Almanya medyasına göre 'Türkiye, Amerika için vazgeçilmez bir partner'

ABD'nin, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden çok Ortadoğu'da olup bitenlere odaklandığı belirtilirken "Bu alanda da Türkiye Amerika için vazgeçilmez bir partner" değerlendirmesi yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya medyasına göre  'Türkiye, Amerika için vazgeçilmez bir partner'

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, "Washington, Türkiye'deki seçimlerden ziyade Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere odaklanmış durumda" dediği haberinde "Amerika'da merak edilen nokta, seçimlerin ardından Türkiye'nin Ortadoğu politikasının değişip değişmeyeceği" sözlerini kullanıyor.



Haberde görüşleri yansıtılan German Marshall Fund'da araştırmacı ve APCO Forum'daki Küresel Programın Başkanı olan Dr. Joshua Walker, "Türkiye'nin iç politikasındaki gelişmelerin dış politikayı ilginç bir şekilde etkileme imkanı var. O yüzden cumhurbaşkanlığı kampanyasının ardından Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak göreve gelmesi ile Washington'un beklemediği bazı değişiklikler olabilir" şeklinde konuştu.



"İSRAİL'E ÇOK SERT DİLLE ELEŞTİRİLER, WASHİNGTON'DA HUZURSUZLUK YAPATTI"



Dwelle de, İsrail'in "Koruma Hattı" operasyonunun Erdoğan tarafından çok sert dille eleştirilmesinin Washington'da huzursuzluk yarattığını düşünüyor ancak "Kulislerde her ne kadar Erdoğan eleştirilse de, resmi kaynaklar Türkiye'nin önemine değinmeye devam ediyor" de diyor.



Bu çerçevede ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf'ın, "Türkiye'nin oynaması gereken bir rol var ve bu tarz yorumların Türkiye'nin üstleneceği pozisyonu zorlaştırdığını kendilerine ilettik ancak onların Hamas ile ilişkisi var. Yani onlar, bizim gerçekleştiremediğimiz bazı görüşmeleri gerçekleştirebiliyorlar. O yüzden Dışişleri Bakanı'nın bölgede kilit bir rolü bulunmakta" sözlerinin de yansıtıldığı haberde ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'in Erdoğan'ın açıklamalarına çok şaşırmadığını söylediğine dikkat çekiliyor.



Jeffrey, "Erdoğan'ın daha önce de sert kelimeler kullandığını duyduk. Sivillerin öldürülmesi konusunda İsrail'i suçluyor ve Hamas'ın tarafını tutuyor. Amerika ise ateşkes istiyor. Benim anlayışıma göre Türkiye'nin bakış açısı Hamas'ın daha fazla talepte bulunması gerektiği yönünde ve bunun olacağını hiç zannetmiyorum" şeklinde konuştu.



"İLETİŞİM KANALLARI İŞLİYOR"



Bu arada, DWelle, Erdoğan'ın Başkan Barack Obama ile uzun zamandır telefonda görüşmemiş olmasının ise Washington'da çok büyütülmeyen bir konu olduğunu düşünüyor ve "Türkiye ve Amerika arasında birçok iletişim kanalı olduğu ve bunların çok yoğun bir şekilde kullanıldığı genel kanıyı oluşturuyor" diyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin