Ahmet Ümit: Yazar olmam tesadüf

Ahmet Ümit son kitabı ve yazarlık üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Ahmet Ümit: Yazar olmam tesadüf

İzmir'in Konak Belediyesi'nin edebiyat tutkunları için başlattığı 'Kitap Kokusu' adlı etkinliğin bu ayki konuğu yazar Ahmet Ümit oldu, son kitabı ve yazarlık serüveni hakkında merak edilenleri anlattı.

Türk edebiyatının polisiye roman yazarlarından Ahmet Ümit'in, Eşrefpaşa Kültür Merkezi'nde gerçekleşen söyleşisine, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da katıldı. Edebiyat sevenlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik eleştirmen Hülya Soyşekerci'nin Ahmet Ümit ve kitaplarıyla ilgili okurlara yaptığı mini tanıtımla başladı. Soyşekerci, Ümit'in Türkiye'nin en önemli edebiyatçılarından biri olduğunu belirterek, son kitabı 'Elveda Güzel Vatanım'ı yazarın başyapıtı olarak niteledi.



"YAZAR OLMAM TESADÜF"



Soyşekerci'nin övgülerine teşekkür eden Ahmet Ümit ise, yazarlığa ve polisiye roman yazmasına tesadüflerin sebep olduğunu söyledi. Yazmaya 12 Eylül döneminde başladığını anlatan Ahmet Ümit, şunları söyledi:



"Benim yazar olmam tesadüftür. Yazar olmamı ve polisiye türde yazmamı Kenan Evren sağlamıştır. 12 Eylül zamanında bir askeri diktatörlüğe 'hayır' diyen, antifaşist gençlerdik ve bir arkadaşımız tutuklanmıştı. Üyesi olduğum örgüt benden bir rapor hazırlamamı istedi. Bir yıllık bir hikaye yazdım ve bu hikaye 40 ayrı dilde yayınlandı. İşte o zaman 'Benden yazar olabilir mi acaba' dedim. Yazarlığım böyle başladı. Polisiye yazmak için de yola çıkmadım. Kişisel tarihimde yaşadığım olaylar bu türde yazmama neden oldu. Kendi kültürümden yola çıkarak evrensel olanı yazdım. Polisiye yazdım ama farkımı koydum ve bunu yaparken bu topraklar bana yardım etti." 



"YAZMAKTAN ASLA SIKILMIYORUM"



Söyleşide salonu dolduran okurlarının sorularını da yanıtlayan Ahmet Ümit, 'sıkıldığı için' yazdığını söyledi. Hayatının çok dolu olduğunu, takdir edildiğini, başarısından dolayı mutlu olduğunu, saygı gördüğünü, yabancı ülkelerden davetler aldığını anlatan Ahmet Ümit, ancak yine de bir süre sonra her şeyden sıkıldığını dile getirdi.



Ahmet Ümit, "Ancak yazmaktan asla sıkılmıyorum. Bu yüzden sürekli yazıyorum. Yazmak beni heyecanlandırıyor. Sürekli daha heyecanlı öyküler yazmak istiyorum" diye konuştu. 



Ahmet Ümit son kitabı 'Elveda Güzel Vatanım'ı 10 Ekim'de Ankara'daki saldırıda hayatını kaybeden barış savunucularına adadığını da vurguladı. Salondaki bir dinleyicinin bir ilkokulda kütüphane kurmak için desteğe ihtiyaçları olduğunu söylemesi üzerine Ahmet Ümit, gerekli desteği vereceğini söyledi. 



Söyleşi sonunda Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş yazar Ahmet Ümit'e teşekkür ederek, kendisini Konak'ta ağırlamaktan dolayı duydukları mutluluğu dile getirdi. (DHA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin