ATV HABER MÜDÜR YARDIMCISI KORCAN KARAR: TARZIMIZI KORUYACAĞIZ

Bir süre önce ATV Haber'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı'na getirilen Korcan Karar, Cihan dergisine 'ATV Haber'i anlattı...

Google Haberlere Abone ol
ATV HABER MÜDÜR YARDIMCISI KORCAN KARAR: TARZIMIZI KORUYACAĞIZ

Cihan Dergisi bu ay ATV Haber Merkezi’ni masaya yatırdı. İşte Korcan Karar ile yapılan röportaj:


BİR ‘ATV HABER’ KRİTİĞİ


CİHAN HABER Dergisi’nin 16. sayısında ATV Haber yakın plana alındı. Dergide yeralan haberde izleyicinin gündeme olan ilgisinin artması haber merkezleri arasındaki rekabetin de artmasına neden olduğu ifade ediliyor. Her haber bülteni izleyicinin aklında kalabilmek için farklı tarzlar denemeye başladığına dikkat çekilen haberde, bu yarışın aktörlerinden olan ATV Haber’in, bir bülten içerisinde 3 canlı yayın yapıp 2 faklı konuk alarak kendi stilini ortaya koyduğuna dikkat çekildi.


Türk televizyonculuğunun son birkaç yılda geçirdiği değişim, bir dönem pabuçları dama atılan haber merkezlerinin kıymetini yeniden arttırdı. Her gün bir başkası başlayan ya da yayından kaldırılan diziler, spordan çok polemiklerin hakim olduğu spor programları, iyice sulanan kadın  ya da yarışma programları izleyiciyi iyice bunaltınca bir dönem unutulan haber bültenleri yeniden izlenmeye başlandı. Nitekim son 1 yılda yapılan reyting ölçüm raporları ilk 10'a giren programlar arasında mutlaka 3 ana haber bülteninin olduğunu ortaya çıkardı. 


Usta anchorman Ali Kırca'nın sunumuyla farklı olduğunu hissettiren ATV Haber'de kısa süre önce görev değişiklikleri yaşandı. ATV Haber'in bu farklı stilinin mimarı sayılan Yılmaz Özdil, görevinden ayrılınca ekipten iki usta isim biraz daha ön plana çıktı.


ATV Haber Genel Yayın Yönetmenliği'ne bir dönemin usta polis-adliye muhabiri Murat Demirel getirilirken ATV Haber'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı'na Korcan Karar atandı.


Korcan Karar gazeteciliğe 25 yıl önce İtalya'da viyolonsel eğitimi alırken başlamış usta bir isim. "Biz bu gemiyi şimdi Murat Demirel ile birlikte yürütüyoruz" diyen Karar, ekibine sonuna kadar hakim olduğu mesajını vermeyi de ihmal etmiyor.


“Tarzımızı koruyacağız"


ATV Haber'in tarzını korumaya devam edeceği sinyalini veren Korcan Karar'ın mesleğe adım atma hikayesi oldukça ilginç.


İzmirli olan Karar, viyolonsel eğitimi için bulunduğu İtalya'da Yeni Asır gazetesine küçük küçük haberler geçerek kendi deyimiyle meslekle flört etmeye başlamış. "O dönemde beni Yeni Asır'daki ağabeylerimiz keşfetti" diyen Karar, eğitim aldığı müzik okulunun kendi alanında önemli bir merkez olduğunu belirtiyor.  Bu sırada Roma'da patlak veren "Ağca" olayı ise Korcan Karar için önemli bir dönüm noktası olmuş. Papa Suikastı’ndan dolayı yakalanan Mehmet Ali Ağca'nın 2 gün tercümanlığını yapan Karar, "Dünya basınının peşinde koştuğu bir isim karşımda oturuyordu. Ama ben bunu hiçbir zaman kullanmadım" diyor.


Bu süreçten  yaklaşık 20 yıl sonra, Ağca İtalya hükümeti tarafından Türkiye'ye iade edildiği zaman Sabah Gazetesi'ne 7 günlük bir yazı dizisi yapan Karar, diziye başlamadan önce İtalyan makamlarını arayarak tercümanlık yaptığı dönemin gizliliğinin kalıp kalmadığını sormuş. Mehmet Ali Ağca'nın hesap hatası sonucu serbest bırakıldığı gün hapishane önüne saat sabah 5'te gelen Korcan Karar'ın, Ağca'nın arabasının peşinden koşması ise mesleğe yeni başlayanlara önemli bir mesaj veriyordu.


"Benim orada yaptığım gazetecilikti. Ben orada fikri takip yaptım. 20 yıl takip ettiğim bir haberin finalini yapmak istedim" diyen Karar, gazetecinin bu gün yazdığını yarın unutan kişi olmadığını belirtiyor. Meslekte fikri takibinin önemini vurgulayan Karar, "Eğer ben oraya gitmeseydim o zaman mesleğime saygısızlık yapmış olurdum" şeklinde konuşuyor.


ATV Haber'in Ali Kırca'dan sonraki anchormani olan Korcan Karar, bu olaydaki tutumundan yola çıkarak sunucu masasına oturmadan önce haberin içinden gelmiş olmanın önemine vurgu yapıyor. Meslekte en alt basamaktan yukarıya hazmederek, yolunu yordamını bilerek çıkmanın önemine dikkat çeken usta gazeteci, "Bu mesleği yüceltecek olanlar  bizleriz. Üzülerek söylüyorum ki mesleğimiz son dönemlerde prestij ve önemini biraz yitirmek üzere" yorumunu yapıyor.


Sıfatım gazeteci, muhabir, foto muhabiri


Öncelikli sıfatının gazeteci, muhabir, foto muhabiri olduğunu ve hayatta başka mesleği bulunmadığını ifade eden Karar, "Bizde bu haber merkezinin ağabeylerinden babalarından biriyiz. Açıkçası sorumluluk alıp bunu yerine getirmekte önemlidir ama ben oraya gidip haberi takip etmezsem, onu yaşamazsam ölürüm, bu masa beni öldürür. Gazeteci haber neredeyse haberin tam göbeğinde olmalıdır. Eğer ben oraya gidip o havayı solursam insanları dinlersem haberi daha iyi anlarım ve gelip o ancormenlik masasına oturduğumda haberi daha iyi anlatabilirim" diyor.


Yeni nesil gazeteciler arasında çalışmalarını beğendiği isimler olduğunu belirten Karar, yeni gazetecilere mesleğe biraz daha sahip çıkma çağrısında bulunuyor. Gazetecinin yaptığı işle çıtayı ne kadar yüksek tutarsa saygınlığının da o kadar yüksek olacağını belirten Karar, "Kalkıp bir klüp başkanın, benim meslektaşıma ‘çek git buradan' demesini hazmedemiyorum. Eğer ben orada olsam o kulüp başkanı öyle davranamaz" diyor. Haber kaynağının gazeteciye böyle davranma hakkı olmadığını belirten Karar ardından hemen ekliyor: "Şunu da düşünüyorum, acaba bizde mi hata ? Acaba o gazeteci arkadaşım birşey mi yaptı birşey mi oldu?


İletişim fakülteleri sektörden kopuk


Türkiye'deki iletişim fakültelerinde verilen eğitimle haber merkezlerinde yapılan iş arasında kopukluk olduğundan yakınan Karar, "Bu işi yapanlarla eğitimini verenler arasında kopukluk var. Bu eğitimin kalitesini yükseltip reel gerçekle birleştirebilirsek o zaman çok daha iyi gazeteci nesilleri ortaya çıkar" diyor.


ATV Haber’de halkın nabzını tutmaya çalıştıklarını vurgulayan Korcan Karar, ekrana taşıdıkları konuları insanların konuştukları konular arasından seçtiklerini belirtiyor. Bu sunumu canlı yayınlarla yapmaya özen gösterdiklerini belirten Karar, "Bir gün morgate evinde, bir gün boğaz köprüsünün tepesinde, bir gün sınır bölgesinde. Bu sunum şekli bizim stilimizdir ve bunu devam ettirmek istiyoruz. Biz ana haber bülteninin içinde 3 farklı canlı yayın yapıp 2 konuk alabiliyoruz. Bu artık bizim tarzımız oldu" değerlendirmesinde bulunuyor. Yeni görev değişikliğine karşın  ATV haberin çizgisinde çok farklılık olmayacağını vurgulayan Karar, şunları kaydetti: "Çünkü ATV haberin bir yol haritası, kendine özgü bir karakteri var. Logoları kapattığınızda ATV haberi farkedersiniz bizim için de önemli olan bu. Yani  farklı olmak."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin