Davutoğlu'ndan, AYM'nin Dündar ve Gül hakkındaki kararına ilişkin flaş açıklama!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili 'hak ihlali' kararını yorumladı.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu'ndan, AYM'nin Dündar ve Gül hakkındaki kararına ilişkin flaş açıklama!

CNNTürk'te yer alan habere göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili 'hak ihlali' kararını yorumladı. Başbakan, ''Konu iki gazetecinin görüşlerini beyan etmesi değildir. Esas itibariyle konu Bayırbucak Türkmenleri'ne gönderilen yardımlarla ilgilidir'' dedi.



"MESELE İKİ GAZETECİNİN FİKİR BEYAN ETMESİ DEĞİL"



Bu meseleye 3 açıdan bakmak gerekiyor. Olan her şey halkın gözü önünde oluyor. İki gazeteci otoritenin talimatıyla benim de Dışişleri Bakanı olarak misyonundan haberdar olduğum bir yardım konvoyunun haince engellenmesi sürecidir. Mesele iki gazetecinin görüş beyan etmesi meselesi değil.



Bayırbucak'ta dökülen kanın her damlasının sorumluları bu operasyonları yapanlardır. Bütün devlet kayıtlarında bu durum ortadadır. Türkiye'ye umut bağlayan sınırötesindeki kardeşlerimize yardımımız sürmüştür ve sürecektir. Yine ileride bu yardımların nasıl devam ettiği görülecektir. Bir taraftan Bayırbucak Türkmenler'e yardım gitmiyor diyeceksiniz bir taraftan bölye operasyon yapacaksınız. Bu iki gazeteci aradan çok uzun süre geçmesine rağmen gizli kalması gereken belgeleri kendilerine verilen ve yayınlanması kanuni bakımdan sakıncalı belgeleri yayınlamışlardır. Dünyada hiç bir ülkede bu ülkenin istihbaratının yürttüğü çalışmadan dolayı devlet içine sızmış çete bağlamında basın özgürlüğünden bahsedilemez.



"YİNE SÖYLÜYORUM TUTUKSUZ YARGILANMALILAR"



Dava başladığında tutuksuz yargılama esastır dedim. Yine aynı şeyi söylüyorum; önemli bir gelişme yoksa yine tutuksuz yargılanması gerektiğini düşünüyorum. O zamanki hakimler şüpheyle adım atmış olabilir.



Anayasa Mahkemesi'nin kararına geldiğimizde; ortada yürüyen bir dava var. AYM'ye bireyse başvuru imkanını biz getirdik. Bütün yargı süreçlerinden sonra AİHM'e başvuru yapılıyordu. AYM usule yönelik bir karar alabilir ama davanın esası devam ediyor. O dava sürerken bu davanın esasından kopartılıp bir basın davası şeklinde yansıtılması davanın esas içeriğine müdahale anlamı taşır.



Yargı kararları eleştirilebilir. Bundan doğal bir şey yok. Siyasiler eleştiriden azade değilse yargı da azade değildir. Cumhurbaşkanımızın da eleştiri hakkı var. Temel hukuk prensiplerine herkesin saygı göstermesi esastır. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin