Bakan'dan medya yorumu: İsteyen, istediğini söylüyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan medyayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Bakan'dan medya yorumu: İsteyen, istediğini söylüyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ahlatlıbel Telekom Sosyal Tesislerinde düzenlediği basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.



Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) yeniden yapılandırılmasıyla ilgili soruya Elvan, TİB ile ilgili hazırlanan alternatif taslağın Bakanlar Kurulunda henüz görüşülmediğini, görüşülmesinin ardından detaylı bilgi vereceğini belirtti.



Elvan, 17 ve 25 Aralık sonrasında TİB'de yapılan yönetim değişikliğiyle çok ciddi denetim mekanizması oluşturulduğunu belirterek, şöyle konuştu:



"Tüm kayıtlar, kontrol altında muhafaza ediliyor. Çok enteresan bir yaklaşım, tüm kayıtları siliyorlar, değişik ifadeler yer aldı basında. Kayıtları silenler kimler? Paralel yapının kendisi. O diskleri ortadan kaldıranlar kimler? Soruşturma devam ediyor, herhalde günah çıkarıyorlar, diye düşünüyorum. Şu anda TİB'de herhangi bir sorun söz konusu değil. Özellikle yaşa dışı dinleme, kayıtların yok edilmesi konusunda kim ne yaptıysa bunun hesabını verecek. Yargıdan kaçmak söz konusu değil. Biz de bunun takipçisi olacağız."



Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca dinlemelerle ilgili soruşturma yürütüldüğünü anlatan Elvan, "17 ve 25 Aralık öncesi kayıtlar silinmiş, CD'ler kırılmış, silinen kayıtları geri kazanmaya çalışıyorlar. Bu geri kazanımlar neticesinde yeni bilgiler, ilave illegal dinlemeler ortaya çıkabilir. Zamanla hepimiz bunları göreceğiz. Suç işleyen kimse, mutlaka cezasını çekecektir" diye konuştu.



"Sosyal medyada küfür ve hakaret serbest değil"



Gazeteci Sedef Kabaş'ın attığı tweet nedeniyle gözaltına almasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Elvan, söz konusu kişinin nasıl bir tweet attığını bilmediğini, ancak gerçek hayatta işlenen suçun cezası ne ise sanal hayatta işlenen suçun cezasının da aynı olması gerektiğini söyledi.

Elvan, sosyal medyada küfür ve hakaret etmenin serbest olmadığına dikkati çekerek, sosyal medyanın AK Parti hükümetleri döneminde geliştirildiğini ve bu noktalara getirildiğini bildirdi.

Sosyal medyada işlenen suçlara yönelik yaptırımların kendilerinin değil, yargının işi olduğunu anlatan Elvan, şunları kaydetti:



"Savcılar var, hakimler var. Bununla ilgili kararı alacak kişi ben değilim. Ama özellikle sosyal medyanın kendi ahlaki değerlerimiz, etik değerlerimiz dikkate alınarak kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Yüzbinlerce sanal sahte hesap... Bu hesaplardan küfür ediliyor, hakaret ediliyor, kimin olduğunu bilmiyorsunuz. Böyle bir şeyi kabullenmemiz mümkün değil. Sosyal medya şirketleri de bu sıkıntıları gördükleri için bu yönde önlem almaya başladılar. Facebook, İnstagramda çalışma var. Bir noktada sosyal medya şirketlerinin kredibilitelerini daha da aşağı çekilmesine neden olacak. O nedenle bu tür önlemleri almaları gerekiyor."



Bilgi İletişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) iki yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, elektronik haberleşme hizmeti veren şirketlerin istihbarat kurumlarının istediği sistemi kurmaması halinde lisanslarının iptal edileceği iddialara BTK Başkanı Tayfun Acarer, 300'den fazla sabit telekom hizmeti veren işletmeciden 48'inin abonesinin olduğunu söyledi. 



48 işletmeciden de 12'sinin etkin olarak çalıştığını anlatan Acarer, şu bilgiyi verdi:



"Örneğin 4 işletmecinin sadece bir abonesi var.  Diğerlerinin 3 abonesi olan, iki abonesi olan pek çok işletmeci var. Çoğunluğu bir, iki, üç aboneli işletmeciler. 12 büyük işletmeci var, hakkıyla bu işi yapan. Bunlara yönelik düzenleme yapıldı. Yani bu işi ciddi olarak yapan, altyapısını kuran, bu sektörde alt yapının da gelişimine destek olacak işletmecilerin belirlenmesi için standart getirildi. Yapılan düzenleme bundan ibaret."



Marmaray'a entegre edilmesi planlanan Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarında gecikme yaşanıp yaşanmayacağı sorusuna Elvan, yüklenici firmanın işi ağırlaştırdığını ve işi başka bir firmaya devretme eğilimi içinde olduğunu anımsattı. Yüklenici firmanın sözleşmeye uymak zorunda olduğuna dikkati çeken Elvan, sözleşmenin yerine getirilmemesi halinde gereğinin yapılacağını söyledi.



"Biz her şeyimizi yasalara uygun yapıyoruz"



Yeni İnternet Yasası'nın "Anayasa Mahkemesinden döner" şeklindeki yorumlarla ilgili değerlendirmesi sorulan Elvan, "Anayasa Mahkemesinden döner, diyenler herhalde anayasayı hiç okumamışlar. Anayasamızın 22. maddesi, 'ulusal güvenlik, kamu düzeni, genel ahlakın korunması gibi hususlara yönelik olarak haberleşme hürriyetinin engellenemeyeceği' ifade ediliyor. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yani ulusal güvenlik, kamu düzeni gibi alanlarda kanun ile düzenleme yapılarak, gerekli tedbirin alınabileceği ifade ediliyor" diye konuştu.

Gecikmesinde sakınca bulunan herhangi bir hususta başbakan veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine TİB'in geçici olarak erişimi engelleyeceği ve 24 saat içinde mahkemeye başvurulacağının söylendiğini anlatan Elvan, Anayasa Mahkemesinin iptalinin, kapatma yetkisinin Telekominikasyon İletişim Başkanına verilmesine yönelik olduğunu anlattı.



Türkiye'deki haberleşme ve iletişim alanındaki hürriyetin gelişmiş birçok ülkede olmadığına dikkati çeken Elvan, "Biz her şeyimizi açık yapıyoruz, yasalara uygun yapıyoruz ve her şeyi ihtiyaç duyulması halinde yasa çerçevesinde ortaya koymaya çalışıyoruz. Birçok ülkede bu işler, farklı yol ve yöntemle yapılıyor. Ama biz her şeyimizde şeffafız" dedi.



Türkiye'de her türlü eleştirinin yapıldığını belirten Elvan, "Belki gazetelerin ve televizyon kanallarının yüzde 80'i hükümet aleyhine sürekli haberler yapıyor. Hakaretler yer alıyor, bunları, gelişmiş ülkelerde yapabilmeniz mümkün değil. Bizdeki hürriyet, o ülkelerde yok. İsteyen, istediğini söylüyor" diye konuştu. (AA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin