Mobil iletişimde artık beyan dışı abonelik olmayacak!

BTK Başkanı tüketiciler için yapılan yenilikleri anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Mobil iletişimde artık beyan dışı abonelik olmayacak!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik haberleşme sektöründe tüketicilerin haklarını korumaya yönelik yeni bir adım atılacağını ifade ederek, bu kapsamda Kurul’un "Bayi Kanalı ile Yapılan İşlemlerin Düzenlenmesine İlişkin Kamuoyu Görüşü Alınması" kararı aldığını açıkladı.



Mobil ve sabit hat ile kablo ve uydu-TV abonelikleri sırasında tüketicilerin mağduriyet yaşadığına ilişkin şikayetler aldıklarını anlatan Acarer, şöyle konuştu:



İşletmeciler tarafından sunulan hizmetlere, müşteri hizmetleri, kısa mesaj ve bayi kanalı gibi farklı yöntemlerle abonelik yapılabilmekte olup, BTK’ya intikal eden şikayetlerin incelenmesi neticesinde tüketicilerin onayları ve irade beyanları alınmadan birtakım hizmetlere abonelik yapıldığı tespit edildi.



Şikayetlere konu olan talep ve onay dışı aboneliklerin genellikle bayi kanalıyla gerçekleştirildiği belirlendi. Bu nedenle abonenin mağduriyeti yaşanmaması amacıyla bayi kanalıyla yapılan işlemlerde, işletmeciler tarafından abonenin irade beyanının ispatlanabilir olacak şekilde kayıt altına alınması ve yapılan işleme ilişkin tüketiciye bilgi veya belge verilmesi gerektiği görüşü ortaya çıktı.



"Fesih talebinde belge verilecek"



Acarer, aboneliğini feshetmek isteyen tüketicilerin başvurusunu bayiler aracılığıyla yapması durumunda, zaman zaman işlemin gerçekleştirilmediği ve akabinde aboneye fatura gönderilmeye devam edildiğinin tespit edildiğini söyledi.



Tüketicilerden gelen şikayetler kapsamında, "fesih talebinde bulunduğuna" dair yazılı bir belgenin verilmesinin tüketici açısından faydalı olacağının düşünüldüğünü dile getiren Acarer, "Tüketicilerin korunması amacıyla abonenin sözleşmesini fesih talebinde bulunması halinde bayiden fesih talebinde bulunduğunun bir ispatı olarak bu belgenin aboneye verilmesinin uygun olacaktır" dedi.



Bayi Kanalı ile Yapılan İşlemlerin Düzenlenmesine İlişkin Kamuoyu Görüşü Alınmasına ilişkin Kurul kararının BTK’nın internet sitesinde yayınlanacağını anlatan Acarer, kamuoyunun görüşlerini alınmasının ardından düzenlemenin hayata geçirileceğini kaydetti.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin