ALMAN BASINI: TÜRKİYE'NİN PKK İLE MÜCADELESİ ŞİDDETLENİYOR

Yabancı basında sık sık gündem olan Türkiye, haftanın ilk gününde Alman basını ve Financial Times'ta yer aldı. Konu AB ve PKK...

Google Haberlere Abone ol
ALMAN BASINI: TÜRKİYE'NİN PKK İLE MÜCADELESİ ŞİDDETLENİYOR

Alman basını, Güneydoğu’da artan çatışmaları ve en son Hakkari’de 5 askerin şehit düşmesini, "Türkiye’nin PKK ile olan savaşının şiddetlenmesi" olarak yorumladı.


Alman Frankfurter Allgemeine gazetesinde yayınlanan bir haberde, "Türkiye ile PKK arasındaki savaşın şiddetlendiği" ve Hakkari’nin Türkiye’nin en fakir şehri olmasından dolayı çatışmaların merkezi olduğu değerlendirmesi yapıldı.


Gazete, Kuzey Irak’ta Kürt hükümetinin kurulmasının Kürtler arasında milliyetçilik duygusunu körüklediğini ve "Ankara yönetiminin, Kürt halkının yaşam koşullarını iyileştirme girişimlerinde bulunduğunu ama Kürtler’in isteklerinin birçoğunun gerçekleştiremediğini" yazdı.


Türk hükümetinin, Leyla Zana’nın hapisten çıktıktan sonra PKK önderi olacağı yönündeki beklentisinin gerçekleşmediğini belirten gazete, Abdullah Öcalan için ise "İmralı’da susuyor" ifadesini kullandı.


Ekonomi ve finans çevrelerinin saygın İngiliz gazetesi Financial Times ise, Fransa Başbakanı Dominique de Villepin’in geçen hafta yaptığı, "AB üyelik müzakerelerine başlanmadan önce Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanıması gerektiği" yönündeki açıklamaların, Ankara tarafından ’Brüksel’in çifte standardı’ olarak algılandığını ve bunun da Türkiye’nin AB sürecinde gerginliği artırdığını öne sürdü.


AB ile müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim’e 2 ay kala Türkiye’nin Avrupa Birliği Genel Sekreteri Murat Sungar’ın istifasının da bu süreçle ilgili tansiyonu yükselttiğini savunan Financial Times, Sungar’ın, ’istifasının Ankara’nın müzakerelere hazırlıkta ilerleme sağlayamamasından kaynaklandığı’ yönündeki eleştirileri reddettiğini hatırlattı.


FRANSA’DAN VETO TEHDİDİ YOK


Vincent Boland, Michael Kuser ve Raphael Minder imzalı makalede şu ifadelere yer verildi:


"Brüksel, kendisini Fransa Başbakanı’nın müdahalesinden uzaklaştırma yönünde sıkıntı çekiyor ve AB’nin müzakereleri geciktirmek amacıyla yeni engeller çıkarmaya çalışmadığına ilişkin olarak Türkiye’ye yeniden güvence vermek istiyor. Bununla birlikte Fransa tek başına müzakerelerin başlamasını engelleyebilir, çünkü müzakereler için 25 üye ülkenin tümünün onayı gerekiyor. De Villepin ise, Fransa’nın veto hakkını kullanacağı yönünde bir tehditte bulunmuş değil".


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, De Villepin’in açıklamalarının kendilerini ’üzdüğünü’ söylediğini hatırlatan Financial Times, Fransa Başbakanı’nın ifadelerinin Ankara tarafından, ’AB’nin Türkiye’ye yönelik muamelesinde çifte standart uyguladığına ilişkin yeni bir kanıt’ olarak algılandığı yorumunu yaptı. MİLLİYET (ANKA - DHA)



 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin