Bedava televizyon devri bitiyor, diziler paralı izlenecek

Milliyet Cadde yazarı bugünkü köşesinde geleceğin televizyonlarıyla ilgili öngörülerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Bedava televizyon devri bitiyor, diziler paralı izlenecek

Sina Koloğlu, Milliyet Cadde'deki köşesine bugün 'Leyla ile Mecnun'u taşıdı ve dizinin geleceğin TV dizisine örnek olduğunu belirtti. Koloğlu ayrıca gelecekte dizilerin paralı izleneceğini kaydetti. Koloğlu'nun köşe yazısı şu şekilde:



"LEYLA İLE MECNUN; GELECEĞİN TV DİZİSİNE ÖRNEK



“Ben bu diziyi internetten izledim” sanırım en çok bu dizi için söylenmiştir. “Leyla İle Mecnun”un TRT’deki “izlenme oranlarının” düşük olduğu, ayrıca bölüm başı maliyetinin yüksek olduğu için kaldırıldığı açıklandı. “Leyla ile Mecnun” bir yerde gelecekteki televizyon düzeninin de habercisi oluyor. “Sosyal TV” ya da “Ketçap TV” diye nitelendirilen yeni düzende “reyting” de “reklam” da internetteki izlenme oranlarıyla saptanacak. Böyle bir sistemde “Leyla ile Mecnun” televizyondaki durumundan farklı olarak çok izlenen bir dizi oluyor özetle...



Yaşlılar ekranda, gençler internette

“Sosyal TV”nin yani bilgisayar, tablet, Smart TV vs. gibi internet ortamı canlı yayın ya da tekrar izleme sıklığı (televizyonun) gençlerde patlama yapıyor. Fransa’da 15-24 yaş aralığının internette televizyon yayınlarını izleme sıklığıyla ilgili bilgi gelecekte olayın nereye gideceğini anlatıyor.

Günde 15 dakika internette televizyon yayınlarını (canlı ya da tekrar) izleyen genç nesil bu süreyi altı ay içinde iki dakika daha arttırdı. “Leyla ile Mecnun”u işte bu kitle izliyor. TRT’nin ya da genel televizyon seyircisi ekran başında kalırken bizde de 15, hatta daha erken yaşlardan başlayarak 30’lu yaşlara kadar olan kesim televizyonu internetten izlemeyi tercih ediyor. Bu sayı da giderek artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu 2012 Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarından bir saptama; “Bilgisayar ve internet kullanım oranlarının en yüksek olduğu yaş grubu 16-24’tür. Nokta.   



İnternetten izleme eğilimi artıyor

İlk örnek televizyon kanallarının dizilerin yeni sezonlarının internet ortamında gösterilmesi. BBC “Bad Education” dizisinin yeni sezon birinci bölümünü “BBC iPlayer” yayınladı. BBC’nin üçüncü kanalı BBC 3’te yayınlanmaya başladığında izlenme oranının geçen seneye göre katlandığını gördü. Televizyon kanalları canlı yayınlarıyla internet yayınları arasındaki fark kapanmaya başladı."



Köşe yazısının tamamını izlemek için tıklayınız. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin