Basın Konseyi Zekeriya Öz'ün Aydınlık hakkındaki başvurusunu reddetti

Basın Konseyi, Zekeriya Öz'ün hakkında Aydınlık Gazetesi'nde çıkan haber hakkında "iftira" ve "küçük düşürme" iddialarının "yersiz" olduğuna karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
Basın Konseyi Zekeriya Öz'ün Aydınlık hakkındaki başvurusunu reddetti

Aydınlık Gazetesinin, 13 Mayıs'ta HSYK'nın savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç ile Hakim Süleyman Karaçöl'ün Fethullahçı Terör Örgütü üyesi olması sebebiyle meslek men etmelerini haberleştirmişti.



Savcı Zekeriya Öz de bu haberde geçen "F tipi örgütün savcıları Zekeriya Öz …" ifadelerinin "iftira" niteliğinde olduğu ve kendisi hakkında "haksız algı" yaratıldığı iddiasıyla Basın Konseyi'ne başvurmuştu. Zekeriya Öz, bu haberle ilgili olarak Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Sabuncu ve Sorumlu Müdür Murat Şimşek'ten şikayetçi olmuştu.



"YERSİZLİK" KARARI



Basın Konseyi Yüksek Kurulu, başvuruyu değerlendirdi ve dün kararını açıkladı. Konsey, Öz'ün başvurusunun "yersiz" olduğunu belirtti. 

Konsey'in haberle ilgili değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı: "Haberin bütününe bakıldığında, ihlal kararı çıkan başka başvurulardan farklı olarak, başvurucudan veya herhangi bir oluşumdan bir terör veya suç örgütü olarak bahsedilmiş değildir. Keza, başvurucuya veya mensubu olduğu iddia edilen oluşuma suç teşkil eden bir eylem de atfedilmiş değildir. Her ne kadar 'örgüt' ibaresi okuyucu nezdinde yanlış anlaşılmaya müsait olsa da, Türk Dil Kurumu’na göre örgüt kelimesinin anlamı 'Ortak bir amacı veya işi gerçekleştirmek için bir araya gelmiş kurumların veya kişilerin oluşturduğu birlik, teşekkül, teşkilat' olarak belirtilmiştir. Bu bakımdan, 'örgüt' terimi hukuki olarak ve günlük dilde, hukuka aykırı bir faaliyet için bir araya gelmek anlamına gelmemektedir. Öte yandan, başka yayınların aynı oluşumdan 'F tipi terör örgütü' olarak bahsetmeleri de şikayet konusu yayın organına atfedilebilecek bir husus değildir. Bu nedenlerle, yazının bir suçlama içermemesinden dolayı, 'Yersizlik' kararı vermiştir."



Haberin tamamı için TIKLAYINIZ

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin