Bir yıl önce gazetelere böyle haber oldu

Gazeteler Roboski Katliamı'nı 30 Aralık 2011 tarihli nüshalarında çoğunlukla manşetten duyurmuş; manşetten vermeyen gazeteler ise çoğunlukla sürmanşetten görmüştü.

Google Haberlere Abone ol
Bir yıl önce gazetelere böyle haber oldu

Gazetelerin başlıklarında, "hata" ve "devlet bombaladı" vurgusu öne çıkarken, bazı gazeteler alınan istihbaratı sorumlu tuttu. Köylülerin silah taşıdığını ve PKK'lilerin geçiş yolunu kullandıklarını söyleyenler de oldu...



Radikal, Özgür Gündem, Evrensel, Taraf, Cumhuriyet ve BirGün sivillerin öldürülmesini vurgularken, Star, Hürriyet, Milliyet, Akşam, Vatan, Posta ve Habertürk, olayı "Hata" olarak değerlendirdi. Sabah, Zaman, Yeni Şafak, Aydınlık, Sözcü ve Yeniçağ gazeteleri de "yanlış istihbarata" vurgu yaptı.



Köşe yazarları da katliamla ilgili ilk yazılarını 30 Aralık günü kaleme aldılar.



İşte o gün atılan manşetler:



Radikal: "35 yurttaşa İHA bombası"



İnsansız Hava Araçları'nın (İHA) görüntüleri üzerine kalkan F-16'lar, PKK'lı sandıkları kaçakçıları vurdu: 35 ölü, 17 kayıp.



Ölenlerin yakınları: "Asker bazen uzaktan ateş açardı. Bu sefer öyle olmadı. Devlet bile bile bombaladı."



Özgür Gündem: "Soykırım"



Qilaban'da çoğunluğu çocuk 35 köylü, TSK'nin savaş uçakları tarafından göz göre göre vahşice katledildi. Genelkurmay katliamı üstlendi.



AKP hkümetinin 'Kürt olan' her şeye karşı saldırı politikası fiziki soykırıma ulaştı. Katliamın MGK toplantısı sonrasına denk gelmedi dikkat çekti.



Katliamdan sağ kurtulan Servet Encü'nün anlattıkları açıkça, savaş suçlarına bakan Uluslarası Ceza Mahkemesi'ne gitmesi gereken bir suçun işlendiğini ortaya koyuyor: "Önce asker gelip yolumuzu kesti. Bıraktılar, yolumuza devam ettik. Sonra da uçaklarla bombaladılar."



Taraf: "Devlet halkını bombaladı: 35 ölü"



Hava Kuvvetleri, katırlara yükledikleri kaçak sigaralarla Türkiye'ye giriş yapmakta olan köylü grubu bombaladı. 35 kişi öldü, üç kişi de yaralandı.



Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu Köyü sakinlerinden oluşan bir grup, önceki gece kaçak sigara yüklü katırlarıyla sınırdan ülkeye giriş yapanken Hava Kuvvetleri'nin F16 jetleri tarafından bombalandı.



Çoğunluğu 18 yaşın altında çocuklardan, 29'u ise Encü ailesi mensuplarından oluşan 35 kişi saldırı esnasında feci şekilde can verdi. Üç kişi yaralı olarak, bir kişi ise yara almadan saldırıdan kurtuldu.



Evrensel: "Kirvem hallarımı aynı böyle yaz"*



Savaş uçakları köylülere bomba yağdırdı. Çoğu çocuk 36 kişi feci şekilde can verdi. Yaşananlar Mustafa Muğlalı'nın gerçekleştirdiği 33 kurşun katliamını hatırlattı.



* Ahmed Arif'in 33 Kurşun şiirinden.



BirGün: "Uludere katliamı"



Şırnak'a bağlı Uludere'deki Ortasu (Roboski) köyü sınır noktasında, TSK bombardımanı sonucu, sınırı geçmeye çalışan çoğunluğu 15-20 yaş arasındaki 36 köylü katledildi.



Hürriyet: "35 ölü, Çok üzgünüz"



Şırnaklı köylüler, Kuzey Irak2tan katırlarla kaçak mazot ve sigara getirirken 4 savaş uçağı tarafından terörist sanılarak bombalandı.



AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik "Ölenler terörist değil. içlerinde korucu, gazi çocuğu da var, operasyon kazası. Örtbas edilmeyecektir" dedi.



Ölenlerin, yaşları 16-20 arası değişen Ortasu ile Gülyazı köylüleri olduğu 28'inin Encü soyadını taşıdığı anlaşıldı. Yaralanan 16 yaşındaki Hasan Yürek'in tedavisi Şırnak'ta sürüyor.



Milliyet: "35 sivile bomba"



Türkiye dün sabah korkunç bir olayla uyandı. Türk uçakları, Kuzey Irak sınırından kaçak mazot sokmaya çalışan yaklaşık 40 sivili vurmuştu. Facia, önceki akşam Ortasu sınır karakolundaki askerlerin, katırlarla sınırdan geçmeye çalışan kalabalık bir grubu termal kameralarla tespit etmesiyle başladı. Askerle taciz ateşi açtı ama yanıt gelmedi. Ardından Ankara'ya bilgi verildi.



Şırnak Uludere'de sınırdan kaçak mazot getiren grubu terörist sanan TSK bölgeye F-16'lar gönderdi. Ve sabah Uludere'ye traktörler içinde 35 sivilin cesedi geldi.



Cesetleri battaniyelere saran köylüler, acı manzaranın karşısında ağıtlar yaktı. Ölenlerin hiçbirinin üzerinden silah çıkmadı.



Akşam: "İnsafsız hava aracı"



Sınırda dram... F-16'lar, Kuzey Irak'tan katırlarla kaçak mal taşıyan sivilleri karakol basmaya giden PKK'lı sanıp bombaladı. 1 saatlik hava taarruzunda Uludere köylerinden çoğu lise çağında 35 kişi öldü.



Köylüler, cenazelerin alınmasına izin vermeyince Adli Tıp uzmanları helikopterle Uludere'ye götürüldü. Bölgede hava ağır.



Vatan: "Kahreden hata"



PKK'nın sınır birliklerine saldıracağı istihbaratı vardı. K. Irak'tan Türkiye'ye doğru gelen bir grup tespit edildi. hemen F-16'lar havalandı. Sigara kaçakçılığı yapan Uludereli köylüler bombaların hedefi oldu.



Diyarbakır'dan havalanan savaş uçakları, sivil yerleşim bulunmayan kamp bölgesini ateş altına aldı. Korkunç hata, sabah ortaya çıktı. mazot ve sigara kaçakçılığıyla geçinen Ortasu ve Gülyazı köylüleri, yakınlarından haber alamayınca operasyon bölgesine gitti.



Köylüler, aralarında çocukların da olduğu yakınlarına ait cesetlerle karşılaştılar. 35 köylünün yanmış cesetleri, battaniyelere sarılıp otopsi için Şırnak'a götürüldü.



Cumhuriyet: "Jetler sivilleri vurdu"



Şırnak'ın Uludere ilçesinin Irak sınırında önceki gece insansız hava uçaklarının görüntü alması üzerine başlatılan hava operasyonunda Ortasu ve Gülyazı köylerine kaçak mazot ve sigara götüren köylüler, F-16'lar tarafından vuruldu.



Olayla ilgili adli ve idari işlemlerin devam ettiğini açıklayan Genelkurmay, terör örgütünün bölgede eylem yapacağına ilişkin istihbaratın artması üzerine keşif ve gözetleme faaliyetleri yapıldığını kaydetti.



Kaçakçılığa mecbur bırakılan köylülerin cesetleri traktörler ve katırlarla Ortasu köyüne getirildi.



Posta: "Operasyon kazasıymış"



Askerler terörist sandıkları 35 köylüyü öldürdü. 'İnsansız Hava Araçları' Irak'tan girip Şırnak Uludere'ye doğru ilerleyen kalabalık bir grup tespit edince savaş uçakları havalandı. Bölge bombalandı. 30 yaşın altında 35 kişi öldü. PKK'lı sanılan grubun mazot kaçakçısı köylüler olduğu ortaya çıktı.



Ölenlerden biri gazi çocuğu. 28'i aynı aileden. Çoğu korucu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in şu sözleri askerin büyük hatasını ortaya koydu: "İlk tespitlere göre olay operasyon kazası."



Habertürk: "Sınırda vahim hata"



Jetler, 'PKK'lı' diye 39 köylüyü bombaladı: 29'u aynı aileden 35 kişi can verdi. Kaçakçılar, eşek ve katırlarda kaçak mazot ve sigara taşıyordu.



Ortasu Köyü Muhtarı, "Köylüler 10 yıldır sınırda kaçakçılık yapar. Bu bilinir, ölenlerin çoğu 12-16 yaş arası çocuklar" diye tepki gösterdi.



Star: "Kahreden hata"



Şırnak sınırında terörist sızmalara karşı operasyon yapan F-16'lar yanlış istihbarat sonucu Kuzey Irak'tan katırlarla kaçak sigara getiren köylüleri vurdu. 35 kişi hayatını kaybetti.



Genelkurmay, Türkiye'yi yasa boğan operasyonun, PKK'nın geçiş güzergahı olan Sinat-Haftanin bölgesinden bir grup teröristin sınırı geçtiğine dair gelen 'istihbarat ve teknik analiz' üzerine yapıldığını ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.



Sabah: "Gediktepe sendromu kaçakçıyı vurdu"



Şırnak'ta bir grup, önceki gece katırlarla sınıra sızdı. Gediktepe ve Dağlıca baskınlarının silah yüklü katırlarla yapıldığını bilen birlikler alarma geçerek grubu F-16'larla bombaladı. Saldırıdan kurtulan Hacı Encü, "Bir saat boyunca üzerimize bomba yağdı" dedi.



Operasyonun PKK'nın önemli simi Fehman Hüseyin'in Sinat-Haftanin'de bulunduğu istihbaratı üzerine gerçekleştiği ortaya çıktı.



Geçen yıl sınırdan kaçakçı gibi sızan teröristler, katırlarla getirdikleri silahlarla Gediktepe'ye saldırıp 11 askeri şehit etmişti.



Zaman: "Ölümcül istihbarat"



F-16'lar, Kuzey Irak'ın Sinat-Haftanin bölgesinde terörist zannettikleri kaçakçıları vurdu. Genelkumay, operasyonun 'sivil yerleşimin bulunmadığı' bölgede yapıldığını açıkladı.



İddialara göre, 35 vatandaşımızın öldüğü bölgede PKK elebaşlarının toplandığına ilişkin 'yanıltıcı' istihbarat yol açtı.



Yıllardır işsizlik sebebiyle yetkililerin kaçakçılık yapmalarına göz yumduğu köylülerin 50 kişilik gruplar halinde dolaşmadığına dikkat çekiliyor.



Yeni Şafak: "Ölümcül hata"



Türkiye'nin yüreğini yakan haber Uludere'den geldi. Irak sınırında sigara kaçakçılığı yapan kalabalık bir grup, insansız hava araçları tarafından tespit edildi. bu bilgi, operasyonlarda büyük darbe yiyen PKK'nın misilleme hazırlığında olduğu istihbaratı ile örtüşünce F-16'lar havalandı. Yanlış analizin faturası ise ağır oldu: 35 ölü, 1 yaralı.



Aydınlık: "Operasyon ABD istihbaratıyla"



TSK'nın önceki gece Irak sınırındaki Sinat-Haftanin bölgesinde yaptığı operasyonda ölenlerin Irak'a kaçak mazot getiren 18-20 yaşlarındaki kişiler olduğu ileri sürüldü. Operasyon sonrası "TSK'nın istihbarat kaynağı" sorgulanmaya başladı.



Sözcü: "Silah taşıyorlardı"



PKK ağır silahları sınırdan katır sırtında geçiriyordu. TSK önceki gece aynı bölgede kalabalık bir gruba jetlerle operasyon yaptı.



PKK kamplarının yer aldığı K. Irak'ın Sinat ve Haftanin bölgesinde kalabalık bir grup, katırlarla sınırı geçerken tespit edildi. F-16'lar bomba yağdırdı. 35 kişi öldü. ölenlerin kaçakçı olduğu iddia edildi.



Bunun üzerine Genelkurmay açıklama yaparak, "Daha önce PKK, aynı bölgeden yük hayvanlarıyla ağır silah kaçırıyordu. tespit edilen kalabalık grup bu yüzden bombalandı" dedi. Soruşturma açıldı.



Yeniçağ: "Terörist güzergahına bomba: 35 ölü"



TSK'nın alınan istihbarat üzerine, Kuzey Irak'ta teröristlerin barındığı alana düzenlediği bombardımanda 36 kişiden biri kurtuldu. Bölgedeki kaynaklar "Ölenler kaçakçı" dedi. Karargah incelemenin sürdüğünü açıkladı. (bianet)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin