Altın Portakal Film Festivali Komitesi, sansür krizi için özür diledi

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Komitesi'nce sansür eleştirileri konusunda yazılı bir açıklama yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Altın Portakal Film Festivali Komitesi, sansür krizi için özür diledi

"Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek" adlı belgesel filme sansür uygulandığı iddiasına ilişkin, 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Komitesi'nce, "Yanlış bir iletişim zinciri oluştu ve işin bu hale gelmesinde bizim de sorumlu olduğumuzu kabul ediyoruz" denildi.



Komiteden, sansür eleştirileri konusunda yazılı bir açıklama yapıldı.



"Öncelikle sansür konusunda eleştiride bulunan, tavır koyan herkesle hepimiz aynı fikirdeyiz. Sansür kabul edilemez" ifadelerine yer verilen açıklamada, festival komitesi olarak çok kısa bir zamanda büyük bir festival hazırlığı içerisine girildiği ve hiç beklenmedik bir krizle karşılaşıldığı belirtildi.



İletişimde sıkıntı yaşandığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:



"Yanlış bir iletişim zinciri oluştu ve işin bu hale gelmesinde bizim de sorumlu olduğumuzu kabul ediyoruz. Bu festival hepimizindir ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi de hepimizin ortak sorumluluğudur. Karşılıklı inatlaşmanın ve bu sorunun oluşmasında hiçbir katkısı olmayan değerli dostların, sanatçıların yıpratılmasının hiçbirimize faydası yoktur."



"Ortak bir hassasiyet sonucu söz konusu küfür kaldırılmıştır"



Reyan Tuvi'nin "Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek" adlı belgeselinin daha önce festival dahilinde özel gösterim programı yerine ulusal belgesel yarışma bölümüne davet edildiği ve bu davetin kabul gördüğünün belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:



"Yönetmenin sanatçı iradesine herhangi bir baskı ya da oto sansür dayatması yapılmamıştır, yapılması da düşünülemez. Bu noktada yönetmenin kendi açıklamaları da ortadadır. Ne festival tarafından ne de eser sahibi tarafından söz konusu filmin ne mesajına, ne içeriğine, ne kurgusuna, ne de bütünlüğüne dokunulması asla ve hiçbir zaman talep edilmemiş, net bir biçimde adını vererek ve yazılı olarak kişilik haklarına yönelik bir hakarete dair ortak bir hassasiyet sonucu söz konusu küfür kaldırılmıştır. Filmin ilk başta açıklandığı gibi halka açık gösterime çıkartılmaması ile ilgili gerçek bununla sınırlıdır."



Festival komitesi olarak Tuvi'nin adının hiç hak etmediği bir şekilde krizin merkezine oturtulmasını kendisine yapılan ciddi bir haksızlık olarak görüldüğü belirtilen açıklamada, "En derin ve samimi üzüntülerimizi başta sayın Reyan Tuvi olmak üzere sinema camiamız ve kamuoyu ile paylaşıyoruz" denildi.



Herkesin ve sinemanın ortak çıkarının, bir tartışmaya tüm festivalin kurban edilmemesi olduğu vurgulanan açıklamada, karşılıklı suçlamalar ve ithamlar yerine, konuşup tartışarak çözülemeyecek bir konu ya da sorun olmadığı inancında olunduğu kaydedildi.



Açıklamada, "Meselenin tüm taraflarını 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivalimizi bir sinema bayramı biçiminde kutlamaya davet ediyoruz" denildi. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin