Akşam grubunun başındaki isimden 'Yeni TRT' tarifi!

Kuruluşundan bugününe TRT, Cengiz Özdemir'in köşesine taşındı.

Google Haberlere Abone ol
Akşam grubunun başındaki isimden 'Yeni TRT' tarifi!

Türkmedya Grup Başkanı ve Akşam gazetesi köşe yazarı Cengiz Özdemir, Genel Müdür İbrahim Şahin'in görevinden ayrıldığı TRT'yi bugünkü köşesine taşıdı.



TRT'nin kuruluşunu ve bugününü ele alan Özdemir kanaldan "Kısa vadede 2023, sonrasında 2053 ve 2071 hedeflerini koyan Yeni Türkiye’nin devrim niteliğindeki bu dönüşüm süreçlerinde artık TRT de millet adına yeni ve etkin roller üstlenebilmelidir" diye söz etti.



Yeni Türkiye'nin yeni medyasının kurulma sürecinde 'kutupyıldızı'nın TRT olması gerektiğini belirten Özdemir'in köşe yazısı şöyle:



‘YENİ‘ TRT



Ülkemizde, 6 Mayıs 1927 tarihinde İstanbul Radyosu ile başlayan radyo yayıncılığı, 1 Mayıs 1964’te kurulan TRT ile yeni bir atılım sürecine girdi. 



31 Ocak 1968’de TRT bünyesinde gerçekleşen ilk deneme yayınıyla da Türkiye’nin televizyonculuk tarihi başladı. 



Yarım asır önce radyo ve televizyon yayıncılığında bir devlet tekeli olarak kurulan Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu tekel olma ayrıcalığını 1990 yılında fiilen, 1993’te de resmen kaybetti ve rekabet koşullarıyla tanıştı.

 

TRT bu rekabette ilk yıllarda, arkasında büyük bir devlet gücü, gelişkin bir teknik alt yapı ve uzman insan kaynağı olmasına rağmen, özel kanallar karşısında geride kalmaya başladı. 



İlk yurtdışı temsilciliğini kuruluşundan ancak 35 yıl sonra 1998 yılında Almanya’da açabilen TRT’nin ufku ve misyonu Türkiye’nin o yıllardaki ufkundan ve vizyonundan bağımsız değildi. 



Bir devlet kuruluşu olan TRT’nin devletin o dönemlerdeki biçimiyle yani milletle hemhal olamayan devlet modeliyle özdeş bir hali vardı. Yazının tamamını okumak için tıklayınız.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin