Al Jazeera Festivali'ne Filistin damgası

Al Jazeera'nin 10. Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde, Altın Al Jazeera Ödülü'nü "Kayıp Bir Toprakla Karşılaşma" (Encounter With a Lost Land) filmiyle Maryse Gharghour kazandı.

Google Haberlere Abone ol
Al Jazeera Festivali'ne Filistin damgası

Katar'ın başkenti Doha'daki Al Jazeera Uluslararası Film Festivali'nde yarışan 16 film arasında Büyük Ödül'ün sahibi Filistinli Maryse Gharghour oldu. Ödülü Gharghour'a, Al Jazeera Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Hamad bin Tamir el Tani takdim etti.



Festival jürisinde aralarında Türkiye'den yönetmen Semra Güzel Korver'in de yer aldığı, 16 milletten sinemacılar yer aldı. 



Uzun metrajda, "Story Teller" (Hikaye Anlatıcısı)  filmiyle Muhammed Mustafa El Savvaf  "Çocuk ve Aile Ödülü"nün sahibi oldu.



Altın Al Jazeera Ödülü'nü orta metrajda "Knit Doll" (Örgü Bebek) filmiyle İranlı Ezzatollah Parvazeh, kısa metrajda da "We Are Here... Mogadishu" (Biz Buradayız... Mogadişu) filmiyle Mustafa Ataşmard kazandı.



Ödül töreninde kısa, orta ve uzun metraj olmak üzere "Al Jazeera Jüri Özel Ödülü", "En İyi Yönetmen", "En İyi Kamera", "Belgesel Kanalı", "Kamu Özgürlükleri ve İnsan Hakları", "Aile ve Çocuk" ve "Yeni Ufuk" ödülleri verildi.



Gece, Filistin çocuk folklor grubu dans gösterisi ve kazanan film "Kayıp Bir Toprakla Karşılaşma" filminin gösterimiyle tamamlandı.



Festivalle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan jüri üyesi yönetmen Semra Güzel Korver, festivalde Türk filmlerinin yer almamasıyla ilgili "bölgeye uzak kaldığı" yorumunu yaptı.



Türkiye'de yapılan belgesellere bakıldığında çok zengin bir coğrafya olmasına rağmen, birkaç konu etrafında dönüldüğünü savunan Korver, "Bugüne kadarki yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık 30 festivalde jüri üyeliği yaptım. Ülkemizde ödül alanlar, bir festivalden başka bir festivale dolaşıyor. Ödül alanlara baktığımız zaman 12 Eylül, Kürt sorunu, çocuk gelinler, şehirleşme, kentsel dönüşüm bunlar. Bunların etrafında dönüyoruz. Aslında çok geniş bir coğrafyada, çok zengin bir sosyal yapı üzerinde yaşamamıza rağmen bunları resmedemiyoruz" yorumunu yaptı. 



Türk yönetmenlerin ülkeleri dışında belgesel çekmekte de zorlandığını aktaran Korver, festivale katılan çok sayıdaki yönetmenin uzak coğrafyalardan gelerek Ortadoğu'da çektikleri belgesellerle ödül aldığına dikkati çekti.



Korver ayrıca Katar'ın diğer kültürleri tanıma ve kendi kültürünü diğer ülkelere tanıtma amacıyla ev sahipliğini yaptığı festivalin "Adımlar" başlığıyla düzenlenmesinin "çok yerinde" olduğunu vurguladı. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin