'Basın kartları konusunda facia yaşanıyor'

TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Basın Kartları Yönetmeliği'nde yapılan değişikliği eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
'Basın kartları konusunda facia yaşanıyor'

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce Basın Kartları Yönetmeliği'nde yapılan değişikliği eleştirerek, "Şu anda Türkiye'de basın kartları konusunda bir facia yaşanıyor" dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. Ziyarette konuşan TGF ve aynı zamanda Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan Yılmaz Karaca, basın kartları yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri eleştirdi. Karaca şöyle davam etti: 



STAR GAZETESİ SAHİBİNE KART VERİLMEMESİNDE HAKLIYDIK



"Şu anda Türkiye'de basın kartları konusunda bir facia yaşanıyor. Bugüne kadar basın kartları komisyonunu, basından olan arkadaşlarımızı teşkil ediyordu. Toplam 13 kişiden oluşuyordu komisyon. Ağırlıkta da basın mensupları vardı. Bu dünyada da böyledir. Dünyada hiçbir ülkede devlet tarafından basın kartı veren bir ülke yok. Maalesef son dönemlerde bir Star Gazetesi'nin sahibine kart verilmemesi ki, bunda haklıydık çünkü eğer Eskişehir'de olan, Kütahya'da olan, Afyon'da olan bir kişiye haksız yere nasıl kart verilmiyorsa Star Gazetesi'nin sahibi de haksız bir uygulamayla kart verilmesini istedi. Biz komisyon üyeleri bunu reddettik. Dedik şu anda basın kartları yönetmeliğine uygun değildir veremeyiz. Ve vermedik. Bunun yanında 25 yıl bir fiil gazetecilik yapmış Ekrem Dumanlı'ya sürekli basın kartı verdik. "



YENİ MÜDÜR BİZİMLE PAZARLIĞA GİRİŞTİ



Yeni gelen müdürün 9 aydır basın kartları komisyonunu toplamadığını belirten TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca şunları söyledi:



"Genel müdür anlaşılmaz bir tutumla 9 ay önce gelmesine rağmen komisyonu 9 aydır toplamıyor. Tek neden ise Star Gazetesi sahibine bu kart verilmeli. Bizimle pazarlığa girişti. Ve Ekrem Dumanlı'ya ise bu kart kesinlikle verilmemeli. Yasa kanun uygulanacaksa bizim Ekrem Dumanlı'ya bu kartı vermeme hakkımız yok. 15 gün önce basın kartları komisyonu toplanma kararı verildi. Son bir gün kala yoğun talep nedeniyle iptal edildi. Gülünç bir olay. Yoğunluk komisyon toplanarak azalır. Sürpriz yönetmelik maalesef Resmi Gazetede yayınlandı. Ve enteresandır artık Türkiye'de basın kartı almak kolaylaştı. Bunu kendi sitesinden duyuruyor Basın Yayın Genel Müdürlüğü. Türkiye'de basın kartı gazetecilere verilmesi zor ama gazeteci değilseniz almak daha kolay bu yönetmeliğe göre. Ve şu anda devlet tarafından verilecek bir yapıya kavuşturuldu."



ÇAKIRÖZER: KABUL EDİLEMEZ



CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de basın kartı komisyonunun içerisinden gazetecilerin çıkartılmış olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Çakırözer, "Gazeteci olarak birçok mücadeleyi birlikte yürüttük. Düzenlemenin masumane olmadığı kanaatindeyim. Hukuki yolları arayacağız. Bizler de sonuna kadar destek olacağız. Basın kartı verilmesinin son onay makamı devlet haline getiriliyor. Yani devlet onayı ile basın kartı verilir hale getiriliyor. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de bugün mecliste soru önergesi ile meclis gündemine taşıdı. Hangi gerekçelerle devlet güvencesi altına alındığını sordu. AA ve TRT'nin muhabir kadrosu dışındaki çalışanlara da basın kartı verilecek olması kabul edilemez" dedi. (DHA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin