Ankara Film Festivali daha başlamadan sansür geldi!

Uluslararası Ankara Film Festivali Roboski belgeseline uygulanan sansüre dair tartışmalarla perde açıyor.

Google Haberlere Abone ol
Ankara Film Festivali daha başlamadan sansür geldi!

Uluslararası Ankara Film Festivali sansür tartışmaları sürerken bugün perde açıyor.



Festivalin ilk jürisinden Necati Sönmez elemeyi geçen bir filmin eser işletme belgesi olmadığı için programdan çıkarılacağı öğrendiğinde jürilikten istifa ettiğini açıklamıştı.



Sönmez’in yerine Şükrü Küçükşahin jüri oldu.



Roboski filmine sansür



Söz konusu film, Roboski katliamına dair bir belgesel olan Hatırlıyorum (Bîra Mı’têtın) olduğu ortaya çıktı.



Bakanlıktan kayıt-tescil belgesi almayı kabul etmedikleri için festival yönetimi tarafından belgeselin programdan çıkarılmasını Festival Başkanıİnci Demirkol, sansür değil, “yönetmeliğin teknik ve hukuki gereklilikleri” olarak tanımlamıştı.



Festivalden açıklama: Sinemacılar ve Bakanlık çözmeli



Festivalden şu açıklama yapılmıştı:



"Söz konusu belgesel, hak sahipleri, kayıt tescil belgesi almamak yönünde verdikleri karar çerçevesinde gösterim programının dışında kalmıştır. Dolayısıyla ‘filmin içeriği nedeniyle festival programından çıkarıldığı’na dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Konu tamamen mevzuatla ilgili  olup, festivalin sansür uygulaması olarak asla düşünülemez. Kayıt tescil belgesi etrafında süren özgür sinema tartışmalarında tüm yükün festivallerin omuzlarına yüklenmesinin de yanlış olduğu kanısındayız. Türkiye sinemasının tüm paydaşları üzerlerine düşen sorumluluğu almalı, gerekli girişimlerde aktif rol üstlenmelidir. Konu tüm duyarlı sinemacıların girişimiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde çözülmelidir."



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...


Etiketler sansür
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin