Bank Asya'da yönetim değişti, dış basın kavgaya dikkat çekti

TMSF'nin Bank Asya yönetimine müdahale etmesi dış basında da gündemde.

Google Haberlere Abone ol
Bank Asya'da yönetim değişti, dış basın kavgaya dikkat çekti

Türkiye’de Bank Asya’nın yönetiminin TMSF tarafından değiştirilmesi, Batı’nın önde gelen ekonomi ve finansal gazetelerinde yer buldu.



FT: HAREKETİ BASKILAYAN TÜRKİYE, GÜLENCİ BANKANIN YÖNETİMİNİ DEĞİŞTİRDİ



İngiliz Financial Times Gazetesi, Bank Asya ile ilgili gelişmeleri “Hareketi Baskılayan Türkiye, Gülenci Bankanın Yönetimini Değiştirdi” başlıklı bir haberde “Türkiye, muhalif Gülenci dini hareketi bastırdı ve ülkenin bankacılık düzenleyicisi, harekete yakınlığı ile bilinen İslami katılım bankası Bank Asya’nın devralınması talimatını verdi” diyor ve Fethullah Gülen’in pasaportunun iptal edildiğine de dikkat çekiyor.



BDDK ve TMSF tarafından yapılan açıklamalara yer veren gazete, “Türkiye’deki dört katılım bankasından biri olan Bank Asya, 1996 yılında Sayın Gülen ile hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de selefi Abdullah Gül’ün hazır bulundukları bir törenle açıldı” diye yazıyor.



Financial Times, bankanın geleceğinin “Gülenci hareketi ve Sayın Erdoğan’ın hükümeti arasındaki ilişkinin bozulmasının ardından spekülasyonlara konu olduğunu” belirtikten sonra büyük devlet kurumları ve devlete ait şirketlerin Bank Asya’daki mevduatlarını geri çekmeleri üzerine likidite sorunlarla karşı karşıya kalan bankanın Ekim ayında 100 milyon dolarlık sermaye sağlamak için harekete geçtiğini de anımsatıyor.



WSJ: SON DERECE SİYASALLAMIŞ SAVAŞTAKİ SON ADIM



ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal da “Türkiye’nin hükümeti, İslami Bank Asya’nın kontrolünü el koyup yöneticileri görevden alarak banka konusunda aylarca devam eden son derece siyasallaşmış savaştaki son olağanüstü adımına vurgu yaptı ” sözlerini kullanıyor.



Bank Asya ile ilgili “adımın, resmi adı Asya Katılım Bankası A.Ş. olan bankanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD merkezli Türk din adamı Fethullah Gülen arasındaki sert mücadeleye karıştırılmasının ardından atıldığını” söyleyen gazete, Bank Asya’nın Gülen destekçilerinin kurduğuna da dikkat çekiyor. Haberde şunlar da yazılıyor:



“Bank Asya’ya fiilen el konulması, yatırımcıların bir zamanlar ülkenin 820 milyar dolarlık ekonomisinin ihtiyatlı düzenlemesinden dolayı övdükleri, Sayın Erdoğan’ın yönetiminin Türk piyasalar ve şirketlere yönelikdoğrudan müdahalesine vurgu yapıyor. Atılan adım ayrıca, Merkez Bankası üzerinde artan sözlü baskıdan duyulan kaygı ve bağımsız düzenleyici kurumların şimdi hükümetin gündemini takip etmeye itildikleri korkuları arasında geliyor.”



WSJ, haberinde Londra’daki Medley Global Advisors’dan yükselen piyasalar analisti Nigel Rendell’in Bank Asya ile ilgili karar için yaptığı “İnsanları, hükümetin ve ekonomik yönetimin doğruluğuna ilişkin daha çok kaygılandıran, kaygan eğimdeki yeni bir kaymadır” değerlendirmeyi de yansıtıyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin