'Bob Marley, dreadlerini kamçı gibi insanların ruhlarına vuran ve can yakmayan bir başka müzik aslanı'

Reggae grubu Sattas'ın solisti Orçun Sünear, Medyatava'dan Canan Kaya'nın sorularını yanıtladı...

Google Haberlere Abone ol
'Bob Marley, dreadlerini kamçı gibi insanların ruhlarına vuran ve can yakmayan bir başka müzik aslanı'

Canan Kaya / Medyatava



canankaya@medyatava.com



 



Root reggae, jazz, ska, dub ve rock formlarını harmanladıkları kendilerine özgü sound'larıyla 2012 yılında Türkiye'nin ilk reggae albümünü yayınlayan müzik grubu Sattas, reggae efsanesi Bob Marley'in doğum gününde sahne alacak.



9 Şubat Cumartesi akşamı (yarın) Babylon'da düzenlenecek olan etkinlik öncesi, Sattas'ın hem kurucusu hem de solisti olan Orçun Sünear'la keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik...



'Bob Marley, dreadlerini kamçı gibi insanların ruhlarına vuran ve can yakmayan bir başka müzik aslanı'



İşte, Sünear'ın Bob Marley ve Sattas'ın müzik yolculuğuyla ilgili açıklamaları:



Dünyanın en önemli reggae efsanesi Bob Marley, hem müzikal, hem de felsefi açıdan birçok insanın gönlünde taht kurmuş büyük bir sanatçı... Peki siz nasıl tanımlarsınız Bob Marley'i?



Kafasındaki dread'leri kamçı gibi insanların ruhlarına vuran ve can yakmayan bir başka müzik aslanı. Yeleleri ile kükreye kükreye sahnede yerini aldı. Ve ekstra sahne showları ile değil, sadece bir follower (takipçi) ışığı ile birlikte sahnede büyüdü ve büyüdü...



'Bob Marley, dreadlerini kamçı gibi insanların ruhlarına vuran ve can yakmayan bir başka müzik aslanı' - Resim : 2



En sevdiğiniz Bob Marley şarkısı?



Tabii ki ayırmak çok zor. Hiç kötü şarkısı yok. Yine de Natural Mystic ile Rat Race'in yeri ayrıdır bende. YA da Midnight Raver diyebilirim.



Türkiye'nin ilk reggae albümü olan ve grubunuzla aynı adı taşıyan "Sattas"ı 2012 yılında yayınladınız. O dönemlerde bir ilki başarmış olmanın da heyecanıyla nasıl tepkiler aldınız?



Teşekkür ederim. Fakat yine de başarı olarak adlandırmak bazen bana kötü geliyor. Sanki bir işi bitirdik ve aynı işin farklı türevine yolculuğumuz devam ediyor gibi bir durum var.  O dönem biraz sessiz geçti. Ancak üzerinden zaman geçince bazı durumlar ortaya çıktı ve çok güzel tepkiler almaya başladık. Hâlâ da devam ediyor o güzel tepkiler. Hatta son bir iki yılda çok daha arttı diyebilirim. Tabii bunun bizim üretimimizle de alakası var, onu da eklemeliyim.



Peki günümüze dönecek olursak, müziğinizi nasıl konumlandırırsınız Türkiye'de?



Çok zor bir soru... Çünkü kendime sık sık sorduğum ve cevabını bilemediğim bir soru bu. Yani ilk başladığımızda çok sıkı “root reggae” yapacağız diye dolaşırken, şimdi birçok müzik türünü gerçekten eritebildiğimizi gördük. Şu anda reggae gurubuyuz diyoruz. Altında birçok müzik türleri ile sevişebilen bir tür. Belki ileride bunu başka adlandıracak birileri çıkacaktır.



'Bob Marley, dreadlerini kamçı gibi insanların ruhlarına vuran ve can yakmayan bir başka müzik aslanı' - Resim : 3



Şarkılarınızın ana teması veya 'derdi' nedir?



İnsandır tabii ki. Geri kalan tüm doğayı oluşturan etmenleri etkileyen bizleriz. Derdimiz de tabii ki insan ve insani olan her şey. O “dert” bitmiyor ve giderek artıyor ama yine de sizler varsınız, gönül verenler var ve bu o kadar güzel hissettiriyor ki... Umudumuz hiç bitmiyor. Bazen “sadece aşk hakkında şarkı yazmak isterdim” diye söylenirken buluyorum kendimi. Umarım birgün yalnızca güzel canlıların olur bu dünya.



Bu arada Neşet Ertaş'ın "Ah Yalan Dünya" şarkısına yaptığını cover muazzamdı... Yeni cover'lar var mı yolda?



Çok teşekkürler... Şarkı muhteşem tabii ki. Biz sadece onu elimizden geldiğince güzel iletmek istedik. Elbette yenileri olacak ancak artık kendi şarkılarımıza dönüp onları sizlerle paylaşmak istiyoruz.



Yeni albüm hazırlığı var mı, sürprizleriniz olacak mı?



İşte tam da bu noktaya ulaşıyoruz... Çok uzun zaman ara verdik. Tek albüm; iki ep, bir soundtrack için single. Bu artık yetti, şimdi yeni bir ep için kayda girdik ve çalışmaları devam ediyor. Dört şarkılık olacak. Bir tane “cover” var çok sevdiğimiz, harika bir kardeşimiz, dostumuzun hatta aileden birinin şarkısı. Onun haricinde bizim şarkılarımız var ve sonrasında da grup olarak çok sevdiğimiz bir şarkının single'ı ile devam edeceğiz. Henüz albüm için biraz beklemedeyiz fakat ep ile birlikte bazı toplama projelerden de teklif aldık ve yer alacağız. Evet onlar da “cover” fakat çok değerli müzisyenlerin davetleri ile olacak projeler bunlar. Yani demem o ki önümüzdeki süreç artık yoğun. Çok fazla konser verdik, şimdi yeniliklerin vakti..


Etiketler bob marley sattas
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin