Alman medyası: Türkiye kara kıtayı keşfetti

Başbakan Erdoğan'ın üç Afrika ülkesini kapsayan gezisi, "Türkiye, kara kıtayı keşfetti" yorumlarına yol açtı.

Google Haberlere Abone ol
Alman medyası: Türkiye kara kıtayı keşfetti

Deutsche Welle, gezi için "Avrupa'da umduğunu bulamayan Türkiye, Afrika'da stratejik ortaklıklar arıyor" sözlerini kullandı.



Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Çin ve Hindistan'dan sonra Türkiye'nin de Afrika ülkelerine artan bir şekilde ilgi göstermeye başladığını belirterek "Avrupa Birliği ile tam üyelik diyalogunda umduğunu bulamayan Türkiye bakış açısını genişletmeye ve dünyanın diğer bölgeleriyle dengeli ilişkiler kurmaya önem veriyor" yorumunu yaptı. DW şöyle devam etti:



"Türkiye'deki AKP iktidarı, Turgut Özal'ın başlattığı Afrika açılımını kararlı adımlarla sürdürüyor. Türkiye'nin kara kıtadaki diplomatik taarruzunun temelleri 1998 yılında atılmış, 2005 "Afrika Yılı' ilan edilmiş ve ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Etiyopya'yı ziyaret etmişti. Afrika Birliği Teşkilatı'nın gözlemci devlet statüsü tanımasıyla Türkiye, Afrika açılımının ilk semeresini görmüş oluyordu."



"TÜRKİYE'NİN YENİ YÖN TAYİNİ ARAYIŞI"



Haberde, Hamburg'daki GİGA adlı enstitünün Afrika uzmanı Gero Erdmann'ın değerlendirmelerine de yer verildi. Erdmann şunları söyledi:



"Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkileri geliştirme gayretleri için "Bunun, Soğuk Savaş sonrası Türkiyesinin yeni yön tayini arayışıyla da ilgisi var. İki kutuplu dünya düzeninin ortadan kalkmasından sonra bütün ülkeler gibi Türkiye de konumunu yeniden belirlemek durumundaydı. Mümkün olduğunca fazla bölgede "ben de varım' demek de bu planın bir parçası."



"STRATEJİK HEDEFLER"



Gero Erdmann, Türkiye'nin Afrika kıtasında doğal kaynaklardan ziyade stratejik hedeflere önem verdiğini savunduğu değerlendirmelerinde "Türkiye'nin bu kıtada destek aradığını ve öncelikle de yeniden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeleri arasına katılmayı amaçladığını" savundu.



Ellinin üzerinde devletin bulunduğu Afrika'nın BM'deki oy potansiyeline işaret eden Erdmann, "Ardından ekonomik çıkarlar geliyor. Şimdilik hammadde odaklı değil ama ilerde olabilir" dedi.



Alman bilim adamı, ortak tarihin sömürgecilik geçmişinin olmamasının, doğal kaynaklar yerine barışçı bir arabuluculuk rolü arayışındaki Türkiye'nin Afrika ülkeleri açısından ilginç bir ortak olmasına yarayabileceğini de ifade etti. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin