıyla ilgisini merak edebilirsiniz, o yüzden hemen yanıtlayayım. Konuyla ilgilenmemin sebebi İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete’nin yaptığı şu açıklama:   “Türk dizilerinin Güney Amerika’da büyük beğeni kazanmasının ardından, ürünlerimiz bu coğrafyada ilgi odağı haline geldi. Güney Amerika’ya şekerleme ihracatı hızla artıyor. Bunların başında Şekerli Mamüller Tanıtım Grubu ile çalışmalar yaptığımız Arjantin, Meksika, Venezuela ve Kolombiya gibi ülkeler yer alıyor.”



Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin açıklamalarından, Türk dizilerinin gözde olduğu ülkelerden Türkiye’ye gelen turist sayısındaki artışı biliyorduk, ama bundan haberdar değildik. Dizilerimizde Türk malı çikolata veya şekerlemelerin direkt ya da dolaylı reklamı yapılıyor mu?



Hayır...

Buna rağmen dizilerimizin meşhur olduğu ülkelerde Türkiye’de üretilen çikolata ve şekerlemelerin bu denli ilgi görmesinin sebebi ne?

Birincisi, Tanıtım Grubu’nun bu ülkelerde yaptığı çalışmalar, ikincisi de Türk malına olan güven…  Bu sayede bir kez daha gördük ki, ‘yumuşak güç’ olarak adlandırılan dizi ihracatından döviz kazananlar, sadece kanallar ve yapımcılar değil. Turizmciler de yararlanıyor Türk dizilerinin dünyada estirdiği rüzgardan, ürünlerini o ülkelerde pazarlamasını bilenler de...



Yazının devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin