CNN'İN SİTESİNİ ÇÖKERTEN İNTERNET KORSANI ADANA'DA YAKALANDI

116 ülkenin internet şebekesine virüs bulaştıran ve CNN gibi uluslararası yayın kuruluşlarının sitelerini çökerten ‘Zotop’ virüsünü yayan hacker, Türk polisinin FBI ile yaptığı ortak operasyonla yakalandı. Türk hecker Atilla E. tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol
CNN'İN SİTESİNİ ÇÖKERTEN İNTERNET KORSANI ADANA'DA YAKALANDI

Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Yüksek Teknoloji Suçları ve Bilişim Sistemleri Şube Müdürlüğü ve FBI işbirliğinde gerçekleştirilen operasyon; Microsoft’un; bir virüsün 116 ülkenin bilgisayar sistemine zarar verdiğini tespit etmesiyle başladı. Zotop adı verilen virüsün, internette IRC (sohbet) serverleri üzerinden yayılan bir bilgisayarı sahibinden habersiz uzaktan kumanda etmek amacıyla yazıldığı belirlendi. Bir Faslı tarafından yazılan Zotop virüsünü bir Türk’ün dünya ülkelerine yaydığını öğrenen FBI, bu bilgiyi geçtiğimiz hafta Türk makamları ile paylaştı. Delillerin Ankara’ya ulaşmasının ardından Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Yüksek Teknoloji Suçları ve Bilişim Sistemleri Şube Müdürlüğü’nde özel bir ekip oluşturuldu. Microsoft’un da teknik destek verdiği ekip, virüsü yayan Atilla E.’nin Adana’nın Seyhan ilçesinde ikamet ettiğini ortaya çıkardı. Bu arada benzer bir operasyon da Fas’ta başlatıldı. Önceki gün Fas ve Türkiye’de düzenlenen ortak operasyonda Atilla E. ile birlikte virüsün programını yazan Faslı gözaltına alındı. Uluslararası suçlarda Ankara mahkemeleri yetkili kılındığından Atilla E., Bilişim Suçları Şubesi’nin özel ekibi tarafından başkente getirildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı Atilla E., savcılık sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Lise mezunu olduğu öğrenilen Adanalı hacker’ın sanal ortağı Faslı hacker hakkındaki yasal sürecin ise devam ettiği belirtildi.


Atilla E.’nin ismi geçtiğimiz aylarda Ankara’da bilgisayarlara virüs göndererek banka hesaplarını boşaltan bir şebekenin ifadelerinde de yer almıştı. İnteraktif dolandırıcılar, Atilla E.’nin verdiği bilgiler doğrultusunda hesapları farklı hesaplara aktardıklarını anlatmış, söz konusu operasyonda 4 kişi tutuklanmıştı. FBI tarafından takibe alınıp Türk polisince yakalanan Atilla E., bugüne kadar bilişim suçlarında yakalanan en yetenekli hacker olarak gösteriliyor. FBI’ın belirlemesine göre Atilla E., 116 ülke bilgisayarına virüs bulaştırmış. Üst düzey bir polis yetkilisi olayı şöyle özetliyor: “Atilla E., uzun süredir peşinde olduğumuz bir hacker’dı. Atilla E., IRC sohbet kanalını kullanarak virüsü yaymış. İnternetten yaptığınız sohbet esnasında haberiniz olmadan virüsü bilgisayarınıza gönderiyor. Zotop virüsü ile hacker uzaktan bilgisayarınıza kumanda edebiliyor. Yaptığınız bankacılık işlemlerini takip edip daha sonra sahte kimliklerle çıkarılan hesaplara sizin hesaplarınızı aktarabiliyorlar.”


Microsoft EMEA Bölge Müdürlüğü, Türk ve Fas emniyet teşkilatları ile FBI'ın Zotop, Rbot ve Mytob adlı zararlı bilgisayar yazılımlarını dağıttıkları iddia edilen kişilerin hızlı bir şekilde yakalamasından dolayı, operasyonu gerçekleştiren kurumlara teşekkür etti. Microsoft Ortadoğu ve Afrika Hukuk Direktörü Laurent Masson, şirketin küresel ölçekte emniyet güçleriyle devam eden işbirliği kapsamında, Zotop, Rbot ve Mytob solucanlarının dağıtıcısı oldukları iddia edilen kişilerin kısa süre içinde bulunup gözaltına aldıkları için adı geçen emniyet birimlerini kutladı.


Zotop virüsü medya devlerini etkiledi


116 ülkede etkili olan ve CNN, Associated Press, ABC News ve New York Times gazetelerinin sistemlerini kilitleyen Zotop virüsü ABD’yi karıştırdı. CNN, Associated Press, ABC News ve New York Times söz konusu virüsün sistemlerini etkilediğini duyurdu. Virüs olayını flash haber olarak veren CNN’de sistemler çıldırdı. Sunucular önlerindeki ekranların sık sık kararması yüzünden zor anlar yaşadı ve haberi ellerindeki metinlerden sunmak zorunda kaldı. Bireysel bilgisayarlara girmeyen Zotop’un asıl hedefi Windows 2000 NT sistemini kullanan ağ bilgisayarları (network) yani şirketler. Bilgisayar üzerinde herhangi bir bilgiyi silmeyen Zotop virüsü, bilgi alışverişini durduruyor. Bilgisayarın sürekli kendi kendini açıp kapatmasına sebep oluyor. ZAMAN
 
 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin