Altın Portakal'da ulusal yarışma neden kaldırdı?

Menderes Türel, Hürriyet yazarına festivaldeki son değişiklikleri anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Altın Portakal'da ulusal yarışma neden kaldırdı?

Altın Portakal Film Festivali'nin ulusal yarışma bölümünün kaldırıldığı açıklandı. Hürriyet Gazetesi yazarı Cengiz Semercioğlu, tartışmalara neden olan bu kararı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e sordu.



Cengiz SEMERCİOĞLU / HÜRRİYET



Ulusal yarışmayı neden kaldırdık? Menderes Türel açıkladı!



Altın Portakal’da gelenek değişmedi ve bu seneki festival de yine bir tartışmayla start aldı. Festivalde ulusal yarışma kaldırılıp, sadece uluslararası yarışma olacağı açıklanınca eleştiriler de başladı. Ben de hemen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’le buluştum ve “Neden her sene bir şeyler değişiyor bu festivalde” diye başladım sohbete...



Ulusal yarışma tamamen kalktı mı?

- Hayır. Ulusalı, uluslararası ile birleştiriyoruz. Ulusal film yarışmasını kaldırmıyoruz. Öyle anlaşılıyor olabilir ama böyle bir şey yok. Sadece ikisini birleştiriyoruz. Türk filmleri uluslararası platformda çok güçlü bir jüriyle daha güçlü bir şekilde yarışacak.



Ama Türk sinemasının etkisi azalabilir. Yarışacak filmlerden kaçı Türk olacak mesela?

- Toplamda 10 veya 12 film yarışacak. Kaç tane uluslararası yarışmada boy gösterebilecek Türk yapımı varsa o kadar da film olacak. Sayısı bir mi olur iki mi olur bilemiyorum ama inşallah sayısı artar. Bugün itibariyle baktığınızda bir veya iki film olacak gibi gözüküyor. Bu da 10 filmin içinde 5’te 1’i demek. Tabii buna bir şey söyleme imkanımız yok çünkü kararı art direktörler, sanat danışmanları veriyor. Bu rakamlar tahminlerimiz. Ben şahsen Türk filmlerin sayısının daha çok olmasını isterim.



Bu durum ulusal seyircinin ve sinemacının heyecanını öldürecek bir şey değil mi? Geçtiğimiz senelerde sahneye çıkan çok fazla Türk sinemacı vardı, şimdi olmayacak...

- Şimdi de dünya yıldızları olacak. Ama Türk yıldızlar da olacak çünkü özel gösterimler ve galalar var. Geleneklerimizi unutmuyoruz. Mesela dünyada hiçbir film festivalinin kortej geleneği yok. Dünya yıldızları ile Türk yıldızları buluşturmak suretiyle korteji yine yapacağız. Film galalarımız yine olacak. Bizde en çok eleştirilen şey gişesi yüksek filmlerin ödül alamamasıydı. Yüksek sanat yarıştığı için gişesi olmayan filmler ödül alıyor. Şimdi öyle olmayacak. Gişesi yüksek olan filmleri de getireceğiz özel gösterimlere.



Röportajın devamını BURADAN okuyabilirsiniz.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin