'Çipras mı, Tsipras mı?' Gazeteler Yunanistan'ın yeni başbakanının adını nasıl yazdı?

Yunanistan'ın yeni başbakanının adı, Türkiye medyasının kafasını karıştırdı.

Google Haberlere Abone ol
'Çipras mı, Tsipras mı?' Gazeteler Yunanistan'ın yeni başbakanının adını nasıl yazdı?

Sabah gazetesi yazarı Hıncal Uluç, bugünkü yazısında geçtiğimiz pazartesi Hürriyet Kelebek yazarı Cengiz Semercioğlu'nun başlattığı "Çipras mı, Tasipras mı?" tartışmasını köşesine taşıdı.



Semercioğlu "Syriza umudu..." başlıklı yazısında, "Yunanistan'ın müstakbel Başbakanı'nın adını "Alexis Tsipras" diye mi yazacağız, yoksa okunduğu gibi "Aleksis Çipras" diye mi?" diye sormuştu.



Cengiz Semercioğlu'nun bu sorusunu köşesine taşıyan Uluç, yazısında "Yunancada tam da "Çipras" yazılıyor, Sevgili Cengiz.. Ama onlar, Latin değil, Yunan Alfabesini kullanıyorlar" diyen Uluç, rahatlıkla 'Çipras' yazılabileceğini savundu.



İşte, Uluç'un o yazısı:



Yunanistan'da seçimleri, bir evvelki seçimde adı bile geçmeyen Syriza'nın kazanması, tüm dünyada olduğu gibi, bizde de bir tartışma başlattı. Hele tam da prime time zamanında, bir masanın etrafına dört kişi oturtup saatleri bedava doldurmaya meraklı Haber Kanallarına da gün doğdu. Çipras kazandı, bizimkilere yaradı. Yunanistan kapı komşumuz, tarihi, coğrafi, ekonomik, turistik, sosyal, aklınıza ne gelirse o kadar yönden bizimle iç içe ülkeyi tartışmayacağız da ne yapacağız!.

Okuyorum.. Dinliyorum.. En güzel tartışma konusunu Cengiz Semercioğlu açtı..

"Çipras mı, Tsipras mı?" diyerek..

"Yunanistan'ın yeni başbakanının adını Alexis Tsipras diye mi yazacağız, yoksa okunduğu gibi Aleksis Çipras diye mi" diye soruyor Cengiz..

Yazıyor da, örneği yanlış yerden veriyor. "Stockholm'ü neden Stokholm, New York'u neden Nivyork diye yazmıyoruz" diyor.

Neden yazmıyoruz Cengiz?. Çünkü İsveçliler, kentlerinin adını Stockholm diye yazıyorlar. Amerikalılar da New York diye.. Biz de adamların kullandıkları adı aynen alıyoruz, yazılışı ve okunuşu ile. Bu kadar basit..



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Cengiz Semercioğlu'nun yazısını okumak için tıklayın...



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin