Cengiz Çandar: 'Cumhurbaşkanına ne şekilde hitap edilmesi gerektiğini biliyorum'

Gazeteci Cengiz Çandar, Cumhurbaşkanına hakaret suçlaması iddiasıyla hakim karşısında çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Cengiz Çandar: 'Cumhurbaşkanına ne şekilde hitap edilmesi gerektiğini biliyorum'

Gazeteci Cengiz Çandar'ın, yazılarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına devam edildi. Bakırköy 39. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Cengiz Çandar ile tarafların avukatları katıldı. Çandar'in eşi Tuba Çandar ile gazeteci Hasan Cemal de duruşmayı izledi. Duruşmada savunma yapan sanık Cengiz Çandar, 40 yıllık gazeteci olduğunu, suç tarihinde Radikal Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptığını, gazetecilik mesleğinin her kademesinde görev aldığını ifade etti.



Cengiz Çandar: 'Cumhurbaşkanına ne şekilde hitap edilmesi gerektiğini biliyorum'



Çandar, basın özgürlüğünün ne olduğunu ve ne olmadığını iyi bildiğini ifade ederek, "Atılı suçun basın özgürlüğü kapsamında kalmadığı yönündeki iddianamenin ilgili bölümlerini kabul etmiyorum. Benim açımdan bu iddia doğru olamaz. 40 yıllık meslek hayatım boyunca 7 ayrı cumhurbaşkanı görev aldı, tümünü şahsen tanırım. Rahmetli Turgut Özal'ın danışmanlığını yaptım, bir önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile şahsi dostluğum vardır. Bunları şu sebeple belirtiyorum; cumhurbaşkanına ne şekilde hitap edilmesi ve davranılması gerektiğini biliyorum. Benim açımdan cumhurbaşkanına hakaret suçlaması söz konusu olamaz, bunun altını çizmek istiyorum" dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 24 yıldır tanıdığını, bir dönem aralarında yakın ilişkilerin söz konusu olduğunu dile getiren Çandar, iddianamede alıntıları bulunan yazılarda cumhurbaşkanına hakaret teşkil edebilecek tek bir cümle ve kelime bulunmadığını, iddianamenin "kes yapıştır" yöntemiyle hazırlandığını ifade etti.



Yazılarında hangi söz ya da niteleme sıfatının hakaret olduğunun belirtilmediğini kaydeden Çandar, "Ben buna benzer 7 yazı dışında başka yazılar da yazdım. Niye bu 7 yazının dava konusu edildiğini bilmiyorum. Niye 17 ya da 27 yazı değil de 7 yazı dikkate alınmıştır, bilmiyorum. İddianame özensizce hazırlanmıştır. Suç tarihi ve yer kısmında 6 tarih verilmiştir. Oysa iddianame metninde 7 yazıdan söz edilmiştir." diye konuştu.



Çandar, hakkındaki davada beraat kararı verilmesini talep etti. Hakim Aylin Bademci, avukatlara talepleri hakkında süre verilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.



Duruşma çıkışında basına açıklama yapan Çandar, yazılarında cumhurbaşkanına hakaretin söz konusu olmadığını ifade ederek, "Cumhurbaşkanına hakaret maddesi, Avrupa Konseyi'nin danışma kurulu olan Venedik Komisyonu tarafından tümüyle ortadan kaldırılması hakkında görüş bildirilen bir maddedir. Aynı zamanda da Türkiye Anayasası'na aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'nin gündemindedir. Yani bu maddenin geleceği yok, bu maddeden yargılamanın bir anlamı yok. Benim altını çizdiğim, bu tür davaların bitmesi lazım. İkincisi bu şekilde var olan davaların da beraatle bir an önce sonuçlandırılması lazım ki Türkiye Cumhurbaşkanlığı’nın saygınlığı korunabilsin" dedi.



Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel'in Radikal'in internet sitesinde çıkan yazılarından dolayı Cengiz Çandar hakkında şikayetçi olduğu belirtiliyor. İddianamede, Çandar'ın "Cumhurbaşbanına hakaret" suçundan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin