'Bakur' krizi sürüyor! 1 film daha festivalden çekildi!

Bakanlığın gösterimini durdurma kararı aldığı 'Bakur'a 1 filmden daha destek geldi.

Google Haberlere Abone ol
'Bakur' krizi sürüyor! 1 film daha festivalden çekildi!

Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu'nun yönettiği 'Bakur' belgeselinin Kültür Bakanlığı'nın baskısı sonucu 34. İstanbul Film Festivali'ndeki gösteriminin iptal edilmesine tepki gösteren sinemacılar, ortak bir bildiri yayımlayarak 22 filmin festivalden çekildiğini duyurmuştu.



Festivalden çekilen filmlere, Yusuf Kenan Beysülen'in yönettiği "Gavur Mahallesi" belgeseli de dahil oldu. Bu gelişmeyle birlikte festivalden çekilen filmlerin sayısı 23'e ulaşmış oldu.



"Gavur Mahallesi" belgeselinin yönetmeni Beysülen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "İstanbul Film Festivali’ne karşı yükümlülüklerimizi yerine getirmemize rağmen, festivalin sansür ve yasaklar karşısında gerekli tavrı göstermeyip, filmleri gösteremeyeceğini açıklamasını kınıyoruz" ifadelerini kullandı.



İşte, Yusuf Kenan Beysülen'in o açıklaması:



34. İstanbul Film Festivali’nde Kuzey/Bakur belgeselinin kayıt-tescil ve eser işletim belgeleri olmadığı gerekçesiyle gösterimi engellenmiş, sansürlenmiştir. İstanbul Film Festivali yönetimi, gösterimler devam ederken yönetmen ve yapımcılara gönderdiği e-maille, kayıt-tescil ve eser işletim belgeleri olmayan filmleri Kültür Bakanlığı’nın engeli nedeniyle gösteremeyeceğini belirtmiştir. Belgesi olanların ya da alacakların belge ibrazları durumunda, festivalde filmlerini göstereceklerini açıklamıştır.



İstanbul Film Festivali’ne karşı yükümlülüklerimizi yerine getirmemize rağmen, festivalin sansür ve yasaklar karşısında gerekli tavrı göstermeyip, filmleri gösteremeyeceğini açıklamasını kınıyoruz.



Türkiyede’ki tüm sansür uygulamarını ve yasakları reddediyoruz.



Bu nedenle festival kapsamında



- 13 Nisan 2015, saat 21.30’da Fransız Kültür Merkezi’nde;



- 15 Nisan 2015, saat 14.00’de, Atlas 2 Sineması’nda ulusal ve uluslararası basına gösterimi yapılacak olan GAVUR MAHALLESİ belgeselini İstanbul Film Festivali’nden çekmiş bulunuyoruz.



- Yine İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek ve panelist olarak Mıgırdiç Margosyan ile katılacağımız ‘‘Yüzyıllık Acı’’ adlı panelde de yer almayacağımızı belirtiriz.



 



Yusuf Kenan Beysülen (Yönetmen)



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin