Apple'ın Hindistan'daki satışları 'patladı'

Teknoloji devi bugüne kadar fazla başarı gösteremediği Hindistan’da satışlarını ciddi oranda artırdı.

Google Haberlere Abone ol
Apple'ın Hindistan'daki satışları 'patladı'

Apple, Asya piyasasında Çin’in ardından Hindistan’ı gözüne kestirdi. Dünyanın en büyük nüfusa sahip ikinci ülkesinde bugüne dek istediği başarıyı elde edemeyen Apple, Hindistan’daki altyapısını güçlendirerek ciddi bir atılım yapmayı başardı.



Ntvmsnbc'de yer alan habere göre, 2012’nin dördüncü çeyreğinde, başta iPhone olmak üzere Hindistan’daki Apple cihazlarının satışı yaklaşık yüzde 400 arttı. ABD merkezki piyasa araştırma şirketi IDC, verileri doğrulayarak, yaşanan artışta Apple ve dağıtım şirketleri Redington ile Ingram Micro arasında yapılan anlaşmanın büyük rol oynadığını belirtti.



Hindistan piyasasındaki telekomünikasyon ve mobil şirketlerine danışmanlık hizmeti veren Convergence Catalyst şirketinin kurucusu Jayanth Kolla, Economic Times’a yaptığı yorumda, ‘Apple’ın Çin’de uyguladığı stratejiyi Hindistan’da da hayata geçirdiğini’ ifade etti. Kolla, ‘Apple’ın piyasayı araştırdığını, Hintlilerin hangi cihazlarını satın almak istediğini tespit ettiğini ve satış stratejisini gözden geçirdiğini’ belirtti. Bu doğrultuda, Apple’ın altı ay içinde Hindistan’daki ekibi yüzde 500 büyüyerek, 30’dan 150 kişiye çıktı.



Strateji ucuz İphone değil



TechCrunh sitesi, Apple’ın Hindistan’daki başarısında Çin’de satmayı düşündüğü ucuz iPhone gibi ürünlerin yer almayacağını, fiyat konusunda endişeli tüketicilerin satıcılarla çizilen stratejiyle memnun edildiğini belirtti.



Örnek olarak, Apple’ın perakendeci ortaklarından olan Hindistan markası TheMobileStore, belirledikleri ödeme çizelgeleriyle son bir yılda satışları üç katına çektiklerini belirtti.



Samsung önde gidiyor



TechCrunh, her ne kadar yaklaşık yüzde 400’lük büyümenin etkileyici olduğunu belirtse de, Apple’a daha fazlasının gerekli olduğunu belirtti.



IDC’nin rakamlarına göre, Samsung Temmuz-Eylül 2012 döneminde Çin’deki cep telefonu piyasasının yüzde 46’sına sahip. Apple, Hindistan’da ilk beş arasında bile yer alamazken, Batı’da bilinen markalar arasında sadece HTC 6.6 ile Samsung’un ardından az bir pay elde edebildi. Apple, Hindistan’daki mobil trafikte de düşük bir orana sahipken, iOS tabanlı cihazların oluşturduğu mobil trafik Temmuz-Eylül 2012’de piyasanın yüzde 1.4’ünü oluşturdu.



Bu rakamlarda, Hindistan’daki akıllı telefon oranının, toplam cep telefonları içinde sadece yüzde 10’luk yer kaplaması büyük rol oynuyor.



Apple’ın CEO’su Tim Cook, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, ‘Hindistan’ın kendileri için önemli olduğunu ancak kısa dönemde çok fazla fırsat elde edemeyeceklerini’ söylemiş ve başka piyasalara odaklanacaklarını belirtmişti. Cook, özellikle Hindistan’daki dağıtım sisteminin yetersizliğinin bu piyasaya çekimser kalmalarına neden olduğunu ima etmişti.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin