BirGün'de toplu sözleşme heyecanı... Çalışanların ücretleri ne kadar artacak?

BirGün gazetesi binasında törenle imzalar atıldı, kutlama için pasta kesildi.

Google Haberlere Abone ol
BirGün'de toplu sözleşme heyecanı... Çalışanların ücretleri ne kadar artacak?

BirGün gazetesi binasında yapılan törenle imzalar atılırken, kutlama için pasta kesildi. İmzalanan sözleşme ile ücretlere birinci yıl yüzde 12 zam yapılırken, sendika üyesi çalışanların 1 Mayıs’ta ikramiye alması sağlandı. Ayrıca evlenme ve doğum yardımı, kreş yardımı ve ölüm yardımı sözleşmede öne çıkan sosyal hak maddeleri oldu. Sözleşme uyarınca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın çalışanlar; 17 Mayıs Homofobi ve Transfobiye Karşı Mücadele Günü’nde cinsel yönelimine bakılmaksızın sendika üyesi tüm çalışanlar, katılacağı etkinliği önceden işverene bildirmek koşuluyla izinli olacak.




18 HAFTA EBEVEYN İZNİ



Doğum öncesi ve sonrası cinsiyetine bakılmaksızın çalışanlar 18 hafta ücretli ebeveynlik izni alabilecek. Regl dönemini ağır ve sancılı geçiren kadın işçilere, talepleri halinde bir gün ücretli izin verilecek.



BirGün gazetesinde ‘Çalışanlar Toplantısı’ adıyla düzenlenen toplantılar da ‘Gazete Meclisi’ adıyla kurumsallaştı. Söz konusu maddede “Gazete Meclisi işyerlerinin verimli çalışması, işlerin planlanması, işçi sağlığı, iş güvenliği, işgücünün eğitimi ve niteliklerinin geliştirilmesi için taraflarca kendisine getirilecek konularda görüş ve öneriler belirler. Meclis, işyerinde yeni bir kadroya ihtiyaç duyulduğunda toplanarak işe alım koşullarını ve tanımlarını yaparak karara bağlar” denildi.



Gazetede fiilen uygulanmakta olan toplumsal cinsiyet eşitliği düzenlemeleri de sözleşmeye girdi. İlgili madde şöyle: “İşveren toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerin yaşama geçirilmesi için gerekli önlemleri alır. İşveren, kadın ve LGBTİ çalışanların erkek çalışanlarla eşit fırsatlara sahip olması, gazetenin karar mekanizmalarında, çalışma alanlarında ve yayında erkeklerle eşit temsil edilmesi için pozitif ayrımcı tedbirler alır. Kadın çalışanlara dönük fiziksel, psikolojik, sözel, cinsel her türlü taciz, şiddet ve mobbing, ağır disiplin suçu olarak değerlendirilir. Bu şikâyetlerde kadının beyanı esastır, karşı taraf aksini ispatla yükümlüdür. Bu suçları işleyenler, Disiplin Kurulu’na sevk edilir. İşyeri Kurulu, kadına yönelik şiddet vak’aları ivedilikle sonuçlandırır ve kadının kimliğiyle yaşadıkları, isteği dışında iç ve dış kamuoyuyla paylaşılmaz.”



BirGün yönetiminden yapılan açıklamada, "TGS’deki arkadaşlar merkez medyayı sendikalı yapabilmek için alternatif medyanın sendikalılaşarak güven sağlamasını istediklerini söylediler. BirGün’de patron yok fakat bizler yönetimdeki arkadaşlar olarak tüm maddelere uyacağımıza yönelik imza attık. Sözleşmede yer alan maddeler zaten bizim ilkelerimizin, emeğe ve hayata bakışımızın birer parçasıdır" dendi.



Sıradaki Haber İçin Sürükleyin